Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

KORONAVÍRUS Rokovanie vlády je na konci: Matovič karhá Gröhlinga, takto to nedáme ani v apríli!

Matovič kritizuje ministerstvo školstva. Zobraziť galériu (9)
Matovič kritizuje ministerstvo školstva. (Zdroj: Topky - Maarty)

BRATISLAVA - Vládny kabinet zasadal na Úrade vlády SR aj od dnešného rána. Okrem pandémie koronavírusu dnes matovičovci riešili podmienky v obchodoch či otváranie škôl. V prípade pandémie vláda očakáva, že počas vianočného obdobia príde k tzv. prirodzenému lockdownu obyvateľstva. Matovič však opäť hromžil na SaS či už v kontexte nákupov testov alebo pri otváraní škôl.

Aktualizované 15:51

Po zasadnutí vlády poskytol svoje odpovede na novinárske otázky premiér Igor Matovič. "Som sklamaný z prístupu ministerstva školstva v tejto veci. Predstavil som plán komunitného testovania v školách. No dnes je už myslím 2. december a o deťoch v školách nie je ani chýru ani slychu," povedal Matovič. "Dá sa to, len treba chcieť. Len takýmto prístupom nebudú deti v školách ani v apríli," pokarhal ministra premiér Matovič.

Matovič sa opäť pustil do SaSky, tentokrát kvôli testom a nezvládnutému plánu otvoriť školy (Zdroj: Topky/Maarty)

"Bude to pilotný projekt, no verím, že potom to už minister školstva už dá, aby videl, že je to možné," zopakoval Matovič s tým, že projekt chce skúšobne uskutočniť na konkrétnych školách. Deti by chcel v školách od pondelka. "Včera večer som si povedal, že už stačilo. Už nebudem počúvať výhovorky o tom, ako sa to nedá," zvýšil hlas Matovič s tým, že túto tému si berie do vlastných rúk.

Premiér si nenechal újsť príležitosť kritizovať ani zvyšok SaS. Tentokrát Správu štátnych hmotných rezerv spadajúcu pod ministerstvo hospodárstva, ktoré vedia Richard Sulík. "Dnes tu malo byť prvé lietadlo z prvými 4 miliónmi testov, na ďalší týždeň ďalšie a potom ďalšie. Ale keď testy nebudú, tak ako môžeme testovať? Držím ministerstvu hospodárstva palce, aby čím skôr testy na Slovensku boli," dodal Matovič.

Minister školstva zareagoval len statusom.

Aktualizované 13:54

Oddlžovanie nemocníc bude výhodné nielen pre štát, ale aj pre veriteľov. Po rokovaní vlády to uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) s tým, že bude realizované veľmi podobným spôsobom, ako aj v predchádzajúcich kolách oddlžovania, no za lepšej právnej situácie. 

Minister Krajčí hovorí o oddlžení nemocníc, na ktoré má ísť až 600 miliónov eur (Zdroj: Topky/Maarty)

Šéf rezortu zdravotníctva vysvetlil, že sa snažili vyrovnať s tým, že tento rok by sa skončila exekučná imunita, čiže by podľa jeho slov možno exekútori zablokovali účty nemocníc, do čoho sa pridala aj pandémia nového koronavírusu. Podľa Krajčího ide o ochranu strategickej infraštruktúry, čo robia aj ostatné európske krajiny.

Oddlženie do výšky 575 miliónov eur sa podarilo vyrokovať s rezortom financií. "Veríme, že pre štát bude výhodné dohodnúť sa s veriteľmi v tejto fáze oddlženia, ktorú sme pripravili. Vstupovať do nej budú môcť všetci veritelia. Podmienkou bude, aby sa vzdali príslušenstva k svojim pohľadávkam," komentoval Krajčí, pričom dodal, že mnohokrát dodávatelia vedeli, že im faktúry nebudú vyplatené včas. Mechanizmus podľa neho počíta s tým, že vrátiť veriteľom istinu s určitým diskontom je právne dobré riešenie, výhodné pre obe strany.

KORONAVÍRUS Rokovanie vlády je
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

Poukázal tiež na to, že rezort zdravotníctva chce sfunkčniť tzv. úhradový mechanizmus DRG. Zároveň pracuje na optimalizácii siete nemocníc. Túto reformu zdravotníctvo potrebuje podľa ministra zdravotníctva aj pre fond obnovy. Krajčí zdôraznil, že chce investovať do výstavby nových moderných nemocníc, pretože nemocničná sieť bola za posledné desaťročia podľa jeho slov veľmi zanedbaná. Pomôcť by v tomto opatrení mal aj fond obnovy.

Predpokladá, že postupnými krokmi, akými je napríklad centralizácia nemocníc, pôjde do ústavnej zdravotnej starostlivosti toľko peňazí, koľko bude reálne potrebovať. Dodal, že keď nemocnice nebudú rešpektovať opatrenia na dodržiavanie ozdravného plánu, môžu odvolať ich riaditeľov.

Aktualizované 13:23

Minister Roman Mikulec po zasadnutí vlády.

Mikulec, vláda (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 11:54

Pred novinárov prišiel minister hospodárstva Richard Sulík. Ten sa vyjadril ohľadom situácie tretieho bloku elektrárne v Mochovciach. Neobišiel ani tému zadržania Jaroslava Haščáka.

Sulík sa v súvislosti s Haščákovým zadržaním vyjadril, že ho dobehla Gorila (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 11:49

Vláda preplatila samosprávam v okrese Bánovce nad Bebravou výdavky za prvé a druhé kolo plošného testovania v rámci akcie Spoločná zodpovednosť. Obciam rozdelila viac ako 92.000 eur, informoval prednosta Okresného úradu v Bánovciach nad Bebravou Dárius Sabo.

Aktualizované 10:23

Celkovo bolo v rámci procesu doposiaľ oddlžených 209.115 pohľadávok a 307 dodávateľov vo výške 267 miliónov eur. Veritelia v rámci oddlženia poskytli diskont v objeme 7,1 miliardy eur. Po poslednej etape oddlženia ku koncu minulého roka zostali nevysporiadané záväzky voči veriteľom vo výške 132,8 milióna eur. Z toho na jeden subjekt, ktorý skupoval pohľadávky za účelom ich ďalšej kapitalizácie, pripadala suma vo výške 112,6 milióna eur. Rezort zdravotníctva objasnil, že tvorbu ďalšieho dlhu pre nasledujúce roky odhadovali na rok 2017 vo výške 81 miliónov eur, na rok 2018 vo výške 67 miliónov eur, na rok 2019 vo výške 55 miliónov eur a na rok 2020 vo výške 43 miliónov eur.

Zdravotnícke zariadenia v pôsobnosti ministerstva zdravotníctva (MZ) predstavovali ku koncu minulého roka napokon záväzky 541,80 milióna eur.

Aktualizované 10:10

Exportno-importná banka (Eximbanka) má dvoch nových členov dozornej rady. Stali sa nimi bývalý guvernér Národnej banky Slovenska a do leta tohto roka predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Ivan Šramko, ako aj ekonóm Vladimír Vaňo.

Aktualizované 10:08

Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že spolu s Ministerstvom financií SR vytvorilo finančný mechanizmus, v rámci ktorého budú mať veritelia možnosť uspokojiť svoje pohľadávky voči nemocniciam. Proces má byť transparentný, efektívny a postavený na princípe rovnakých podmienok účasti pre všetkých.

KORONAVÍRUS Rokovanie vlády je
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

V prípade, že prihlásená pohľadávka veriteľa nebude v tomto mechanizme uspokojená, práva veriteľa z titulu vlastníctva pohľadávky voči nemocnici nezanikajú a ostávajú nezmenené aj so všetkými právnymi nárokmi. To isté platí aj v prípade, že sa veriteľ do tohto mechanizmu nezapojí.

Predpokladom zapojenia veriteľa do procesu oddlžovania bude vzdanie sa všetkého príslušenstva k pohľadávkam, najmä úrokov z omeškania, rôznych zmluvných pokút, sankcií či poplatkov, ktoré ako dôsledok omeškania so splatením istiny pohľadávky vznikli a diskont z istiny vo výške podľa zvolenej formy oddlžovania. Zdravotnícke zariadenia v pôsobnosti ministerstva zdravotníctva (MZ) predstavovali ku koncu minulého roka záväzky 541,80 milióna eur.

Aktualizované 9:44

Na oddlženie nemocníc by mali ísť financie do výšky 575 miliónov eur. Ich finančnú stabilizáciu zo štátnych finančných aktív schválila v stredu vláda. Návrh ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO) musí ešte odobriť parlament. Možnosť zapojiť sa majú dostať všetky nemocnice bez ohľadu na ich právnu formu či vlastníctvo.

„Cieľom návrhu je riešiť finančnú situáciu nemocníc vo vzťahu k ich veriteľom v oblasti existujúceho stavu záväzkov po lehote ich splatnosti, ako aj realizáciu opatrení na úrovni nemocníc s cieľom zamedzovať ich ďalšiemu zadlžovaniu. Sprievodným podporným opatrením má byť uvoľnenie zdrojov na oddlženie nemocníc,“ píše sa v návrhu.

Aktualizované 9:13

Občanom Spojeného kráľovstva a ich rodinným príslušníkom, ktorí si na Slovensku uplatnili alebo uplatnia právo na voľný pohyb pred 1. januárom 2021 a sú zaregistrovaní na pobyt na príslušnom oddelení cudzineckej polície, prizná Slovensko v ďalšom období právo na pobyt priamo zo zákona bez potreby ďalšieho rozhodovania. Vyplýva to z novely zákona o pobyte cudzincov, ktorý v stredu schválila vláda.

Aktualizované 9:12

Mestá a obce budú dostávať od nového roka na deti so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami (ŠVVP) v „bežných“ materských školách (MŠ) prostriedky podľa samostatného, zvýšeného koeficientu. Novela nariadenia vlády o rozdeľovaní výnosu dane z príjmov územnej samospráve, ktorú v stredu kabinet schválil, reaguje na to, že v prípade výchovy a vzdelávania detí so ŠVVP je finančne náročnejšie.

Aktualizované 8:36

Minister dopravy tvrdí, že v prípade zimných stredísk bol pre Doležala niekedy na začiatku novembra. "Zimné strediská veľkú časť svojich nákladov vynakládajú najmä na začiatku sezóny, na zasnežovanie," tvrdí Doležal.

Minister dopravy Andrej Doležal na vláde (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 8:34

Minister práce Krajniak tvrdí, že sám má skúsenosť s nelegálnym sledovaním. Komentoval tak včerajšie zadržanie Jaroslava Haščáka. "Je preto pre mňa zadosťučinením, že ľudia, ktorí patrili k okruhu tých, ktorí si tieto aktivity mohli objednať, postupne končia tam, kde sa patrí," dodal Krajniak.

Krajniak na vláde (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 8:26

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) verí, že vianočný lockdown príde prirodzene a podarí sa upokojiť situáciu. Uviedol to pred stredajším rokovaním vlády. Zároveň poukázal na to, že situácia s novým koronavírusom na Slovensku je mierne negatívna, ale "nie je tragická". Okrem iného sa vyjadril aj ku včerajšiemu zadržaniu Jaroslava Haščáka.

Minister obrany Jaroslav Naď si po zadržaní Jaroslava Haščáka myslí, že polícia má rozviazané ruky (Zdroj: Topky/Maarty)

"Je to plne v rukách polície. To, akým spôsobom skončí toto alebo ktorékoľvek vyšetrenie, je samozrejme otvorené," povedal minister obrany. Rozumie tiež tomu, že opozícia je nervózna. Prácu polície komentovať nechcel.

Počas vianočných sviatkov budú ľudia podľa Naďa viac doma. Pripustil však, že sa medzi sebou budú aj navštevovať, ale nebude to až taká veľká mobilita. "Dovtedy musí vláda, špeciálne minister školstva, nájsť riešenie, aby to prešlo cez odborníkov, aby sme deti dostali od januára do škôl," poznamenal minister obrany. Zároveň doplnil, že akékoľvek rozhodnutie, ktoré sa robí, je veľmi náročné. "Nájsť konsenzus medzi ľuďmi, ktorí majú k tomu čo povedať, je veľmi ťažké," uzavrel Naď.  

Na stole podmienky v obchodoch a Eximbanka

Rozšírenie okruhu skutkových podstát neprimeraných podmienok v obchode s potravinami a úprava cezhraničnej spolupráce ministerstva pôdohospodárstva s orgánmi presadzovania práva v ostatných členských štátoch EÚ a Európskou komisiou. Aj to prináša novela zákona o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami, ktorú na stredajšie rokovanie vlády predkladá Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. Návrhom sa zabezpečuje transpozícia príslušnej eurosmernice.

KORONAVÍRUS Rokovanie vlády je
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Exportno-importná banka (Eximbanka) by mala mať od stredy nového člena dozornej rady. Ministerstvo financií do tejto pozície navrhuje bývalého guvernéra Národnej banky Slovenska a do leta tohto roka predsedu Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Ivana Šramka. O vymenovaní rozhodne vláda.

KORONAVÍRUS Rokovanie vlády je
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Mestá a obce majú od nového roka dostávať na deti so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami (ŠVVP) v „bežných“ materských školách prostriedky podľa samostatného, zvýšeného koeficientu. Návrh novely nariadenia vlády o rozdeľovaní výnosu dane z príjmov územnej samospráve predkladá kabinetu ministerstvo financií. Reaguje tak na to, že výchova a vzdelávanie detí so ŠVVP sú finančne náročnejšie.

KORONAVÍRUS Rokovanie vlády je
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Kanabidiol (CBD) by sa mal po novom vyradiť zo zoznamu psychotropných látok. Návrh novely z dielne Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR o omamných látkach, psychotropných látkach a prípravkoch má v stredu tiež posúdiť vláda. Svoj zámer vysvetlilo ministerstvo tým, že odborný výbor Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) túto látku považuje za neškodnú a nespôsobuje vznik závislosti, a nie je zaradená do zoznamu ani podľa dohovorov OSN.

Viac o téme: VládaIgor MatovičVianoceKoronavírusJaroslav NaďBranislav GröhlingLockdown
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu