Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ťažký osud chlapca z Prievidze: FOTO Má ďalšie tri nádory, slovenskí lekári mu nedokážu pomôcť

Nathanael Ščípa Zobraziť galériu (2)
Nathanael Ščípa (Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA – Nathanael Ščípa má len deväť rokov, no v živote zažil viac bolesti, ako si dokážeme predstaviť. Keď mal sedem rokov, v hlave mu našli nádor. Operácia prebehla v Nemecku, pretože slovenskí lekári mu nedokázali pomôcť – nemali na to možnosti. Chlapcovi prednedávnom na mieche objavili tri nádory. Ani tie mu tunajší doktori nevedia vyoperovať. Jeho rodičia sú pripravení bojovať, no na to, aby získali termín v Nemecku, musia do 15. decembra zložiť klinike zábezpeku vo výške 70-tisíc eur. A tu pomôžu len dobrí ľudia, pretože pomoc zo strany poisťovne ešte nenastala.

Nathanaelovi rodičia z Prievidze si požičali peniaze od rodiny a známych, na synovu operáciu dali všetky svoje úspory. Teraz sú dlžní blízkym a okrem toho splácajú hypotéku. Chlapec mal v čase operácie len sedem rokov a netušil, čo znamená nádor v hlave. Operácia na nemeckej klinike bola úspešná, Nathanael bol zázračne zdravý.

Čítajte aj: Slovenskí lekári zanedbali Nathanielovu (8) liečbu: Úrad priznal, že fakultná nemocnica pochybila

Radosť však netrvala dlho. Kolotoč zdravotných problémov sa roztočil opäť. Chlapčekovi totiž našli tri nádory na mieche. Verdikt slovenských lekárov je rovnaký ako v prvom prípade. Nedokážu nádory vybrať, dieťaťu hrozí trvalé neurologické poškodenie.

Nathanael Ščípa potrebuje operáciu, rodina na ňu zháňa peniaze.
Zobraziť galériu (2)
Nathanael Ščípa potrebuje operáciu, rodina na ňu zháňa peniaze.  (Zdroj: Topky.sk)

Ščípovci sa preto obracajú na nemeckých špecialistov. Ich odpoveď znie rovnako ako pred dvoma rokmi – chlapcovi dokážu pomôcť, ale na to, aby dostal termín operácie, musia zložiť klinike zábezpeku vo výške 70-tisíc eur. Problém je, že platba musí prebehnúť do 15. decembra, aby získali januárový termín. Čas hrá proti nim. Chlapček trpí bolesťami boku a chrbtice, pretože nádory mu tlačia na miechu. „Bojujem, verím, a to kvôli mojim rodičom, kvôli bratovi a kvôli mojej sestričke, ešte ju chcem veľa naučiť. Doma sa spolu modlíme k Bohu, aby som bol uzdravený,“ povedal deväťročný Naty.

Čítajte aj: Už ideme do finále, mal povedať lekár zúfalej mamičke: Mirio (†11 mes.) v sobotu boj o život prehral

Chlapcovej rodine nezostáva nič iné, len požiadať o pomoc ľudí, ktorým nie je Nathanaelov osud ľahostajný. „Sme vďační za každé ochotné srdce, ktoré sa nám snaží akokoľvek pomôcť, či už finančne (číslo účtu je nižšie, pozn. red.), alebo venovaním 2% ( Hrivko o.z). Všetky finančné prostriedky budú použité na náklady spojené s liečbou,“ uviedli chlapcovi najbližší.

IBAN SK62 1100 0000 0029 3437 5294

SWIFT: TATRSKBX

Viac o téme: OperáciaZbierkaNathanael ŠčípaNádory
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu