Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Tínedžer (19) z Galanty zavraždil svojho otca, ktorý týral rodinu: Dávidovi znížili trest

Dávid so svojou matkou na súde Zobraziť galériu (4)
Dávid so svojou matkou na súde (Zdroj: reprofoto tvnoviny.sk)

GALANTA - Pred dvoma rokmi otriasol Galantou brutálny čin len 17-ročného chlapca. V noci počul plač a vybral sa po kladivo. Dávid ubil a dobodal svojho otca, ktorý týral jeho aj jeho matku. Po otrasnom čine sa sám udal na polícii. Súd ho odsúdil na štyri roky väzenia. Dávid sa odvolal a trest mu znížili na dva roky. Zdá sa, že Vianoce už strávi za mrežami.

V septembri 2017 došlo v Galante k tragédii. Večer sa prišiel na políciu vtedy 17-ročný mladík udať. Policajtovi oznámil, že zabil svojho otca. Už sa nedokázal pozerať na to, ako terorizuje jeho matku a zavraždil ho. Včera poslal Dávida Baka Odvolací súd v Trnave do väzenia.

Osudná noc v Galante

Dávid udrel svojho otca v osudný večer trikrát do hlavy robotníckym kladivom a 17-krát ho bodol kuchynským nožom. Matka so synom roky prežívali peklo. Jeho otec (†41), údajný alkoholik, ich psychicky a fyzicky týral. To, čo sa dlhé roky v dome odohrávalo, nikdy nikomu nepovedali. Otec sa im vyhrážal, že ak to povedia, zabije ich. „To, čo som si zažil, si nezažije každý, nemôžem to nazvať detstvom,“ povedal Dávid pre tvnoviny.sk.

Tínedžer (19) z Galanty
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: reprofoto tvnoviny.sk)

K hroznému činu sa odhodlal po tom, čo počul v noci plakať svoju mamu. „Bol to mimoriadne vystupňovaný afekt, ktorý takto zhodnotil najrenomovanejší znalecký ústav na Slovensku,“ povedal jeho advokát Daniel Lipšic. Dávid mal v tom čase takisto vypité, no ani to nebolo dôvodom na to, aby dostal len podmienku či probačný dohľad.

Svoj čin oľutoval, odsúdili ho na dva roky

Po incidente sa vtedy 17-ročný Dávid na polícii sám udal. Pred súdom sa takisto priznal a svoj čin oľutoval. Prvostupňový súd ho odsúdil na štyri roky a voči rozsudku sa odvolal. „Chcel by som v prvom rade povedať, že mi je naozaj ľúto, že som musel zájsť až takto ďaleko,“ povedal Dávid pred trojčlenným senátom pred vynesením rozsudku.

Tínedžer (19) z Galanty
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: reprofoto tvnoviny.sk)

Dávid je už dospelý, má priateľku, s ktorou plánuje spoločnú budúcnosť. Po tragédii sa totiž z rodinného domu odsťahovali. Dávidova matka aj príbuzní prežívali verdikt súdu naozaj ťažko. Ani Dávid sa na súde neubránil plaču, svoj čin chce napraviť a zaradiť sa do normálneho života. 

Otcovražda

K vražde došlo začiatkom septembra pred dvoma rokmi. Dávid sa večer vrátil domov a našiel svoju matku opäť v slzách. Po rokoch týrania sa posmelený alkoholom rozhodol, že takto to už ďalej nejde. Vzal do ruky robotnícke kladivo a šiel za otcom, ktorý spal opitý na posteli. Trikrát ho udrel do hlavy a dobodal ho 17-krát. Muža našli s devastačnými poraneniami hlavy a otvorenými ranami na hrudi. Týranie na súde priznal nielen Dávid, ale aj viacerí svedkovia. Podľa neho sa týranie v posledných týždňoch pred otrasným činom stupňovalo. Rodina dúfa, že po roku a pol, kedy ho môžu prepustiť, príde domov. 

Viac o téme: VraždaSúd GalantaDávid Bako
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu