Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

POZOR Slovensko čaká dvojité zdraženie cigariet: Fajčiari, do mája si radšej odvyknite!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Od mája, kedy vstúpi do platnosti nové nariadenie Európskej komisie o jedinečných identifikačných a ochranných prvkov pre pohyb cigariet v rámci EÚ, si fajčiari za svoju neresť čo-to priplatia, lebo výrobcovia tabakových výrobkov budú mať vyššie náklady. Druhým dôvodom je februárové zvýšenie spotrebnej dane o 10 centov na škatuľku.

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská povedala, že cieľom zavedenia novej smernice je obmedziť čierny trh. „Sľubujeme si od toho jasnejšiu vysledovateľnosť tabakových výrobkov. Takže by sme mohli obmedziť čierny trh,“ uviedla ministerka pre Tv JOJ.

Cigarety
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Róbert Ochaba z Úradu verejného zdravotníctva tvrdí, že každá škatuľka a balenie dostanú vlastný identifikovateľný kód, podľa ktorého bude možné trasu tabakového výrobku vystopovať až do poslednej trafiky. „Zavádzajú sa prvky, ktoré majú zvýšiť sledovateľnosť tabakových výrobkov a na úrovni bezpečnostného prvku a jedinečného identifikátora,“ vysvetlil Ochaba, podľa ktorého je cena za cigarety nateraz otázna. „Predstavovalo by to veľkú záťaž aj pre pašeráka, aby to vedel umiestniť na trh. A keby to aj chcel umiesniť na trh, tak riziko pre predajcu je obrovské,“ doplnil.

Cigarety
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Dosiaľ ale nie je známe, kto a za koľko bude ochranné prvky vyrábať. „Považujeme za dôležité, aby systém, ktorý sa chystá bol čo najjednoduchší pre výrobcov, ale aj pre samotný trh,“ uviedol Martin Jaroš z JTI Slovensko s tým, že veľmi záleží na tom, ako sa nastaví cena za jedinečné kódy. Keďže ju stále nikto nepozná, nevedia si nastaviť ani biznis modely.


Čítajte aj: Slováci, pozor! Čaká nás veľké zdražovanie: Priplatíme si desiatky eur za plyn aj elektrinu


Ťažko odhadnúť, či sa to prejaví 1 alebo 5 centami na škatuľke, dodal Jaroš. „Na druhej strane je tu ročná lehota na to, aby si priemysle nastavil systémy a  vedel nové povinnosti povinnosti splniť,“ dodal Ochaba.

Viac o téme: CenaCigaretyZdražovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu