Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Šíri sa ďalší hoax: Fotografia Lipšica s Nicholsonom nie je z februára 2018, ale z júna 2012

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Na Facebooku sa objavila fotografia, podľa ktorej sa mali Daniel Lipšic a Tom Nicholson stretnúť po vražde Jána Kuciaka, ktorá sa stala 21. februára 2018. Fotografia, ktorú zdieľalo viac ako 1300 používateľov Facebooku, pritom vznikla v júni 2012.

Krátko po vynesení rozsudku prvostupňového súdu, ktorým senát Špecializovaného trestného súdu Ruženy Sabovej neprávoplatne oslobodil Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú z trestného činu objednávky vraždy Jána Kuciaka, bol na súkromnom profile uverejnený príspevok obsahujúci fotografiu právneho zástupcu rodičov Kuciakových Daniela Lipšica a investigatívneho novinára Toma Nicholsona.

Na Facebooku sa objavila
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AFP)

Príspevok zdieľalo viac ako 1300 používateľov Facebooku, videlo ho takmer 175-tisíc a takmer 550 používateľov ho nahlásilo ako nepravdivý obsah. Na fotografii vidno Lišpica a Nicholsona sediacich na terase reštaurácie Parlamentka (dnes premenovanej na Restaurant Parlament), ktorá sa nachádza vedľa budovy Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR). Fotografia bola zverejnená s popisom: "Deň po vykonaní skutku", čím vytvára dojem, že Lipšic a Nicholson sa mali stretnúť nasledujúci deň po vražde Jána Kuciaka, ktorého spolu so snúbenicou Martinou Kušnírovou zavraždili 21. februára 2018.

Fotografia však v skutočnosti pochádza z 20. júna 2012. Uverejnená bola 21. júna 2012 v Novom Čase v článku Lipšic s Nicholsonom: Lovci Goríl si posedeli pri minerálke! Daniel Lipšic agentúre AFP 8. septembra 2020 emailom potvrdil, že sa s Nicholsonom po vražde Jána Kuciaka nestretol: "S T. Nicholsonom som sa stretol len párkrát v živote. Naposledy to mohlo byť v roku 2012. Od vraždy som sa s ním určite nestretol," uviedol Lipšic pre AFP. Fotografia však len ťažko mohla vzniknúť v druhej polovici februára, keďže na nej vidno krík obsiaty zelenými listami.

Viac o téme: HoaxDaniel LipšicTom Nicholson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu