Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

J&T a EPH vyčlenili na boj proti koronavírusu osem miliónov eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - J&T a Energetický a průmyslový holding (EPH) darujú Slovensku a Česku ochranné pomôcky a zdravotnícky materiál na boj proti koronavírusu v hodnote osem mil. eur (štyri milióny pre Slovensko a štyri milióny pre Českú republiku). Rozdeľovať ich budú Nadácia J&T, EPH, Nadácia EPH, Nadácia JOJ a Nadácia Poštovej banky v úzkej kooperácii s krízovými štábmi oboch krajín.

,,Pozorne sledujeme snahy vlád zabezpečiť pre občanov dostatok najpotrebnejšieho materiálu pre boj proti koronavírusu. Uvedomujeme si komplikovanosť situácie a to, že žiadna cesta dnes nie je istá. Preto sme využili kontakty v Číne a prostredníctvom našich partnerov sme sa pokúsili zabezpečiť pre obe krajiny  aspoň to najpotrebnejšie. Som rád, že dnes môžem povedať, že niektoré objednávky materiálu, za ktorý sme už zaplatili prvé 4 milióny, máme potvrdené a hľadáme spôsob, ako ho dostať do krajiny. Doprava sa však ukazuje ako jeden z najväčších problémov a nie je vylúčené, že napokon budeme musieť požiadať pri získavaní povolení o spoluprácu vlády,"  vysvetlil Patrik Tkáč, jeden zo zakladateľov J&T.

,,Treba otvorene povedať, že dnes pomoc nie je primárne o peniazoch, ale o schopnosti vôbec sa k tomuto materiálu dostať. Ďakujem Patrikovi Tkáčovi, že tento materiál dokázal zohnať a dal nám možnosť finančne sa k tejto akcii pripojiť,"  povedal Daniel Křetínský, predseda predstavenstva EPH.

O konkrétnych množstvách a typoch  objednávok zdravotnej pomoci a ich rozdelení budeme postupne informovať po ich dopravení na Slovensko, resp. do ČR.  Spôsob distribúcie materiálu budeme iniciovať prostredníctvom nadácií a krízových štábov jednotlivých krajín až po jeho fyzickom prebratí. Samozrejme sa sústreďujeme na chirurgické rúška, respirátory N95 a FFP3, ochranné rukavice, obleky a okuliare ako aj testovacie sady.

Zvyšnú časť vyčlenenej sumy sú majitelia J&T a EPH pripravení smerovať do oblastí a foriem pomoci, ktoré krízové štáby oboch krajín definujú ako prioritné. Kým dnes sa hovorí predovšetkým o  ochranných prostriedkoch, už o niekoľko dní môžu chýbať nemocničné lôžka, či život zachraňujúce zdravotnícke vybavenie. Majitelia oboch skupín preto jasne deklarujú pripravenosť pomôcť tam, kde to obe krajiny budú potrebovať najviac.

Viac o téme: KoronavirusOchranné pomôckyJ&T a Energetický a průmyslový holding
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu