Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Mestá sa pripravujú na testovanie: V Nitre pomáhajú aj športovci a ľudia z kultúry

Na snímke triedenie akútnych pacientov v areáli fakultnej nemocnice v Nitre
Na snímke triedenie akútnych pacientov v areáli fakultnej nemocnice v Nitre (Zdroj: TASR - Henrich Mišovič)

NITRA – V Nitre už uzavreli výzvu na pomoc pri testovaní. Prihlásilo sa do nej 680 ľudí. V nasledujúcich dňoch ich chce radnica kontaktovať s ďalšími inštrukciami.

Ako informoval magistrát na sociálnej sieti, testovať sa bude aj v stanoch. „V spolupráci so športovými klubmi a ľuďmi pracujúcimi v kultúre, napríklad zvukármi, sa nám podarilo zabezpečiť desiatky stanov zadarmo. Za toto im patrí obrovská vďaka. Navyše títo ľudia a organizácie sú koronakrízou postihnutí asi najviac, takže skutočne klobúk dole,“ uviedla radnica.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Na príprave testovania momentálne pracuje veľká časť mestského úradu. V Nitre by malo byť počas víkendu približne 60 odberných miest. „O presnom zozname budeme informovať v najbližších dňoch. Koordinujeme sa aj s ďalšími mestami, aj prostredníctvom videohovoru s primátormi a zástupcami Únie miest Slovenska. Mestá a obce pracujú na plné obrátky, aby koncom týždňa všetko fungovalo, ako má,“ informoval magistrát.

V okrese Skalica je pripravených 44 odberových miest

Okres Skalica je na celoplošné testovanie pripravený. Informovala o tom novovymenovaná prednosta Okresného úradu Skalica Anna Abramovičová. V súčasnosti je pre obyvateľov okresu pripravených 44 odberných miest. "Potrebovali sme splniť podmienky v jednotlivých odberných miestach, akými sú napríklad samostatný vstup a východ z jednotlivých odberných miest a ďalšie náležitosti," informovala Abramovičová.

Menšie obce budú na testovanie využívať predovšetkým kultúrne domy. "Mestá sa skôr orientujú na športové areály a väčšie otvorené priestory. Armáda si v piatok 23. októbra prevzala tieto odberné miesta a všetky vyhovovali požadovaným kritériám," doplnila prednostka.

V Púchove vyčlenili na plošné testovanie 13 odberných miest

V Púchove vyčlenila radnica na celoplošné testovanie 13 špeciálnych odberových miest. Po terénnom prieskume ich schválili zástupcovia Ozbrojených síl SR a Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Považskej Bystrici.

Ako informovala hovorkyňa Púchova Laura Krošláková, odberné miesta väčšinou kopírujú volebné okrsky, doplnené sú však aj o iné priestory, ktoré vyhovujú testovaniu a v ktorých neprebieha vyučovanie – najmä telocvične a pavilóny základných škôl pre druhý stupeň.

„Podnik technických služieb mesta Púchov a spoločnosť Autobusová doprava Púchov všetky odberné miesta vo štvrtok (29. 10.) vydezinfikujú a pripravia ich v zmysle pokynov Ministerstva obrany SR. Na odberových miestach budú prítomní príslušník Ozbrojených síl SR, Polície SR, Mestskej polície Púchov, dvaja administratívni pracovníci s jedným dobrovoľníkom a, samozrejme, zdravotnícky personál. Mesto vypracuje metodické usmernenie k organizácii činnosti na odberovom mieste. Tento bude zverejnený na webovom sídle mesta, oficiálnych sociálnych sieťach a v ostatných komunikačných kanáloch mesta,“ doplnila Krošláková.

Radnica odporúča Púchovčanom zúčastniť sa na testovaní v mieste, ktoré je najbližšie k miestu ich bydliska. Nevylučuje sa možnosť, že v prípade zvýšenej účasti občanov na danom odberovom mieste budú čakajúcich informovať o možnosti premiestniť sa na iné odberové miesto, kde bude v tom čase menšia účasť občanov. „Na testovanie je možné si vybrať akékoľvek z odberových miest, na testy sa nerozdávajú časenky ani sa nepostupuje podľa abecedného poradia,“ uzavrela Krošláková.

Mesto Senica má pripravených 17 miest 

Mesto Senica zatiaľ pripravilo 17 odberných miest na plošné testovanie v rámci operácie Spoločná zodpovednosť. Ide o rovnaký počet miest ako pri voľbách. Informovala o tom hovorkyňa mesta Tatiana Moravcová.

"Sme vo fáze, keď vojaci vytypovali jednotlivé priestory. Čakáme, či ich Úrad verejného zdravotníctva SR, respektíve vojsko, schváli. Ak budú schválené tieto priestory, oznámime ich občanom, aby vedeli, kam môžu ísť. Obyvateľom odporúčame, aby išli do svojich volebných okrskov, aby sa nám nestalo, že v jednom priestore budeme mať veľmi veľa ľudí," uviedol primátor mesta Senica Martin Džačovský.

Ako doplnil, v meste riešia ďalšie možnosti, ako testovanie upraviť. "Máme záujem, aby niektoré odberné miesta boli vonku a niektoré v interiéri. Tak, aby to vyhovovalo občanom, lebo niektorí sa zo zdravotných dôvodov snažia interiéru vyhýbať. Verím, že ešte niektoré informácie k nám prídu, aby sa nám netvorili dlhé rady," doplnil primátor. Na mestskom úrade riešia aj administratívne a materiálovo-technické zabezpečenie testovania.

"Väčšinu si dokážeme zabezpečiť. Jediné, čo zatiaľ riešime, sú generátory ozónu a germicídne žiariče. Čo sa týka administratívnych pracovníkov, som veľmi rád, že v Senici máme ľudí, ktorí majú záujem v tomto pomôcť a na našu výzvu v oblasti dobrovoľníkov reagovali. Blížime sa k tomu, že budeme mať plný počet, ale ešte potrebujeme ďalších, ak by niekomu vyšiel pozitívny test, poprípade by vypadol z iných dôvodov. Budem rád, ak sa prihlásia aj ďalší, aby sme mali rezervu," informoval Džačovský.

NSK poskytne na plošné testovanie priestory svojich stredných škôl

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) vyčlení na potreby celoplošného testovania priestory stredných škôl vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Reagoval tak na požiadavku Okresného úradu v Nitre a mestských samospráv.

So žiadosťou o priestory sa na kraj obrátili Nitra, Zlaté Moravce, Komárno, Hurbanovo a Šahy. „NSK vyšiel vo všetkých prípadoch v ústrety. V Nitre vyčlení na potreby testovania priestory desiatich svojich stredných škôl a v mestách Zlaté Moravce, Komárno, Hurbanovo a Šahy vyčlení po jednej strednej škole. Kraj však dáva vo všetkých prípadoch k dispozícii len priestory. Organizáciu a logistiku zabezpečujú mestá a štát,“ uviedla hovorkyňa predsedu NSK Oľga Prekopová.

Na žiadosť ministerstva zdravotníctva pomôže vyšší územný celok aj pri zabezpečení záložných ubytovacích zariadení pre pacientov pozitívnych na ochorenie COVID-19. „NSK rovnako ako v prvej vlne zabezpečí priestory stredoškolských internátov na potreby karanténnych centier pre prípadných pozitívnych zamestnancov zariadení sociálnych služieb vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti,“ doplnila Prekopová.

V Bardejove bude 14 odberových miest ako v prvom kole

Mesto Bardejov je na druhé kolo plošného testovania na ochorenie COVID-19 pripravené, keďže má skúsenosti z prvého kola. Povedal to hovorca mesta Štefan Hij. "Priestory, ktoré sú identické s tými spred týždňa, sú alebo v najbližších hodinách budú pripravené. Opäť to bude 14 odberných miest. Či bude testovanie v exteriéri alebo v interiéri, sa rozhodne podľa poveternostných podmienok. Samospráva je však pripravená na oba varianty," povedal Hij.

V súvislosti s administratívnymi pracovníkmi, ktorí sú nápomocní pri testovaní, vzniká podľa neho množstvo otázok, najmä čo sa týka ich financovania. "Má to mnoho súvislostí, ako je napríklad nahlásenie do Sociálnej poisťovne, čo sa nedá spätne urobiť, čím riskujeme porušenie zákona, a podobne. Doriešime to, práve pripravujeme výzvu na hlásenie sa dobrovoľníkov elektronicky," dodal Hij s tým, že testovanie sa v Bardejove týka približne 28.500 ľudí.

V obci Počúvadlo s menej ako 100 obyvateľmi bude pomáhať aj starosta

V najmenšej obci okresu Banská Štiavnica Počúvadlo pokračujú prípravy na celoplošné testovanie bez výraznejších problémov. Ako administratívna sila sa na operácii Spoločná zodpovednosť plánuje zúčastniť aj starosta Dušan Triebušník.

Starosta obce Počúvadlo tvrdí, že počas plošného testovania musí byť aj tak celý deň v pohotovosti, preto bude radšej už od rána pomáhať ako administratívny pracovník. Okrem neho sa na operácii zúčastní aj jedna z poslankýň obecného zastupiteľstva.

„Odberné miesto nám už schválili armáda aj hygienici, nachádzať sa bude v priestoroch kultúrneho domu,“ potvrdil Triebušník. V zozname obyvateľov obec registruje približne 60 ľudí, ktorí by sa mohli na testovaní zúčastniť, operácia sa preto uskutoční iba počas nedele (1. 11.). Starosta si však myslí, že celkovú účasť zvýšia chalupári, ktorí do obce prišli ešte pred vyhlásením zákazu vychádzania.

V Zlatých Moravciach bude k dispozícii 11 odberových miest

Mesto Zlaté Moravce sa pripravuje na víkendové celoplošné testovanie. Mesto na testovanie vyčlenilo celkovo 11 odberných miest, ktoré boli odsúhlasené regionálnym úradom verejného zdravotníctva a Ozbrojenými silami SR.

„Väčšina odberných miest je vo vonkajších priestoroch, preto v prípade nepriaznivého počasia odporúčame občanom teplo sa obliecť,“ uviedli zástupcovia samosprávy. Radnica zároveň odporúča občanom zúčastniť sa na testovaní podľa pobytu a k jednotlivým odberným miestam ísť podľa mapy jednotlivých častí mesta.

V mestskej časti Prílepy bude odberné miesto umiestnené v kultúrnom dome a na multifunkčnom ihrisku, vstup od Parkovej ulice. V mestskej časti Chyzerovce bude na testovanie k dispozícii odberové miesto v kultúrnom dome a kultúrno-spoločenskom areáli, vstup od Chyzeroveckej ulice. V samotnom okresnom meste budú odberné miesta zriadené v mestskom stredisku kultúry a športu a Parku Janka Kráľa, vstup od Námestia A. Hlinku, v mestskom amfiteátri, vstup od Pribinovej ulice a Ulice 1. mája, v telocvični na mestskom štadióne, vstup od Žitavského nábrežia, na mestskom štadióne - ihrisko, vstup od Továrenskej ulice.

Dve odberné miesta budú zriadené v centre voľného času, vstup od Rovňanovej ulice. Zvyšné tri odberné miesta sa budú nachádzať v mestskom podniku Službyt, vstup od Radlinského ulice, na Základnej škole Mojmírova (ihrisko a telocvičňa), vstup z Kalinčiakovej ulice a na Strednej odbornej škole technickej v Zlatých Moravciach, vstup od miestneho trhoviska.

Niektoré samosprávy vo Zvolenskom okrese majú dobrovoľníkov istých

Niektoré samosprávy vo Zvolenskom okrese majú dobrovoľníkov na víkendové celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19 zabezpečených. „V súčasnosti riešime niektoré detaily o odmeňovaní týchto administratívnych pracovníkov. Obec ich má zabezpečených,“ potvrdil v utorok pre starosta obce Očová Ján Senko.

Ako dodal, obec je v štádiu schvaľovania umiestnenia testovacích miest a ich prevádzkových poriadkov. „Sme v kontakte s okresným úradom a Regionálnym úradom verejného zdravotníctva (RÚVZ) vo Zvolene,“ spomenul s tým, že už mali aj stretnutie so zástupcami ozbrojených síl, ktorí sú pridelení do Očovej. „Zabezpečujeme ďalšie úlohy, ktoré sú nevyhnutné na uskutočnenie testovania. Máme navrhnuté dve testovacie miesta, čakáme na ich odsúhlasenie. Pomáhať nám budú aj dobrovoľní hasiči našej obce,“ zhrnul a doplnil, že ochranné oblečenie a pomôcky by mali vojaci dodať po odsúhlasení odberných miest. Tie musí schváliť RÚVZ vo Zvolene.

Odberné miesta na testovanie nemajú zatiaľ schválené ani vo vedľajšej obci, vo Zvolenskej Slatine. Ako uviedla starostka Mária Klimentová, na testovanie chcú využiť exteriér aj interiér kultúrneho domu. „Dobrovoľníkov na obidva termíny testovania máme zabezpečených, nevieme však, ako je to so zdravotníckym personálom. Ochranné oblečenie a pomôcky dodá armáda v dostatočnom časovom predstihu,“ uzavrela.

Podľa semafora okresov a počtu prírastkov ochorenia COVID-19 je v súčasnosti okres Detva v červenej fáze. K 26. októbru eviduje tento región 251 potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom. Prvé kolo celoplošného testovania sa má konať počas dvoch víkendových dní, a to od 31. októbra do 1. novembra.

Viac o téme: TestovanieSlovenskoNitraSkalicaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu