Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Toto tu ešte nebolo! Vojna politikov s postavičkou šoubiznisu: Poslanci OĽaNO posielajú políciu na Jakubca

Martin Jakubec bude čeliť trestnému oznámeniu skupiny vládnych poslancov z OĽaNO. Zobraziť galériu (3)
Martin Jakubec bude čeliť trestnému oznámeniu skupiny vládnych poslancov z OĽaNO. (Zdroj: YouTube/Dr. MARTIN JAKUBEC, TASR/Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Prestrelka medzi známym kritikom vlády a televíznym šlágristom Martinom Jakubcom sa oficiálne začína. Zatiaľ však len na parlamentnej úrovni. Po jeho videu, kde sa rozhodol kritizovať systém priemerných prídavkov na deti a viackrát spomínal aj rómske etnikum, sa postavila skupina poslancov OĽaNO, ktorí naňho kvôli spomínanému videu podávajú trestné oznámenie!

Aktualizácia - vyjadrenie Martina Jakubca:

Video reflektuje a nastavuje zrkadlo v akom stave sa nachádza spoločnosť majority a minority na Slovenku. Desaťročia zneužívaný sociálny systém prídavkov na deti pre rómskych občanov žijúcich v osadách popisne osadníkov považujem za neadekvátny.
Ako k tomu príde slovenská bežná rodina a matka s deťmi ktorá potrebuje prídavky na deti a ona ich nedostane. Rómska menšina nehne ani prstom a majú dostávať ako znevýhodnení a ich deti po 333 EUR podľa navrhovaného systému? Akým princípom zásluhovosti?

Je to špinavá politická hra a manipulácia s nevzdelanou menšinou Rómov ktorú zneužili v posledných voľbách na svoj volebný výsledok. Na Rómov sa vykašlali a odhodili ich ako handry. Táto téma je čisto politická manipulácia a tzv. zavďačenie sa osadníkom.
Lenže oni sú len zneužití nič viac. Moje video poukazuje na reálny sociálny stav a nerovnosti medzi spoločnosťou. 

Video nikoho nemá za cieľ urážať ani nie je cestou k prehlbovaniu nenávisti voči rómskej komunite, ako to označili poslanci. Tu vidno že som im stúpil na otlak pretože potápajúci sa Titanic s preferenciami sa chytá každého záchranného kolesa. A tým kolesom je rómska otázka.
V závere videa jednoznačne vyzdvihujem istú skupinu prispôsobivých Rómov s ktorými sa stretám a poznám osobne. Sú medzi nimi menšia časť slušných a pracovitých občanov ktorí sa hanbia za to ako niektorí Rómovia znevažujú etnikum. S mnohými sa porozprávam,  zaspievam si a uznávajú moju hudobnú tvorbu ktorá veľa krát je venovaná rómskej komunite.

Ak som niekoho urazil, mrzí ma to nebolo to mojím cieľom ani zámerom, len som poukázal na nerovnosť prerozdeľovania prídavkov medzi matky s deťmi. Verím, že slovenská inteligencia veľmi dobre pochopila moje vyjadrenie v plnosti a vážnosti tejto témy. Poslancom NRSR za Olano odkazujem aby sa nevenovali nepodstatným témam ale aby konečne začali pracovať na tom všetkom čo posrali za jeden rok vládnutia. Stav je neudržateľní, Slovensko zapredali a traumatizujú a podstatnému sa nevenujú. Za čo potom aj oni berú nekresťanské platy poslancov? dodal Jakubec.


"Pozrite sa, 3663 eur. Viete si predstaviť aký je to balík? Šak toto nikto nezarobí ani za tri mesiace," začína svoje video Jakubec, ktorý si v neskorších sekundách zobral na pranier aj Rómov. "To je balík pre jednu priemernú cigánku. Táto cigánka má 11 detí. Vieme, že tam sa to všetko kotí medzi sebou ..." pokračuje skutočne štipľavým slovníkom Jakubec, ktorý pomocou tohto kontroverzného videa chcel verejnosti prezentovať svoju nespokojnosť so súčasným systémom prideľovania prídavkov na deti.

Jakubec nasledujúcich skoro 7 minút hovorí tiež o tom, že je to nespravodlivé.

Video ich pobúrilo a začínajú konať

Michal Šipoš, Jozef Pročko, Jarmila Vaňová, Peter Pollák ml., Anna Remiášová, György Gyimesi, Erik Ňarjaš, Tomáš Šudík, Rastislav Jílek, Andrej Stančík a Juraj Krúpa - toto je skupinka poslancov z klubu OĽaNO, ktorí sa po predmetnom videu neudržali a známeho televízneho zabávača pre staršie generácie si podali.

Toto tu ešte nebolo!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Video je podľa ich názoru plné nenávistných prejavov a nedôstojných urážok voči rómskej komunite na Slovensku. Predseda klubu Michal Šipoš vyjadril tiež svoje znechutenie nad obsahom videa. "Video je plné nenávistných prejavov, zavádzania a informácií, ktoré nie sú pravdivé," uvádza Šipoš.

Rasistické a nedôstojné narážky urazili aj poslanca Petra Polláka ml., ktorý je pôvodom tiež Róm. "Odkazovať rómskej komunite, aby „žrala potkanov“ alebo hroziť spálením ich chatrčí je úplne mimo základov akejkoľvek dôstojnej komunikácie v demokratickej spoločnosti. Takéto správanie nemôžeme tolerovať a privierať nad ním oči," vyjadril sa Pollák.

Vyťahujú paragrafy

Vyjadrenia Martina Jakubca sú podľa predsedu poslaneckého klubu OĽaNO Šipoša v priamom rozpore s §423 Trestného zákona č. 300/2005 Z. z. "Martin Jakubec sa očividne dopustil verejného hanobenia národa, rasy a presvedčenia, o čom hovorí náš Trestný zákon. Z tohto dôvodu sme sa s kolegami poslancami NR SR rozhodli podať na jeho osobu trestné oznámenie," vyhlásil videom znepokojený Šipoš.

Podobné vyjadrenia sú podľa poslanca Petra Polláka ml. cestou k ďalšiemu odcudzovaniu rómskej komunity a k prehlbovaniu nenávisti voči nej. Preto nie je prípustné, aby sa podobné vyjadrenia nechali bez odozvy: "Rómska komunita je na Slovensku roky stereotypne vykresľovaná ako tá najhoršia. Koluje o nej veľa nepravdivých informácií, ktoré potom spôsobujú negatívnu mienku na celú rómsku komunitu a zároveň rozdeľujú spoločnosť," dodáva Pollák ml.

Poslanec OĽaNO Peter Pollák ml.
Zobraziť galériu (3)
Poslanec OĽaNO Peter Pollák ml.  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Poslanec Pollák zároveň pripomenul, že "žijeme v demokratickej spoločnosti. Človek môže povedať, čo chce, ale ak tým poruší zákon, bude musieť znášať následky."

Viac o téme: VideoTrestné oznámenieOĽaNOMartin Jakubec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu