Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Matovič sa pochválil, že dcéram vybavil vyučovanie: Spomenul aj SMSky, Cigániková ho kvôli Gröhlingovi potopila

Matovič kritizoval Gröhlinga za to, že nezvládol plán Zobraziť galériu (4)
Matovič kritizoval Gröhlinga za to, že nezvládol plán (Zdroj: Topky/Maarty, Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Po včerajšom rokovaní vlády je už takmer isté, že tzv. pakt o neútočení, ktorý prednedávnom koalícia medzi sebou uzavrela, dostal vážne trhliny. Môže za to téma opätovného otvárania zatvorených škôl kvôli pandémii koronavírusu. Keďže minister školstva Branislav Gröhling na krízovom štábe nepochodil ani s druhou verziou plánu, oprel sa doňho premiér Igor Matovič so slovami "beriem to do vlastných rúk". Spomenul pritom aj jeho dve dcéry, ktoré mu počas vlády posielali SMSky s otázkou, kedy sa už konečne vrátia do školy.

Matovič sa k tomu, že mu takéto SMS správy chodili priznal na tlačovke hneď po tom, ako skritizoval Gröhlinga. "Už odmietam počúvať výhovorky o tom, ako sa to nedá," povedal premiér a situáciu vraj berie do vlastných rúk, pričom si chce pilotný projekt otvárania škôl na jeho spôsob vyskúšať na konkrétnych školách, vrátane tej, kde chodia jeho dcéry. 

VIDEO Matovič včera na tlačovke hovoril o SMS správach od jeho vlastných dcér:

Premiér na tlačovke priznal, že mu chodia SMS správy od dcér s otázkami o tom, kedy pôjdu do školy (Zdroj: Topky/Maarty)


KORONAVÍRUS Rokovanie vlády je na konci: Matovič karhá Gröhlinga, takto to nedáme ani v apríli!


Tatino, kedy pôjdeme do školy?

"Teraz nie je čas na výhovorky. Rozhodol som sa to zobrať do vlastných rúk a ukázať aspoň na tom pilotnom otvorení niektorých škôl, že sa to naozaj dá," prezradil Matovič. "Ja nemienim čítať denne štyri SMSky od mojich dvoch dcér, kedy konečne pôjdu do školy, čiže, áno. Jedna z tých škôl bude aj súkromná škola, kde chodia moje dcéry do školy, kde ma priamo kontaktoval zriaďovateľ školy, že on je ochotný všetko urobiť presne tak, ako bolo oznámené pred vyše týždňom a nechápe, prečo mu to nie je umožnené," povedal Matovič.

"Dnes som počas zasadnutia vlády dostal od Rebeky od Klárky tri-štyri SMSky "Tatino, kedy pôjdeme do školy?"," prezradil novinárom obsah esémesiek Matovič.

Rázna reakcia predsedníčky zdravotníckeho výboru

Po tejto tlačovej konferencii už nemohla ostať ticho ani predsedníčka zdravotníckeho parlamentného výboru Jana Bittó Cigániková zo SaS, ktorá sarkasticky poznamenala, že koalícia ma "dohodu o neútočení".

"Neviem si predstaviť, ako by to vyzeralo, keby sme ju nemali. To by som napríklad mohla porozprávať o tom, ako som sedela nedávno vedľa Braňa Grohlinga, keď mu volal premiér s otázkou, či si všimol, že školy neotvoril," píše Cigániková, ktorá k tejto téme prezradila zásadné novinky.

Niečo za niečo

"Vraj ak Braňo chce, aby ich otvoril, má sa Sulík ospravedlniť (už ani neviem, za čo práve). Následne Braňovi Grohlingovi zamietli dva pokusy o otvorenie škôl, ktoré mal dojednané naprieč samosprávou a zriaďovateľmi škôl tak, aby sa to dalo kapacitne zvládnuť, aby decká mohli ísť do školy a aby neboli spolu s rodičmi zbytočne terorizované. Aby boli všetci v bezpečí predložil vypracovaný školský semafor a plán mobilných testovacích jednotiek," píše v šokujúcich riadkoch Cigániková.

"Ale keďže máme tú dohodu, poviem iba, že tieto vyjadrenia na adresu Branislava Gröhlinga považujem za mimoriadne nespravodlivé k jeho osobe," uzavrela. Premiér na tieto slová zatiaľ nereagoval, a to ani statusom.

Matovič sa pochválil, že
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Janka Bittó Cigániková - Fungujúce zdravotníctvo)

Remišovci chcú mimoriadnu koaličnú radu

Vládna strana Za ľudí žiada na tému otvárania škôl zvolanie mimoriadnej koaličnej rady. Predsedníčka strany a vicepremiérka Veronika Remišová tvrdí, že deti nemôžu byť rukojemníkmi politických sporov.

"Verím, že nájdeme spoločne riešenie," skonštatovala. Deklaruje, že ona urobí všetko pre to, aby sa od pondelka (7. 12.) mohlo začať vzdelávanie v školských laviciach a nie za monitormi. Obnovia sa tak podľa nej vzťahy, žiaci si zopakujú učivo, ktoré prebrali dištančne, a nastavia sa plány od januára. Prirodzený lockdown cez vianočné prázdniny potom podľa strany Za ľudí pomôže obmedziť prípadné šírenie vírusu.

Matovič sa pochválil, že
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Veronika Remišová)

Plán z dielne ministerstva školstva na návrat žiakov do škôl v utorok (1. 12.) ústredným krízovým štábom neprešiel. Po stredajšom (2. 12.) rokovaní vlády premiér Igor Matovič (OĽANO) oznámil, že na Slovensku sa možno v pondelok (7. 12.) otvoria niektoré školy s tým, že preberá pilotné testovanie žiakov na ochorenie COVID-19 do vlastných rúk. Tvrdí, že už nechce počúvať výhovorky zo strany ministerstva školstva, keďže vidí ochotu niektorých riaditeľov škôl, starostov i primátorov zapojiť sa do testovania.

Podľa Kolíkovej je to veľká vec

Otváranie Ústavy SR je veľká vec. Zdôraznila to ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) v pléne Národnej rady (NR) SR v súvislosti s predloženými ústavnými zmenami pri reforme justície a vyzvala poslancov na legitímnu diskusiu. Považuje za legitímne doplniť do novely potrebné ústavné zmeny, hoci nesúvisia s justíciou, napríklad právomoc prezidenta SR odvolávať profesorov pri vetovanej novele vysokoškolského zákona.

Matovič sa pochválil, že
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Ministerka poznamenala, že ak už je otvorená ústava v súvislosti s justíciou a je potrebné v nej upraviť aj niečo iné, pri úzkom nazeraní na novelizáciu ústavy by sa základný zákon štátu musel otvárať samostatne viackrát. Poukázala na to, že aktuálne je pre plagiátorské kauzy potrebné doplniť do ústavy právomoc prezidentke. Ak by to teda poslanci chceli vyriešiť, v prípade úzkeho nazerania na novelizáciu ústavy by sa musela samostatne otvárať len jej oblasť týkajúca sa školstva. Považuje teda za legitímne takúto zmenu do novely doplniť, keďže už je ústava otvorená.

Za dôležitú tému pri predložených zmenách považuje otázku, či má navrch Ústavný súd (ÚS) SR alebo zákonodarca, ako aj to, či to má alebo nemá riešiť zmena ústavy. "Riešenie, ktoré navrhujeme, je vymedzenie prísnej kompetencie ÚS," povedala s tým, že ÚS ani doteraz nemal v ústave explicitne zakotvenú právomoc posudzovať súlad ústavných zmien s ústavou samotnou. Poukázala na to, že táto zmena sa do návrhu dostala legitímne ešte počas legislatívneho procesu. Vymedzenie kompetencií ÚS považuje za potrebné. Dodala, že legitímny návrh na vymedzenie kompetencií ÚS si vyžaduje legitímnu diskusiu, aby sa aj cez túto zmenu ústavy mohla spoločnosť posunúť ďalej. Očakáva, že sa k tomu ešte vyjadrí predseda ÚS Ivan Fiačan, ktorý je prítomný v pléne.

Kolíková dodala, že reformou justície a ústavnými zmenami chcú profesionalizovať Súdnu radu SR. Docieliť mienia, aby bola plne funkčná a spôsobilá vykonávať rozsiahlejšie kompetencie. Za najdôležitejšiu zmenu označila zriadenie Najvyššieho správneho súdu SR. Ten by mal dostať disciplinárnu právomoc. Poukázala na viaceré doterajšie kauzy sudcov, traumatizáciu spoločnosti a klesajúcu dôveru v súdnictvo na Slovensku. Podotkla, že nevie, či vôbec môže dôvera v justíciu ešte klesnúť.

Poslanec Boris Susko (Smer-SD) hovorí o neprípustnom zásahu zákonodarnej moci do súdnej. Namieta obmedzenie práva ÚS preskúmať prípadnú protiústavnosť zmien v ústave. K tomu predložil pozmeňujúci návrh, tento zámer koalície navrhuje vypustiť. Označil to za neprimeraný zásah do právomocí ÚS.

V súvislosti so zmenami v justícii Susko poznamenal, že Súdna rada sa nestane nezávislým orgánom. Návrh ju podľa jeho slov definuje len ako orgán sudcovskej legitimity bez toho, aby bol nezávislým. Rovnako presadzuje tajnosť voľby ústavných sudcov, v tomto smere predložil ďalší pozmeňujúci návrh.

Boria sa s tým už od konca októbra

Žiaci druhého stupňa základných škôl sa dištančne vzdelávajú od 26. októbra. Rovnako sa z domu vzdelávajú aj študenti stredných škôl. Vysokoškoláci sa majú vyučovať dištančne do konca zimného semestra. Výnimku majú len žiaci materských škôl a prvého stupňa základných škôl, tí sa môžu vzdelávať v školách prezenčne. Rovnako sa v školách môžu vzdelávať aj žiaci zo sociálne znevýhodneného prostredia v malých skupinách, ktoré sa skladajú z maximálne piatich žiakov a pedagóga.

Viac o téme: ŠkolyDcéryUzávierkaIgor MatovičSMSKoronavírusBranislav GröhlingJana Bittó Cigániková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu