Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

FOTO Uzavretý most v Trstenej sa zrútil: Stav náhradnej lávky pre peších posúdi statik

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Facebook/ Iba Robert)

TRSTENÁ - Most na ceste I/59 v Trstenej sa necelých päť mesiacov po tom, čo na ňom pre havarijný stav uzavreli akúkoľvek premávku, zrútil do rieky Oravica. Lávku pre chodcov, ktorú na moste pred Vianocami nechala vybudovať Slovenská správa ciest (SSC), okamžite uzatvorili. Podľa hovorkyne SSC Lucie Karelovej by stav lávky mal dnes posúdiť statik. Podľa pôvodných zámerov chcela SSC rekonštruovať most po uplynutí zimného obdobia, aktuálne má však k dispozícii len projektovú dokumentáciu a stavebné povolenie.

Cestný most v Trstenej uzavreli vlani 28. októbra po tom, čo na základe občianskeho podnetu vykonali jeho obhliadku a polícia na ňom zastavila akúkoľvek premávku. Statik následne neodporučil jej obnovenie, ba dokonca ani možnosť využívať ho pre chodcov či cyklistov. Tí museli používať pešie lávky cez rieku, ktoré však nie sú v dobrom stave, a tak po intervencii trstenskej radnice SSC nechala vybudovať ponad uzavretý most 36 metrov dlhú náhradnú lávku.

Tá zostala po včerajšom zrútení mosta neporušená. „Vzniknutú situáciu na moste v Trstenej bezodkladne riešil krízový štáb, kde boli prítomní zástupcovia mesta ako aj okresného úradu. V sobotu by mal prísť statik posúdiť stav lávky pre chodcov, ktorá je z tohto titulu momentálne uzatvorená,“ uviedla k aktuálnej situácii hovorkyňa SSC Lucia Karelová.

FOTO Uzavretý most v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/ Iba Robert)

Tá sa ešte koncom minulého roka vyjadrila aj k plánom rekonštrukcie samotného mosta. „Pripravené sú súťažné podklady na zhotoviteľa stavby, ktoré boli dňa 18. decembra odoslané na kontrolu na ministerstvo dopravy. Snahou SSC je, aby počas zimného obdobia bol vysúťažený zhotoviteľ stavby a aby sa so samotnými prácami začalo po ukončení zimného obdobia,“ skonštatovala pred tromi mesiacmi. Vo vestníku verejného obstarávania však na uvedenú stavbu dodnes nebola vyhlásená verejná súťaž.

Most na ceste I/59 v Trstenej je v správe SSC, ktorá ho dva roky evidovala v kategórii mostných telies s veľmi zlým stavebno-technickým stavom, od septembra minulého roka ho preradili do kategórie mostov v havarijnom stave. Odborníci z SSC už pri obhliadke mosta v roku 2017 konštatovali zvýšené riziko náhleho porušenia nosníkov s návrhom na kompletnú výstavbu novej nosnej konštrukcie mosta.

Viac o téme: MostZrútenieStatikTrstená
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu