Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Povoľovací dokument o Sputniku: Vláda sa chce vyvliecť zo zodpovednosti, lekári, pozrite sa!

Nový dokument z ministerstva zdravotníctva k Sputniku V vyzerá zvláštne. Zobraziť galériu (4)
Nový dokument z ministerstva zdravotníctva k Sputniku V vyzerá zvláštne. (Zdroj: TASR - František Iván, MZ SR)

BRATISLAVA - Po tom, ako včera vo večerných hodinách na košickom letisku pristál vládny špeciál s prvými dodávkami ruských vakcín Sputnik V, spustili sa rôzne reakcie. Z vlády dokonca odišiel aj jeden z poslancov. Najnovšie otázniky však vynára dokument, ktorý vyšiel z dielne rezortu ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO). Zodpovednosť za následky po podaní tejto ruskej vakcíny totiž nebude ležať na strane štátu, no na strane lekára, ktorý ju podal!

Aktualizácia 12:45

Ministerstvo zdravotníctva už na dnešné zverejnenie dokumentu aj doplnkovo zareagovalo. "Pre ministerstvo zdravotníctva je pacient a ochrana zdravia a životov na prvom mieste, preto vždy hľadáme riešenia v prospech ľudí a tak tomu bolo aj v tomto prípade. Vakcína sa bude na Slovensku používať na základe výnimky, ktorú pre neregistrovaný liek udeľuje minister zdravotníctva. V spolupráci so Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv sa preverí šarža a následne sa oznámi, kedy sa začne oficiálne očkovanie. Tak ako pri podaní každého neregistrovaného lieku, ktorý ministerstvo zdravotníctva umožňuje podať pacientovi na výnimku, aj v tomto prípade preberá plnú zodpovednosť lekár. Ministerstvo zdravotníctva s cieľom ochrany zdravia a životov ľudí vydá ročne niekoľko stoviek výnimiek na neregistrované lieky pre ľudí, ktorí bojujú o život, alebo vyčerpali všetky možné dostupné varianty na liečbu. V prípade vakcíny Sputnik V minister zdravotníctva SR v plnej miere dodržal ustanovenie zákona č. 362/2011 Z. Z. o liekoch a zdravotníckych pomôckach. Faktom zároveň je, že záujemcovia o očkovanie vakcínou budú potvrdzovať, že vedia, že ide o vakcínu bez schválenia v Európskej liekovej agentúre,“ reaguje Krajčího rezort.

Vyplýva to z dokumentu, ktorý zverejnil Krajčího rezort. Ide o povoľovací protokol na terapeutické podávanie neregistrovanej vakcíny Sputnik V. Tento dokument podpísal sám minister ešte včera. Jeho platnosť pritom trvá až do konca augusta tohto roka. "Za terapiu neregistrovaným liekom preberá plnú zodpovednosť ošetrujúci lekár," píše sa jasne v dokumente.

KORONAVÍRUS Povoľovací dokument o
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: MZ SR)

Premiér Igor Matovič (OĽANO) v pondelok (1. 3.) informoval o tom, že Slovensko nakúpi dva milióny kusov ruskej vakcíny Sputnik V. Očkovanie vakcínou bude dobrovoľné a bez obmedzenia veku. Vakcína Sputnik V sa bude na Slovensku používať na základe výnimky.

KORONAVÍRUS Povoľovací dokument o
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Marek Lukáč)

Záujemcovia o očkovanie Sputnikom budú potvrdzovať, že vedia, že ide o vakcínu bez schválenia v Európskej liekovej agentúre. Ako podotkol minister, je však mnoho krajín, kde Sputnik V registráciu má. Ruská vakcína je v súčasnosti zaregistrovaná v 38 krajinách sveta.

Reakcie verejnosti

Slovenská lekárska komora (SLK) ocenila krok vlády nakúpiť vakcíny Sputnik V, no predseda SLK Marian Kollár zdôraznil, že vakcínou ešte stále neočkujú. "Čaká nás teraz odpovedať na viaceré otázky, čo sa týka bezpečnosti tejto vakcíny, no musíme to stihnúť za veľmi krátky čas. Predpokladám, že tieto odpovede dostaneme za krátky čas," myslí si Kollár na tlačovej konferencii. V tejto situácii SLK víta akúkoľvek pomoc, keďže denne zomierajú stovky ľudí. Súčasnú situáciu označili za vojnu a boj s vírusom a tiež to, že "nemáme veľmi na výber".

Slovenská lekárska komora víta dovoz vakcíny Sputnik, no zdôrazňuje, že sa ňou ešte neočkuje (Zdroj: Topky/Maarty)

Na tento dokument už začína reagovať aj politická verejnosť. Prvá z nich je členka Progresívneho Slovenska Lucia Plaváková, ktorá na zverejnenie dokumentu upozornila.

KORONAVÍRUS Povoľovací dokument o
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Lucia Plaváková)

Viac o téme: ZodpovednosťDokumentIgor MatovičMarek KrajčíMZ SRSputnik V
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu