Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V Pezinku pokračuje proces v prípade vraždy poslanca: Obvinený Peter vinu stále odmieta

V aute sa nachádzal žiarsky poslanec Marek Rakovský.
V aute sa nachádzal žiarsky poslanec Marek Rakovský. (Zdroj: SITA/Polícia SR)

PEZINOK - Pred trojčlenným senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS) pokračuje vo štvrtok hlavné pojednávanie s Petrom P., ktorý je obžalovaný z vraždy mestského poslanca a advokáta Mareka Rakovského z júla 2013.

Bývalého hasiča Petra P., ktorý odmieta podiel na vražde Rakovského, na proces eskortovali z ústavu na výkon väzby. Na štvrtkové pojednávanie bolo predvolaných sedem svedkov. Jeden sa ospravedlnil a následne procesné strany súhlasili s čítaním jeho písomnej výpovede z prípravného konania.

Prvý zo svedkov Milan V. obžalovaného nepozná, vie, že v minulosti pracoval pre ich vojenský sklad. Rovnako nepozná ani nepoznal zavraždeného Rakovského. Svedok od roku 2008 pôsobil najskôr na vojenskej výcvikovej základni v Martine, bol aj na misii v Afganistane. Neskôr pracoval ako zástupca veliteľa zásobovacej základne, pod ktorú patrilo šesť muničných skladov, medzi nimi aj Lešť-Riečky, kde bol istý časť činný aj obžalovaný. O vražde Rakovského sa svedok dozvedel len zo správ z internetu.

V muničnom sklade sa dočasne nachádzala aj pechotná munícia, ženijný materiál, napríklad nálože TNT a iné, ale aj delostrelecká munícia. V sklade sa nachádzali aj rozbušky, pracovali v nich profesionálni vojaci aj civilní zamestnanci pracujúci pod dohľadom, ktorí mali hmotnú zodpovednosť a mohli pracovať s materiálom. Všetok materiál, ako okrem iného uviedol svedok, podlieha nielen inventarizácii, je zapečatený a podlieha prísnej kontrole. Podľa neho je možné, že výbušný materiál by sa mohol stratiť aj napriek prísnej kontrole, ale pri najbližšej inventarizácii by sa to zistilo. Na záver trhacích prác sa robia aj fyzické kontroly osôb. Muníciu používanú tri trhacích prácach by podľa svedkovej výpovede ťažko mohla odniesť zo skladu jedna osoba.

Vo veci sa začalo po prvý raz konať 18. decembra. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), obžalovaný a jeho obhajca Tomáš Rosina na úvod verejného zasadnutia vtedy odmietli uzatvoriť dohodu o vine a treste. Peter P. z Veľkého Krtíša je obžalovaný z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy v jednočinnom súbehu zo zločinom všeobecného ohrozenia a prečinu poškodzovania cudzej veci.

"Nikdy som nebohého nepoznal a nikdy som o ňom nepočul, počul som o ňom len v správach, keď bol zavraždený. Nikdy v živote som nikomu neublížil. Dôrazne odmietam spáchanie tohto skutku. Podľa obžaloby som sa mal dopustiť skutku s ďalšími osobami. Kto sú tie osoby a kde sú? Odmietam, že by som sa niekedy ocitol na adrese, kde bol zavraždený pán Rakovský," uviedol v decembri obžalovaný.

Rakovského zavraždili v júli 2013 v Žiari nad Hronom. Pri atentáte bol použitý nástražný výbušný systém, ktorý bol umiestnený na spodnej časti jeho vozidla. Počas jazdy vozidlo vybuchlo a poslanec utrpel devastačné zranenia, ktorým na mieste podľahol. Motív jeho vraždy nie je stále známy. Rakovský sa venoval civilnému právu. V prípade dokázania viny pred súdom hrozí Petrovi P. trest odňatia slobody na 20 až 25 rokov, prípadne doživotie. Okrem štvrtka je vytýčené hlavné pojednávanie aj na pondelok (27.1.) na 5. februára a napokon 2. a 3. marca.

Viac o téme: Poslanec Žiar nad HronomPezinokŠpecializovaný trestný súdVražda Mareka Rakovského
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu