Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Dianie na STU nenechalo chladnou ombudsmanku Patakyovú: Akademický senát porušil právo na informácie

Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová
Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

BRATISLAVA – Akademický senát Slovenskej technickej univerzity (AS STU) porušil zákazom vyhotovovania záznamu právo na informácie. Konštatuje to verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová, ktorá sa zaoberala podnetom týkajúcim sa zákazu vyhotovovania audiovizuálneho záznamu z júlového zasadnutia AS STU.

Informovala o tom Michaela Pavelková z odboru komunikácie a protokolu Kancelárie verejného ochrancu práv s tým, že v pondelok (26. 10.) sa pri odvolávaní rektora Miroslava Fikara na AS STU zopakovala podobná situácia.

"Keďže možnosť zachytiť priebeh verejného zasadnutia senátu predstavuje súčasť základného práva na informácie, toto bolo možné obmedziť len v súlade s pravidlami stanovenými ústavou. Zákon o vysokých školách nezveruje akademickým senátom právomoc obmedziť právo prijímať a rozširovať informácie tak, že by napríklad zakázal vyhotovovanie audiovizuálneho záznamu," uviedla verejná ochrankyňa práv v závere k prípadu z júla tohto roka. Toto zistenie podľa nej nevyhnutne vedie k záveru, že zákaz vyhotovovať audiovizuálny záznam zo zasadnutia a ďalej ho šíriť nemá oporu v zákone a je preto protiústavný.

Vzhľadom na to, že na zasadnutí boli prítomní aj zástupcovia verejnosti, pričom ich počet bol limitovaný z dôvodu hygienických obmedzení prijatých na zamedzenie ochorenia COVID-19, nie je možné považovať zasadnutie samo o sebe za neverejné. Úrad verejnej ochrankyne práv tvrdí, že z formálneho hľadiska tak došlo k naplneniu požiadavky verejnosti zasadnutia senátu a nebolo možné v tejto časti podnetu konštatovať porušenie práv. "Účelom verejného zasadnutia je však zvýšenie dôvery verejnosti v činnosť inštitúcií, ich kontrola a podnecovanie participácie občanov na plnení ich úloh," tvrdí úrad verejnej ochrankyne práv. Ako dodali z úradu, bariéry z pohľadu občana v prístupe k informáciám práve v situácii, keď sa o činnosť orgánu zaujíma, predstavujú výrazné odradenie od ďalšej aktivizácie v budúcnosti.

V prípade zákazu vyhotovenia a šírenia záznamu verejná ochrankyňa práv konštatovala, že postupom senátu došlo k porušeniu základného práva podávateľa na informácie práve z dôvodu, že postup AS STU, ktorým zakázal vyhotovovať audiovizuálny záznam zo zasadnutia a ďalej ho šíriť, nemá oporu v zákone.

Patakyová odporučila AS STU, aby predchádzal podobným situáciám. Navrhla, aby sa zdržal zákazu vyhotovovať a šíriť informácie z verejných zasadnutí senátu. Taktiež odporučila zakotviť do rokovacieho poriadku AS STU ustanovenie, ktoré stanoví, že nie je možné zakázať vyhotovovanie audiovizuálneho záznamu zo zasadnutí senátu a ďalej ich šíriť.

Viac o téme: ZákazPorušeniePrávoOmbudsmankaInformácieSTUMária PatakyováAkademický senát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu