Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Jarné počasie pokračuje: Dnes bude teplo a bez zrážok, teploty až do 21 stupňov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Dnes bude na Slovensku slnečno, zrána výnimočne hmlisto. Najvyššia denná teplota 16 až 21 stupňov Celzia. Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) dnes bude veľmi teplý deň bez zrážok.

Teplota na horách v nadmorskej výške 1 500 metrov okolo 7 stupňov. Fúkať bude slabý, miestami prechodne južný vietor s rýchlosťou do 4 metrov za sekundu. Zrána trvá vo všetkých pohoriach len malé lavínové nebezpečenstvo, 1. stupeň.

 


Najlepšiu predpoveď počasia nájdete na predpovede.topky.sk.


Počas dňa hrozí druhý stupeň lavínové nebezpečenstvo

Snehová pokrývka je zmrznutá a stabilizovaná. V priebehu dňa, sa na slnkom osvietených svahoch vplyvom oteplenia lavínové nebezpečenstvo zvyšuje na mierne, čiže 2. stupeň z 5-dielnej stupnice. Na týchto svahoch je možný zosuv menších až stredných lavín z mokrého snehu. Jednak uvoľnených dodatočným zaťažením, ale aj výskyt spontánnych lavín. Na trávnatých svahoch je možný aj zosuv kĺzavých (základových) lavín.

Dnes ráno bolo na horách jasno. Oteplenie trvá naďalej, teploty vzduchu sa pohybovali od -4 stupňov Celzia do +6 stupňov. Bolo bezvetrie, alebo fúkal len mierny premenlivý vietor s rýchlosťou do 6 metrov za sekundu. Povrch snehovej pokrývky je tvorený starým snehom ktorý je zrána tvrdý až ľadový.

V priebehu dňa vplyvom slnka mäkne a na južných svahoch bude až kašovitý. Na hrebeňoch vo vysokých polohách Tatier sú vytvorené veľké preveje. Na severných svahoch vo vyšších polohách ostáva sneh tvrdý počas celého dňa - nebezpečenstvo pošmyknutia sa.

Viac o téme: TeploHoryPočasieShmú
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu