Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS V Trnave počas trinástich testovacích víkendov otestovali 256-tisíc osôb

Testovanie na koronavírus
Testovanie na koronavírus (Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj)

TRNAVA – Počas predchádzajúcich trinástich týždňov sa v meste Trnava plošne otestovalo na nový koronavírus 256.073 osôb. S antigénovým testovaním radnica skončila v závere apríla. Miera pozitivity sa počas tohto obdobia z 1,27 percenta na konci januára znížila až na 0,03 percenta v poslednom kole. Uviedla to hovorkyňa mesta Veronika Majtánová. Priemerná účasť na jedno kolo testovania bola vyše 19.000 ľudí.

"Najviac, spolu 23.327, sa prišlo dať otestovať cez víkend 6. a 7. februára, najmenej, 17.411, počas posledného testovania 24. a 25. apríla," informovala Majtánová. V prvom kole bolo zistených 288 osôb s pozitívnym výsledkom, vo februári ich bolo iba viac ako sto, v marci počet klesol pod stovku. V poslednom kole ich bolo šesť.

Na začiatku procesu antigénového testovania otvorila radnica 25 odberových miest (OM), v posledných šiestich týždňoch sa počet ustálil na 17. Zriadené boli väčšinou na školách, tiež na radnici, v kine či v športovej hale. "Najvyťaženejšie bolo OM na mestskom úrade," konštatovala hovorkyňa. Na každom odberovom mieste pracovali podľa jej vyjadrenia dvaja administrátori, dvaja zdravotníci a príslušník Mestskej polície mesta Trnava, väčšinou aj príslušníci Policajného zboru SR a Ozbrojených síl SR a ak to bolo možné, aj dobrovoľník. Celkové finančné náklady nemá mesto podľa Majtánovej ešte zosumarizované.

V závere januára pribudla Trnavčanom najskôr možnosť prostredníctvom aplikácie TrustOne skrátiť si dobu čakania a zaregistrovať sa do systému vopred, neskôr aplikácia umožnila zarezervovať si konkrétny termín. Tým sa skrátili rady pred OM, v posledných týždňoch boli zväčša minimálne. Na účelovo vytvorenej stránke testovanie.trnava.sk boli priebežne zobrazované počty čakajúcich v radoch, informácie boli aktualizované každých desať minút. Od 1. mája sa Trnavčania môžu testovať na OM pod gesciou štátu.

Viac o téme: TestovaniePočetTrnavaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu