Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Svetom sa šíril ďalší hoax: Patológovia na seminári nevyhlásili, že nikto nezomrel na KORONAVÍRUS

V príspevkoch na Facebooku a článkoch na dezinformačných weboch sa tvrdilo, že patológovia počas online seminára organizovaného Európskou patologickou asociáciou dospeli k záveru, že
V príspevkoch na Facebooku a článkoch na dezinformačných weboch sa tvrdilo, že patológovia počas online seminára organizovaného Európskou patologickou asociáciou dospeli k záveru, že "nikto nezomrel na koronavírus". (Zdroj: TASR/AFP)

BRATISLAVA - V príspevkoch na Facebooku a článkoch na dezinformačných weboch sa tvrdilo, že patológovia počas on-line seminára organizovaného Európskou patologickou asociáciou dospeli k záveru, že "nikto nezomrel na koronavírus". Toto tvrdenie zdieľalo aj tisíce Slovákov. Asociácia ho však poprela a záznamy z diskusie takúto zmienku neobsahujú.

"Neexistuje jediný dôkaz, že niekto zomrel na koronavírus," znie titulok článku na webe Zem a vek z 19. júla 2020, ktorý zdieľalo na Facebooku viac ako 3000 používateľov. "Na rozdiel od chrípky nespôsobuje koronavírus smrť," uvádza sa ďalej v článku. Totožné tvrdenia a formulácie sa objavili aj v príspevkoch na weboch Infovojna či napalete.sk.

Vo všetkých predmetných príspevkoch a článkoch sa spomína bulharský patológ Stojan Alexov, ktorý sa na seminári Európskej patologickej asociácie údajne zúčastnil ako predseda "Bulharskej asociácie patológie". Práve od neho totiž pochádzajú uvedené nepravdivé tvrdenia. Predmetný seminár však organizovala Európska spoločnosť pre patológiu (European Society of Pathology - ESP), a nie "Európska patologická asociácia", čo je nesprávny preklad. Seminár sa konal on-line 8. mája 2020 na tému "COVID-19: Bezprecedentné denné výzvy v patologických laboratóriách naprieč Európou" a celá diskusia je k dispozícii na Youtube kanáli ESP.

Stojan Alexov v rámci seminára ESP nediskutoval a tvrdenia uverejnené v dezinformačných príspevkoch pochádzajú podľa všetkého z článku publikovaného na stránke Bulharskej spoločnosti pre patológiu 13. mája 2020, ktorý nesie titulok "Ľudia umierajú s koronavírusom, a nie na koronavírus".

Na seminári ESP sa zúčastnili patológovia ako Holger Moch zo Švajčiarska, Paul Hofman z Francúzska či Xavier Matias-Guiu zo Španielska. Ani oni a tiež ďalší účastníci neprišli k záveru, že by na COVID-19, ochorenie spôsobované novým koronavírusom SARS-CoV-2, nikto nezomrel. Európska spoločnosť pre patológiu vydala k celej veci v júli 2020 aj stanovisko, v ktorom vyvracia tvrdenia bulharského patológa.

V stanovisku sa píše: "Ako bolo povedané v dvoch webinároch ESP, venovaných tejto téme (8. mája a 25. júna 2020), šokujúce pitevné nálezy pozorované v pľúcach a iných orgánoch pacientov s ochorením COVID-19 nie sú vysvetliteľné ako účinok akejkoľvek súbežnej choroby a naopak, nasvedčujú, že príčinou smrti v týchto prípadoch bol nový koronavírus (SARS-CoV-2)."

"V súlade s tým pitevné štúdie pacientov s COVIDom-19 preukázali prítomnosť nového koronavírusu (SARS-CoV-2) v rôznych tkanivách, najmä v pľúcach a vnútornej výstelke ciev. Existujú dôkazy o špecifickej koagulopatii spojenej s COVIDom-19, ktorá môže spôsobiť smrteľný tromboembolizmus," uvádza sa v stanovisku, ktoré podpísal Holger Moch, prezident ESP a jeden z rečníkov seminára. Tvrdenia bulharského patológa boli vyvrátené aj na stránke HealthFeedback, ktorá sa venuje vyvracaniu vedeckých dezinformácií. Dezinformáciu v auguste tohto roku vyvrátilo aj Ministerstvo zdravotníctva SR a portál Digital Infospace Security Initiative (DISI).

Viac o téme: HoaxPatológoviaESP
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu