Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS zasiahol aj chránené dielne: Úžasný projekt na pomoc tých najzraniteľnejších!

Rúška pomoci Zobraziť galériu (2)
Rúška pomoci (Zdroj: Rúška pomoci)

BRATISLAVA - Pomoc si hľadá cestu aj v ťažkých časoch. Jedným z príkladov je projekt Rúška pomoci, vďaka ktorému sa z chránených dielní a komunitných centier z celého Slovenska ozývajú šijacie stroje. Až do konca mája sa budú v 15 dielňach šiť tisícky rúšok, ktoré budú ďalej rozdávané tým, ktorí ich najviac potrebujú – seniorom v okolí, do nemocníc a zariadení sociálnej starostlivosti, rodinám v hmotnej núdzi, alebo žijúcim v marginalizovaných osadách.

Projekt Nadácie Volkswagen Slovakia je nastavený tak, že pomáha viacnásobne. Chránené dielne v súčasnej situácii kvôli poklesom tržieb i obmedzeniam vo výrobe bojujú o prežitie. „Naše dve zamestnankyne momentálne šijú rúška pre svoje okolie, ktoré ich nevie nikde inde zohnať. Ide o jednu autistku a jednu zamestnankyňu po prekonaní leukémie. Od 1.4. hrozí všetkým našim zamestnancom, že nastúpia na neplatené voľno v chránenej dielni, nakoľko nemáme na platbu za prenájom ani na ich mzdu, kvôli zatvoreniu našej prevádzky z dôvodu karantény. Keby mohli šiť viac rúšok a vedeli by sme dofinancovať materiál, nájomné a ich mzdu, zachránilo by ich to s príjmom do konca mája,“ píše sa v jednej z prijatých žiadostí, z n.o. Štefani zo Žarnovice.

KORONAVÍRUS V boji proti pandémii pomáhajú aj umelci: FOTO V Pezinku sa spojil fotograf s dizajnérom

Vďaka finančnej podpore z projektu Rúška pomoci takýmto spôsobom chránené dielne dokážu pokračovať vo fungovaní, dať prácu zamestnancom i klientom – a zároveň vyrábať niečo, čo pomôže ďalším. Pomoc a dobrý pocit sa takto znásobuje, čo ďalej pomáha prekonávať ťažké chvíle. Unikátnym prvkom projektu je to, že na každej jeho strane sú ľudia, ktorí potrebujú pomoc.

Rúška pomoci
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Rúška pomoci)

Klienti chránených dielní, krízových a komunitných centier, sami bojujúci so zdravotným znevýhodnením, hmotnou núdzou, alebo minulosťou obetí domáceho násilia, budú šiť rúška, aby tak pomohli ďalším, ktorí pomoc potrebujú – starým, chorým, osamelým. Vďaka ich odhodlaniu a odhodlaniu ľudí pracujúcich v týchto zariadeniach, si tak všetci spoločne pomôžu prekonávať súčasné ťažké chvíle.

Do výzvy sa prihlásili chránené dielne i lokálne organizácie, dlhodobo pracujúce so zdravotne znevýhodnenými osobami, so ženami, ktoré zažili násilie, s rodinami v hmotnej núdzi, s dlhodobo nezamestnanými osobami, alebo s osamelými matkami z marginalizovaných skupín. Medzi podporenými žiadateľmi je napríklad OZ Misia mladých, ktoré „sa venuje pomoci a sprevádzaniu oravských rodín, ktoré sa ocitli v náročných životných situáciách. Ide predovšetkým o mnohopočetné rodiny, osamelé matky s deťmi, rodiny so zdravotným postihnutím. Aktuálne pomáhame viac ako 40 rodinám.“

Šitie rúšok bude realizovať aj chránená dielňa pri OZ Barlička, ktorá v Prešove pracuje s mladými ľuďmi s mentálnym, telesným, alebo kombinovaným postihnutím, alebo chránená dielňa Scarabeus Združenia sclerosis multiplex Nádej. Potrebné rúška vzniknú aj pod rukami žien z NO Dorka, ktoré sa stali obeťami domáceho násilia, ako aj pod rukami ZŤP klientiek OZ Tekla v Stupave.

Viac ako 33 tisíc rúšok zdarma pre miestne komunity

V apríli a máji bude podľa plánov rozdistribuovaných viac ako 33 tisíc rúšok. Jednotlivé zapojené dielne a organizácie budú pomáhať predovšetkým priamo vo svojom okolí a rúška rozdajú tam, kde budú najviac potrebné.

Kam poputujú?

  • Seniorom v domovoch dôchodcov
  • Osamelým seniorom v dedinách a na sídliskách
  • Klientom domovov sociálnych služieb
  • Rodinám v hmotnej núdzi
  • Osamelým matkám s deťmi
  • Dobrovoľníkom, čo pomáhajú s nákupmi pre osamelých starkých
  • „Omamám“ z projektu „Cesta von“ v rómskych komunitách

 

Na svojej Facebookovej stránke dostala Nadácia tipy na desiatky chránených dielní. Z prijatých žiadostí nakoniec podporila 15 organizácií celkovou sumou 49.836 eur, to všetko do 10 dní od spustenia programu 19. marca.

Peniaze budú použité najmä na kúpu materiálu a šijacích pomôcok, na pomoc s distribúciou, na odmeny a nájom chránených dielní. Podpora putuje do Tvrdošína, Žarnovice, Bratislavy, Prešova, Valaskej, Vranova nad Topľou, Banskej Štiavnice, Stupavy, Važca, Trstenej, Šurian a Dolnej Lehoty.

„Chceli sme vytvoriť projekt, ktorý bude spájať pomoc vo viacerých rovinách a ktorý bude reagovať na súčasnú situáciu. Som veľmi rada, že sme takto mohli prispieť aj my a zrealizovať Rúška pomoci,“ hovorí Alexandra Pappová, projektová manažérka Nadácie Volkswagen Slovakia. „Sme v tom všetci spoločne a verím, že to spoločným silami zvládneme. Všetci, ktorí sú v teréne v prvej línii, či najviac ohrození, ako aj tí, ktorí sa snažia akokoľvek pomôcť, majú náš veľký obdiv a vďaku,“ dodala Pappová.

Viac o téme: Chránená dielňaRúškaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu