Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Zbraň v boji proti KORONAVÍRUSU: Slovensko začína naskladňovať nový liek

Liek na ochorenie COVID-19 s názvom Bamlanivimab
Liek na ochorenie COVID-19 s názvom Bamlanivimab (Zdroj: TASR/AP (Eli Lilly via AP))

BRATISLAVA – Slovensko zapája do boja s pandémiou nového koronavírusu monoklonálne protilátky. Do 15 slovenských nemocníc sa začalo naskladňovať prvých 5000 kusov lieku bamlanivimab. Uviedla to hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

"Monoklonálne protilátky predstavujú nový rozmer v terapii a aj prebiehajúce štúdie predbežne ukazujú, že liek splní požiadavku na plnohodnotnú registráciu v EÚ. Ak sú tieto lieky podané seniorom alebo pacientom s vážnymi diagnózami v počiatočnom štádiu ochorenia, môžu výrazným spôsobom znížiť riziko vážneho priebehu, hospitalizácie či úmrtia," vysvetlila štátna tajomníčka MZ SR Jana Ježíková.

V prípade bamlanivimabu ide o neregistrovaný liek, ktorý je možné používať na základe povolenia MZ SR. Rezort zdravotníctva poukázal na to, že odporúčanie pre jeho použitie vydala Európska lieková agentúra (EMA). Tá ho aktuálne analyzuje v procese priebežného hodnotenia (rolling review), ktoré štandardne predchádza registrácii.

Liečba týmto liekom je podľa MZ SR primárne určená pre pacientov starších ako 65 rokov alebo s obezitou a BMI viac ako 35, so zlyhaním obličiek vrátane pacientov na hemodialýze a pacientov s nefrotickým syndrómom, tiež pri chronickom ochorení pečene, chronických srdcovocievnych ochoreniach, artériovej hypertenzii v štádiu pokročilých orgánových komplikácií, chronickom ochorení pľúc, pri ťažkej cukrovke alebo ťažkej Parkinsonovej chorobe. Indikáciu spĺňajú aj pacienti so závažnou poruchou imunity na základe rozhodnutia lekára.

"Terapia monoklonálnymi protilátkami preukázala v klinických štúdiách prínos pri liečbe ľahkého až stredne ťažkého priebehu ochorenia COVID-19 u dospelých, v prípade bamlanivimabu aj u detí starších ako 12 rokov. Indikuje sa pacientom vo včasnej fáze ochorenia a u tých, kde sa predpokladá najvyššie riziko ťažkého priebehu choroby," doplnilo ministerstvo s tým, že jej cieľom je zabrániť úmrtiu alebo hospitalizácii.

Ako ďalej uviedlo, klinické štúdie bamlanivimabu ukázali, že pre pacientov vyžadujúcich mechanickú ventiláciu alebo kyslíkovú liečbu prínosom nie je. Naopak, bamlanivimab podaný v skorej fáze ochorenia má vysokú úspešnosť v predchádzaní ťažkého priebehu ochorenia a úmrtiu. Liečbu môže indikovať všeobecný lekár alebo vybraný špecialista, liek sa podáva ako jednorazová infúzia.

MZ SR zabezpečuje dostupnosť aj ďalších monoklonálnych protilátok prostredníctvom spoločného obstarávania cez Európsku komisiu. "Ide o kombináciu liečiv bamlanivimab a etesevimab, kde sa registrácia očakáva v mesiaci jún alebo júl a kombináciu protilátok pod názvom REGN -COV -2 (kombinácia liečiv casirivimab a imdevimab), kde sa registrácia očakáva na jeseň," uzavrela Eliášová.

Viac o téme: ProtilátkySlovenskoKoronavírusBamlanivimabMonoklonálne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu