Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Dávid (19) zavraždil otca, ktorý týral rodinu: Zvrat v prípade, zasiahla prezidentka Čaputová

Do prípadu zasiahla prezidentka. Zobraziť galériu (3)
Do prípadu zasiahla prezidentka. (Zdroj: SITA/Martin Medňanský, reprofoto:tvnoviny.sk)

BRATISLAVA - Rodina z Galanty dlhé roky prežívala muky. Matka so synom boli obeťami otca tyrana, ktorý im strpčoval život. Až do chvíle, kým nezasiahol v tom čase len 17-ročný Dávid. Otca v afekte zabil brutálnym spôsobom. Súd ho napokon odsúdil na štyri roky väzenia. Dávid sa odvolal a trest mu znížili na dva roky. No do prípadu zasiahla prezidentka Zuzana Čaputová.

Dnes 19-ročný mladík mal do výkonu trestu nastúpiť ešte pred Vianocami. Jeho mama a príbuzní verdikt znášali veľmi ťažko. Dávida podporovala aj verejnosť, ktorú osud rodiny nenechal chladnou. Napokon sa o zvrat postarala prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá nariadila odloženie výkonu trestu.

Prečítajte si viac: Tínedžer (19) z Galanty zavraždil svojho otca, ktorý týral rodinu: Dávidovi znížili trest

"To až do doby, keď bude rozhodnuté o samotnej žiadosti o milosť. Ten proces trvá niekoľko týždňov, môže trvať niekoľko mesiacov," vysvetlil pre tvnoviny.sk Martin Strižinec z prezidentskej kancelárie.

Dlhé roky týrania

Dávid a jeho matka prežívalo peklo dlhé roky. Otec, údajný alkoholik, ich týral psychicky aj fyzicky. Obaja však mlčali. Báli sa, keďže padli aj vyhrážky. Otec im povedal, že ich zabije, ak sa niekomu zdôveria. Mladík pred súdom vyslovil, že to, čo si zažil, si nezažije každý. Podľa jeho slov sa to nedá nazvať detstvom. 

Dávid sa po rozhodnutí súdu objímal s užialenou matkou.
Zobraziť galériu (3)
Dávid sa po rozhodnutí súdu objímal s užialenou matkou.  (Zdroj: reprofoto tvnoviny.sk)

V septembri 2017, keď mal 17 rokov, si po návrate domov vypočul znova plač matky. V afekte a pod vplyvom alkoholu sa po rokoch pekla odhodlal k hroznému činu. Vzal do ruky robotnícke kladivo a šiel za otcom, ktorý spal opitý na posteli. Trikrát ho udrel do hlavy. Potom ho ešte 17-krát bodol. Muža našli s devastačnými poraneniami hlavy a otvorenými ranami na hrudi. 

Dávid sa po otcovražde sám udal na polícii. Pred súdom všetko oľutoval. „Bol to mimoriadne vystupňovaný afekt, ktorý takto zhodnotil najrenomovanejší znalecký ústav na Slovensku,“ povedal jeho advokát Daniel Lipšic. Týranie pred súdom potvrdili okrem mladíka aj viacerí svedkovia. 

Dávid je už dospelý, má priateľku, s ktorou plánuje spoločnú budúcnosť.
Zobraziť galériu (3)
Dávid je už dospelý, má priateľku, s ktorou plánuje spoločnú budúcnosť.  (Zdroj: reprofoto tvnoviny.sk)

Rodina už v dome hrôzy nebýva. Po tom, čo sa stalo, sa odsťahovali. Dávid aj na súde s plačom priznal, že svoj čin chce napraviť a chce sa zaradiť do normálneho života. To mu prajú aj ľudia. 

Viac o téme: OtecVraždaMladíkSúd Zuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu