Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Kočnerovo sledovacie komando prichytené pri práci: Tóthových ľudí nafotili pri špehovaní novinárov

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Peter Korček)

BRATISLAVA - Skupinu, ktorá na pokyn Mariana Kočnera sledovala novinárov pred vraždou Jána Kuciaka, niekto nafotil priamo pri práci. Zistil, kto sú a komu patria autá, ktoré používali. Zdokumentoval aj ich ďalšie aktivity.

Podľa informácií denníka SME, nie je jasné, kto to bol. Tvrdí, že do úvahy prichádza niektorá zo spravodajských služieb štátu. Dôkazom o sledovaní sledovacieho komanda Mariana Kočnera má byť správa, ktorú v apríli minulého roka poslal úrad inšpekčnej služby Ministerstva vnútra do centrály NAKA. Adresovaná bola riaditeľovi Národnej protizločineckej jednotky Branislavovi Zurianovi. Od neho sa správa dostala do vyšetrovacieho spisu v kauze nezákonného sledovania novinárov pred Kuciakovou vraždou. Doteraz v nej nebol nikto obvinený.

Tisíce ľudí vyšli opäť do ulíc: FOTOGALÉRIA Nikdy nezabudneme! Dojímavé slová rodičov

Z doterajších výsledkov vyšetrovania je známe, že skupinu špiónov na pokyn Mariana Kočnera vytvoril Peter Tóth - bývalý novinár a príslušník SIS. Viedol ju ďalší bývalý siskár Miroslav Kriak. "Správa o monitorovaní Kriakovej skupiny počas práce prišla na inšpekciu rezortu vnútra z anonymného zdroja. Má osem strán, pričom nie je jasné, či ide o kompletný materiál alebo iba výňatok z rozsiahlejšieho dokumentu," uvádza denník Sme.

Miroslav Kriak
Zobraziť galériu (2)
Miroslav Kriak  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Autenticitu dokumentu potvrdzujú najmä naskenované fotografie zo sledovania sledovačov, ktoré doteraz neboli zverejnené. Zo sprievodných textov vyplýva, že pochádzajú z rokov 2016 a 2017. "Slovenská informačná služba sa nebude vyjadrovať k žiadnym otázkam, ktoré sa týkajú stále prebiehajúceho trestného konania pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, a už vôbec nie k rôznym hypotetickým úvahám," konštatoval hovorca SIS Branislav Zvara.

Viac o téme: KomandoSledovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu