Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Nedostatok rúšok pociťujú aj samosprávy, tvrdí šéf Únie miest Slovenska Rybníček

Richard Rybníček
Richard Rybníček (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Problémy s nedostatkom ochranných rúšok pociťujú aj samosprávy. V rozhovore to uviedol prezident Únie miest Slovenska (ÚMS) a primátor Trenčína Richard Rybníček. Podľa neho bude dôležité, aby štát zabezpečil dostatok ochranných prostriedkov ľuďom v prvej línii, teda zdravotníkom, záchranným zložkám a všetkým, ktorí prichádzajú do kontaktu s obyvateľmi.

Prezident ÚMS oceňuje, že ľudia nečakajú iba na pomoc zo strany štátu, ale chránia svoje zdravie a zdravie svojich blízkych aj vlastným pričinením. „Samosprávy, mestá a obce a hlavne obyvatelia Slovenska pochopili vážnosť situácie. Mohli si prečítať, vidieť, počuť v médiách, že Európa je dnes epicentrom nákazy. Je to mimoriadny stav, ktorý sme tu ešte nikdy nezažili. Občania nečakali na štát, či im dokáže napríklad dodať ochranné pomôcky, ale začali si ich vyrábať sami. Pomáhame si,“ povedal Richard Rybníček.

Za prísnymi opatreniami vidí hlavne snahu vyvarovať sa talianskemu scenáru. „Áno, bojíme sa vzhľadom k tomu, čo sa deje v Taliansku, ktoré je len na krok od nás. Ale práve to nás primälo uvedomiť si vážnosť situácie a správať sa zodpovedne,“ dodal Rybníček. Nedostatok ochranných prostriedkov v mestách a obciach eviduje aj Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS). To štátu navrhlo, aby ponechal otvorené galantérie, aby si ľudia mohli zabezpečiť materiál na podomácku výrobu ochranných rúšok.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

„ZMOS veľmi intenzívne monitoruje situáciu v samosprávach, napokon podporujeme komunity v tom, aby svojpomocne šili rúška, zabezpečovali distribúciu jedál a o takýchto skúsenostiach samospráv informujeme aj ostatné samosprávy prostredníctvom sociálnych sietí,“ uviedol ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS-u Michal Kaliňák. ZMOS podľa jeho slov úzko spolupracuje so štátnymi orgánmi, ktorým poskytuje informácie o situácii v mestách a obciach.

Od 12. marca platí na Slovensku pre koronavírus mimoriadna situácia. V tejto súvislosti boli v krajine zavedené viaceré obmedzenia na zamedzenie šírenia ochorenia, vrátane zatvorenia výchovno-vzdelávacích zariadení od 16. marca na 14 dní.

Vláda SR tiež pristúpila k vyhláseniu núdzového stavu pre celý sektor zdravotníctva. Zatvorené sú maloobchodné prevádzky a prevádzky so službami, pričom sa to netýka potravín, drogérií, lekární či vybraných služieb, akými sú napríklad banky či poisťovne. Počet infikovaných ľudí na nový koronavírus na Slovensku stúpol na 105.

Viac o téme: RúškaKoronavírusRichard RybníčekÚMS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu