Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Minister Gröhling riešil regionálne školstvo a zmenu financovania VŠ

Minister školstva Branislav Gröhling
Minister školstva Branislav Gröhling (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BANSKÁ BYSTRICA - Podpora regionálnej školskej politiky je nosnou témou ministerstva školstva od budúceho školského roka. Z Bratislavy nemožno regiónom nariaďovať opatrenia a kompetencie, aké by sme radi presúvali samosprávam, ktoré zriaďujú či už stredné, prípadne základné školy.

Konštatoval to v pondelok po stretnutí s predsedom Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Jánom Lunterom minister školstva Branislav Gröhling (SaS). S rektorom Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici Vladimírom Hiadlovským, kam sa minister následne presunul, hovoril o zmene financovania vysokých škôl (VŠ), čo má byť jeden z nástrojov, ako ovplyvňovať ich smerovanie a budúcnosť.

"S predsedom BBSK sme sa zhodli, že samosprávne kraje najlepšie vedia, kam by ich školy mali reálne smerovať a ako fungovať. BBSK robí reálne kroky, ktorými sa môžeme čiastočne inšpirovať. Padol návrh, že by sme nad rámec normatívu mohli vyčleňovať určitú finančnú sumu, ktorú by sme posielali samosprávam a oni by ju použili na podporu jednotlivých odborov, ktoré v danom regióne potrebujú. Myslím si, že je to rozumný nápad, pretože ministerstvo nevie povedať, že toto sú odbory, ktoré sú nad rámec, alebo toto sú nedostatkové odbory v kraji," reagoval Gröhling s tým, že túto právomoc by mali mať kraje, ktoré o tom vedia najlepšie.

"Naším cieľom je študent, ktorý sa uplatní praxi. Treba to nastaviť tak, aby naše deti neodchádzali. Je veľmi dôležité, aby sme nezanedbali školský systém. Som rád, že vláda je ochotná prísť do regiónov a dozvie sa, čo sa v nich deje," dodal šéf kraja Lunter.

S letnými školami rátajú do budúcna

Letné školy sa rozbehli veľmi dobre, do viac ako 250 škôl na Slovensku sa počas prázdnin prihlásilo takmer 8500 žiakov, ktorí ich päť dní v týždni dobrovoľne navštevujú. Konštatoval to v pondelok pri svojom výjazde do Banskej Bystrice minister školstva Branislav Gröhling (SaS), ktorý navštívil letnú školu v Krupine - Základnú školu Eleny Maróthy Šoltésovej.

"Letné školy budeme podporovať aj počas budúcich prázdnin. Chceli by sme ich rozširovať na celé dva mesiace a vytvárať rôzne iné moduly, aby to nemuseli byť iba týždne. Chceme do toho investovať výraznejší balík financií," zdôraznil minister. Podľa neho, ak mladí ľudia chcú prísť počas letných prázdnin do školy a učiť sa aj inými metódami vzdelávania, má to jeho podporu.

Letné školy sa začali od 10. augusta a potrvajú až do konca tohto mesiaca. Žiakom majú pomôcť vyrovnať rozdiely vo vedomostiach a zručnostiach, ktoré vznikli alebo sa prehĺbili v dôsledku koronakrízy. Rezort školstva vyčlenil na projekt letných škôl 500.000 eur, pričom podporil 244 projektov. Školy sú dobrovoľné a zúčastniť sa ich môžu žiaci nultého až deviateho ročníka.

Viac o téme: FinancovanieŠkolstvoVysoké školyBranislav Gröhling
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu