Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Rušná noc horských záchranárov: FOTO Vo Vysokých Tatrách pomáhali horolezcom aj turistom

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: FB/Horská záchranná služba)

VYSOKÉ TATRY – Horskí i leteckí záchranári majú za sebou štyri nočné záchranné akcie vo Vysokých Tatrách. Z Horskej záchrannej služby (HZS) informovali o tom, že najprv ich ešte vo štvrtok (15. 8.) vo večerných hodinách požiadali o pomoc horolezci. Pri zlaňovaní z Volej veže zasiahol padajúci kameň jedného z nich a 36-ročnému Poliakovi zranil dolnú končatinu.

Horskí záchranári požiadali o súčinnosť posádku Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby Air-Transport Europe (VZZS ATE) z Popradu, ktorá vzala na palubu záchranára HZS a smerovali do Mengusovskej doliny. „Lekárku vysadili pri Žabích plesách a záchranára pomocou navijaka priamo pri postihnutom horolezcovi. Na mieste mu poskytol neodkladnú pomoc a pripravil ho na transport pomocou trojrohej sedačky. Následne boli letecky vyslobodení z horolezeckého terénu a po medzipristátí a poskytnutí lekárskej starostlivosti leteli do Starého Smokovca,“ uvádza HZS na svojej stránke. 

Rušná noc horských záchranárov:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB/Horská záchranná služba)

Ešte počas tejto záchrannej akcie záchranárov požiadali o pomoc z Kežmarského štítu. Po približne 20-metrovom páde ostal poľský horolezec v šoku, nemal však vážnejšie poranenia. HZS opätovne požiadala o súčinnosť posádku VZZS ATE, ktorá po odovzdaní pacienta z Volej veže pokračovala s horským záchranárom priamo na Kežmarský štít. Po lokalizácii postihnutých približne 100 metrov pod vrcholom v južnej stene na mieste vysadili záchranára HZS, ktorý pripravil pacienta na letecký transport. Po medzipristátí na Skalnatom plese museli leteckí záchranári akciu pre tmu a dotankovanie paliva ukončiť. „Horského záchranára s 32-ročným pacientom vysadili na heliporte v Starom Smokovci a posádka VZZS ATE sa vrátila na základňu v Poprade. Horolezca odovzdala privolanej posádke rýchlej zdravotnej pomoci na prevoz do nemocnice na ďalšie vyšetrenia,“ doplnila HZS.

Rušná noc horských záchranárov:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB/Horská záchranná služba)

Pod vrcholom Kežmarského štítu ostal druhý nezranený poľský horolezec, ktorému záchranári odporučili prečkať noc na mieste a v skorých ranných hodinách sa v záchrannej akcii pokračovalo. Z Popradu vzlietla posádka VZZS ATE, ktorá spoločne s horským záchranárom smerovala na Kežmarský štít. Pri horolezcovi pomocou navijaka vysadili záchranára, ktorý ho pripravil na letecký transport. Následne ich vrtuľník vysadil na heliporte v Starom Smokovci, 32-ročný horolezec bol po noci strávenej pod vrcholom mierne podchladený, ale nepotreboval zdravotnícku starostlivosť.

V nočných hodinách kontaktovali HZS aj dvaja Izraelčania, ktorí po celodennej túre už nevládali samostatne zostúpiť. Vychádzali zo Ždiaru a ďalej šli cez Široké sedlo, Sedlo pod Svišťovkou na Skalnaté pleso, odkiaľ začali zostupovať do Tatranskej Lomnice. „Na zostupe začal 32-ročný turista pociťovať bolesti v kolenách, pre ktoré už nedokázal pokračovať. Nachádzali sa na medzistanici Štart,“ ozrejmila HZS. Záchranári im po príchode na miesto poskytli neodkladnú zdravotnú starostlivosť a následne ich terénnym vozidlom transportovali do Tatranskej Lomnice. 

Po skončení záchrannej akcie HZS opäť požiadala o pomoc izraelská dvojica, ktorá sa nachádzala pod Veľkou Svišťovkou, kde ju zastihla tma a nedokázala samostatne pokračovať. Horskí záchranári jej po príchode poskytli neodkladné ošetrenie a následne 29-ročný pár v sprievode záchranárov zostúpil do Tatranskej Lomnice.

Viac o téme: Horskí záchranáriLeteckí záchranáriVysoké Tatry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu