Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Bude to škaredý piatok! FOTO Meteorológovia avizujú dážď i sneh, nepriaznivé počasie zasiahne celé Slovensko

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: Polícia SR, Tip čitateľa)

BRATISLAVA – V počasí sa schyľuje k zmene. Už v piatok nadránom začne na juhozápade krajiny pršať, pričom zrážky sa v priebehu predpoludnia rozšíria na zvyšok západného Slovenska a tiež aj nad stredné Slovensko. Neskôr sa dostanú aj na východ územia.

Počas piatka začne územie Slovenska od juhozápadu ovplyvňovať ďalšie frontálne rozhranie spojené s tlakovou nížou, ktorej stred sa bude presúvať z Beneluxu nad severné Nemecko. Na svojej sociálnej sieti o tom informoval Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Meteorológovia avizujú, že na juhozápade začne pršať nadránom, a v priebehu predpoludnia sa zrážky rozšíria na zvyšok západného Slovenska a tiež aj nad stredné Slovensko. Neskôr sa dostanú aj na východ územia, ale tam by mali byť slabšie.

Bude to škaredý piatok!
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

Kde naprší najviac? 

Najvyššie úhrny počas piatka očakávajú modely na rozhraní západného a stredného Slovenska. „Tu by malo za 24 hodín podľa ALADIN-a spadnúť zväčša 13 až 20 mm, podľa ECMWF 8 až 15 mm a podľa GFS 10 až 20 mm. Zvyšok územia by mal dostať podľa modelu ALADIN zväčša 6 až 15 mm, ale na východe a v Žilinskom kraji budú zrážky na viacerých miestach výrazne slabšie,“ spresnili SHMÚ. Podľa hydrometeorologického ústavu by zrážky na juhozápade mali končiť zajtra v podvečerných hodinách, na východe až v noci na sobotu, prípadne v sobotu cez deň.

Bude to škaredý piatok!
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

Keďže zrážky budú vypadávať do chladnejšieho vzduchu, na niektorých miestach sa aj v polohách okolo 300 až 400 m nad morom prechodne opäť vytvorí snehová pokrývka. „Najmä v západnej časti Banskobystrického kraja môže byť zajtra tesne predpoludním aj v polohách okolo 300 m nad morom prechodne okolo 5 cm snehu,“ priblížili odborníci.

Predpovedné modely 

Model Aladin predpokladá, že na juhozápade bude v nížinách takmer výlučne len pršať, ale v severnej časti Trnavského kraja a v severovýchodnej časti Nitrianskeho kraja by prechodne malo aj v nížinách snežiť alebo by tu mal prechodne padať dážď so snehom.

Bude to škaredý piatok!
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

Model ECMWF predpokladá, že sneženie alebo dážď so snehom sa prechodne vyskytne vo väčšej časti Podunajskej nížiny a ojedinele aj na Záhorí. „Najväčšia pravdepodobnosť sneženia alebo dažďa so snehom v nížinách na juhozápade je zajtra v čase medzi 7:00 až 11:00,“ uviedol SHMÚ.

Bude to škaredý piatok!
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

Ak by však aj zajtra na juhozápade v nížinách prechodne snežilo, vytvorenie snehovej pokrývky na pár hodín je málo pravdepodobné, pretože teplota pri zrážkach bude slabo nad nulou. „Ak by sa v nížinách na juhozápade zajtra niekde snehová pokrývka prechodne vytvorila, bude s veľkou pravdepodobnosťou len do 1 alebo 2 cm a bude trvať veľmi veľmi krátko,“ skonštatoval hydrometeorologický ústav. „Na východe územia by mali byť zrážky v polohách do 600 m nad morom takmer výlučne len dažďové,“ dodal.

Výstrahy pred silným vetrom

Slovenský hydrometeorologický ústav upozorňuje na výskyt silného vetra v Bratislavskom, Trnavskom, Nitrianskom a Trenčianskom kraji a v tejto súvislosti vydal výstrahu prvého stupňa. Výstraha platí od 22.00 h do piatka 6. 3. 7.00 h. SHMÚ o tom informoval na svojej webovej stránke.

Meteorologické výstrahy
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SHMÚ)

Vietor dosiahne priemernú rýchlosť 45 kilometrov za hodinu a nárazy 65 kilometrov za hodinu. SHMÚ uviedol, že predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. Očakávať vietor môžu okresy Malacky, Senica, Skalica, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Trenčín, Bánovce nad Bebravou, Partizánske, Žarnovica, Zlaté Moravce, Levice, Nitra, Hlohovec, Piešťany a Trnava.

Vietor by mal úradovať aj na horách

SHMÚ vydal výstrahu pred vetrom na horách, ktorý bude v nárazoch dosahovať rýchlosť 110 - 135 km za hodinu. Výstraha 1.stupňa platí od piatkovej polnoci do poludnia. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje možné nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo.

V Popradskom okrese sa najmä na horských priechodoch môžu tvoriť aj snehové jazyky, ktoré môžu byť nebezpečné pre dopravné aktivity. Aj keď je ich výskyt v tejto ročnej dobe a oblasti bežný, môžu spôsobiť škody menšieho rozsahu. Výstraha 1.stupňa podľa meteorológov bude platiť v piatok od 6:00 do 15.00 hodiny.

Viac o téme: DážďPredpoveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu