Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Náročná záchranná akcia vo Vysokých Tatrách: Poľský turista prežil približne 20-metrový pád

Horskí záchranári museli zasahovať na vrtuľníku Zobraziť galériu (3)
Horskí záchranári museli zasahovať na vrtuľníku (Zdroj: hzs.sk)

VYSOKÉ TATRY – Poľský vysokohorský turista prežil približne 20-metrový pád vo Vysokých Tatrách. Na pomoc 22-ročnému Poliakovi zavolali dnes popoludní Horskú záchrannú službe (HZS). Zo Žltej veže vo Veľkej Studenej doline spadol jeden z dvojice turistov. Pre veľmi slabý mobilný signál v oblasti však záchranári nemali až do príchodu na miesto podrobné informácie o stave spadnutého turistu. Na svojej webstránke https://www.hzs.sk o tom informuje HZS.

Záchranári požiadali o spoluprácu posádku Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby z Popradu, ktorá smerovala do doliny s lekárom na palube. Až po obhliadke zo vzduchu zistili, že na mieste sa nachádzajú dvaja turisti a jeden z nich je zranený. Keďže išlo o zásah v skalnom teréne, posádka vrtuľníka smerovala pre dvoch horských záchranárov s horolezeckou výbavou na heliport do Starého Smokovca, kde vysadila lekára. Prvého horského záchranára následne vysadili na Streleckých poliach, s druhým letel vrtuľník na miesto kam turista spadol. Záchranári následne vytiahli zo skalnej steny 22-ročného Poliaka a previezli ho do Starého Smokovca, kde ho prevzala posádka rýchlej zdravotnej pomoci. Mladý Poliak utrpel po približne 20-metrovom páde z hrebeňa mnohopočetné poranenia s podozrením na úraz chrbtice. Druhý turista zostúpil do bezpečia samostatne.

Horskí záchranári museli zasahovať
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: hzs.sk)

Horská záchranná služba dnes mala aj ďalšie výjazdy k zraneným turistom. V Kysuckých Beskydách doobeda pomáhali horskí záchranári 49-ročnému hubárovi, ktorý si pri pošmyknutí poranil nohu. Záchranári HZS slúžiaci na Skalke v Kremnických vrchoch zas vyrazili na pomoc 54-ročnému slovenskému turistovi. Muž si pri prechode v závere ferraty s názvom „Komín“ pri páde do ukotvenia lana spôsobil tržné poranenie ruky.

Horskí záchranári museli zasahovať
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: hzs.sk)

Horská záchranná služba asistovala aj na dnešných duatlonových pretekoch v Západných Tatrách. Počas 24. ročníka vysokohorského duatlonu o cenu Žiarskej chaty však nemuseli nikoho ošetriť. Spolu 250 pretekárov odštartovalo na bicykloch v obci Smrečany (okr. Liptovský Mikuláš). Od Žiarskej chaty pokračovali behom na Plačlivô.

Viac o téme: AkciaZáchranaTuristaVrtuľník HZS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu