Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Zlé správy zo severu Slovenska: Reprofilizované lôžka nemocníc sa zaplnili

Na snímke oddelenie urológie počas sťahovania do pavilónu chirurgie
Na snímke oddelenie urológie počas sťahovania do pavilónu chirurgie (Zdroj: TASR - Erika Ďurčová)

ŽILINA – Reprofilizované lôžka pre pacientov s ochorením COVID-19 v nemocniciach Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) v Čadci, Dolnom Kubíne, Liptovskom Mikuláši a Trstenej sa zaplnili a pribudli aj ďalší nakazení zdravotníci. Na sociálnej sieti o tom informovala predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

"Situácia je čoraz náročnejšia. Prechádzame ďalšou fázou reprofilizácie. Vedeli sme, že nemocnice sa budú nasledujúce týždne, vzhľadom na vývoj zapĺňať. Ale máme nádej, že po dvoch týždňoch sa aj vďaka karanténe pozitívne testovaných ľudí z plošného testovania spomalí nárast infekcie a následne sa utíši aj nápor na nemocnice. Prosím, buďme obozretní, zotrvávajme doma," vyzvala Jurinová.

V Univerzitnej nemocnici Martin (UNM) bolo v pondelok (26. 10.) hospitalizovaných 72 pacientov s pozitívnym testom na ochorenie COVID-19. Podľa hovorkyne nemocnice Kataríny Kapustovej bolo osem pacientov na anestéziologických lôžkach s pripojením na pľúcnu ventiláciu a sedem na jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS). V Ústrednej vojenskej nemocnici (ÚVN) SNP v Ružomberku bolo podľa hovorkyne Petry Diškovej obsadených 54 lôžok, šesť pacientov bolo na umelej pľúcnej ventilácii.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline bolo v pondelok v karanténe 76 zdravotníkov, z toho 54 s pozitívnym výsledkom testu na ochorenie COVID-19. Podľa hovorkyne nemocnice Lenky Zátekovej hospitalizovali v pandemickom pavilóne za prvý týždeň 36 pacientov a ich počet stúpa každý deň.

V nemocniciach ŽSK rastie aj počet zdravotníkov v karanténe

V nemocniciach Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) sa už naplnili kapacity reprofilizovaných lôžok na oddeleniach pre pacientov s ochorením COVID-19. Kapacitu už prekročili aj miesta na oddeleniach anestézie a intenzívnej medicíny (OAIM), ktoré nariadilo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vyčleniť pre reprofilizáciu. Uviedla to predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

O presných počtoch reprofilizovaných lôžok bude ŽSK rokovať v stredu (28. 10.) na MZ. "Našou snahou je, aby boli udržané dostatočné kapacity pre poskytovanie potrebnej zdravotnej starostlivosti, odhliadnuc od ochorenia COVID-19. To je pre región mimoriadne dôležité," zdôraznila predsedníčka ŽSK.

Upozornila, že každá nemocnica už trpí značným nedostatkom zdravotníckych pracovníkov, nakoľko rastie ich počet v karanténe. "Nemocnice musia hľadať všetky cesty pre ich získavanie, zabezpečenie plynulého chodu zdravotníckych zariadení a poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Najväčší problém je aktuálne v Kysuckej nemocnici v Čadci," uviedla Jurinová.

Pripomenula, že podľa pokynu ministra zdravotníctva mali vyčleniť 10 percent z lôžkového fondu v každej nemocnici. "V Dolnooravskej nemocnici v Dolnom Kubíne sme mali 30 lôžok, v Hornooravskej nemocnici v Trstenej 27 lôžok, v Liptovskej nemocnici v Liptovskom Mikuláši to bolo 28 lôžok a v Kysuckej nemocnici v Čadci sme mali 43 lôžok, ale dnes sa v nemocnici nachádza už 66 pacientov. Situácia je čoraz náročnejšia. V tejto chvíli postupne dopĺňame lôžka, prechádzame ďalšou fázou reprofilizácie," vysvetlila predsedníčka ŽSK.

"Oslovili sme už aj vedenie fakúlt pre možnosť uvoľnenia študentov pre pomoc v zdravotníckych alebo sociálnych zariadeniach. Vojsko nám aktuálne aktívne pomáha v triážnych stanoch, na mobilných odberových miestach ako administratívna pomoc a určite aj ako autorita pre udržanie pokoja a disciplíny. Všetci v našich nemocniciach pracujú do vyčerpania, za čo si ich nesmierne vážim,“ dodala Jurinová.

V UNLP leží 69 chorých na COVID-19, lôžka sú obsadené na 49 percent

V košickej Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) je aktuálne hospitalizovaných 69 pacientov nakazených novým koronavírusom. "Väčšina z nich leží na klinike infektológie a cestovnej medicíny, o ďalších sa starajú na reprofilizovaných oddeleniach kliniky pneumológie a ftizeológie, ako aj v priestoroch neurologického oddelenia. Lôžka vyčlenené pre nakazených pacientov sú k dnešnému dňu obsadené na 49 percent," informovala o tom v utorok Ladislava Šustová z komunikačného oddelenia nemocnice.

O najkritickejších pacientov, ktorí by bez umelej pľúcnej ventilácie už nemali šancu prežiť, sa starajú na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny (OAIM). Momentálne tam leží desať pacientov v kritickom stave, z nich ôsmi sú napojení na umelú pľúcnu ventiláciu. Medzi nimi aj manželia, ktorí sa tam dostali krátko po sebe. Pľúcna ventilácia ich udržiava pri živote už takmer dva týždne. Nepatria pritom ešte do vekovo rizikovej skupiny.

"U nás máme aj mladších pacientov, momentálne náš najmladší pacient má 38 rokov, máme i 46-ročného, aj päťdesiatnikov. Čiže neležia tu len starší pacienti, naopak, sú tu hospitalizovaní aj relatívne zdraví ľudia v strednom veku, pacienti, ktorí nemajú závažné pridružené ochorenia. Z toho vidieť, že COVID-19 je mimoriadne nebezpečná diagnóza. Nie je to tak, ako si mnohí myslia, že je to choroba starých a chorých," uviedol primár OAIM Ján Michlík. Zatiaľ sa podľa jeho slov podarilo úspešne vyliečiť dvoch pacientov, 81-ročného muža a 59-ročnú ženu, ktorých odpojili od umelej pľúcnej ventilácie a v zlepšenom stave z oddelenia prepustili.

Lekári každé ráno počas vizity skontrolujú všetkých pacientov, ktorí sú napojení na pľúcnu ventiláciu. "Oblečieme sa do špeciálnych odevov, ja vyšetrím pacienta a kolegovia si zaznamenajú aktuálne údaje. Sledujeme saturáciu kyslíka, tlak, akcie srdca, parametre na dýchacom prístroji. Ak sa stav pacienta zlepšuje, znižujeme dávku sedatív a začíname s odpájaním od ventilátora cez podporné ventilačné režimy. Klinický stav pacientov počas dňa lekár opakovane kontroluje," zhrnul Michlík.

Zdravotnícky personál, ktorý sa stará o ťažko chorých, nevládnych a vysoko infekčných pacientov, prežíva podľa nemocnice extrémne náročné obdobie. Okrem kmeňových sestier z OAIM im už vypomáhajú aj kolegyne z iných oddelení.

"Keď vstúpime do sály s pacientmi špeciálne ustrojené, snažíme sa pracovať hlavne pomaly a pokojne. Lebo keď človek pracuje unáhlene, spraví chybu a COVID-19 chyby neodpúšťa," hovorí jedna zo zdravotných sestier. Podľa ďalšej je oveľa väčší stres starať sa o pacientov s týmto ochorením. "Rozhodne je to väčšia psychická aj fyzická záťaž. Nedá sa tomu vyhnúť, máme strach o seba a o svojich blízkych," opísala.

Hoci nemocnica uisťuje, že situáciu zatiaľ zvláda, lekári, sestry aj zdravotnícky personál sa s obavami pripravujú na horšie časy. "Ak bude narastať počet kriticky chorých pacientov na COVID-19, situácia bude aj u nás mimoriadne vážna. Už teraz máme oddelenie takmer naplnené. Sme na hranici toho, čo sa dá zvládnuť. Ak by pribúdali pacienti vyžadujúci si umelú pľúcnu ventiláciu, budeme ich musieť presúvať na jednotku intenzívnej starostlivosti kliniky úrazovej chirurgie. Je síce plne vybavená, ako aj naše oddelenie, ale bude veľmi ťažké to zvládnuť," skonštatoval Michlík.

Viac o téme: ZdravotníciNemocniceKoronavírusŽilinský samosprávny kraj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu