Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Obdobie teplého počasia sa definitívne končí: PREDPOVEĎ Pozrite sa, kedy príde prvý sneh v nížinách

Ilustrašné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustrašné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Zdá sa, že posledné teplé dni máme definitívne za sebou. Čaká nás nielen chladný víkend, ale aj celkové ochladenie. Babie leto sa tak definitívne končí. Podľa meteorológov sa má ochladiť pod 15 stupňov, na Slovensko totiž bude prúdiť chladný vzduch od severozápadu.

Podľa meteorológa Pavla Matejoviča prebehne ochladenie v niekoľkých fázach. Dlhodobé výrazné ochladenie aj so zrážkami prinesie studený morský, pôvodom arktický vzduch zo severozápadu. V teplejších lokalitách Slovenska má byť podľa meteorológov okolo desať stupňov Celzia. Na severe by sa mala teplota držať pod hranicou piatich stupňov, pričom meteorológovia rátajú aj so silnejším vetrom. O ochladené informoval aj Slovenský hydrometeorologický ústav. „Vzhľadom na očakávaný rozsah studenej vzduchovej hmoty v európskom priestore nepôjde len o krátkodobé ochladenie,“ uzavrel SHMÚ.

Obdobie teplého počasia sa
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SHMÚ)

Výrazné ochladenie

Meteorológovia avizovali ochladenie už koncom minulého týždňa. Po niekoľkých teplejších dňoch však babie leto definitívne skončí. Meteoroló Pavel Matejovič uviedol, že ochladenie prebehne v niekoľkých fázach. Prvá fáza bude miernejšia. „Od zajtra (piatka 19.10.) k nám začne prúdiť od severozápadu chladnejší vzduch a ukončí tak babie leto, teploty však zatiaľ nepôjdu ešte tak výrazne dole,“ uviedol Matejovič. 

Obdobie teplého počasia sa
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/MetaKlim)

„K výraznejšiemu ochladeniu príde na budúci týždeň pravdepodobne z pondelka na utorok, kedy počasie v strednej Európe začne ovplyvňovať mohutná tlaková výš, ktorá sa začne premiestňovať z východného Atlantiku nad Britské ostrovy. Medzi ňou a oblasťou nízkeho tlaku vzduchu nad Severným ľadovým oceánom prenikne od severozápadu studený polárny vzduch, ktorý sa prejaví predovšetkým na horách severného Slovenska, kde sa bude znižovať hranica sneženia,“ povedal meteorológ s tým, že dole pôjdu aj minimálne teploty v nížinách.

Prvé snehové vločky už koncom októbra

To však ešte nie je všetko. Ochaldenie bude pokračovať. „Pravdepodobne v poslednej októbrovej pentáde dostaneme ďalšiu dávku ešte chladnejšieho vzduchu, a pôjde už o morský arktický vzduch. Ten spôsobí nielen ďalší pokles teploty, ale hranica sneženia sa ešte viac zníži. Nie je teda vylúčené, že niekedy okolo 28. októbra sa objavia aj snehové vločky v nížinách juhozápadného Slovenska! Takú možnosť totiž naznačuje model GFS,“ napísal Matejovič.

Model GFS predpokladá prvé snehové vločky už koncom októbra
Zobraziť galériu (6)
Model GFS predpokladá prvé snehové vločky už koncom októbra  (Zdroj: FB/MetaKlim)

„Nevylučoval by som, že niekedy na prelome októbra a novembra sa aj v nižších polohách vytvorí prechodne súvislá snehová pokrývka. Aj takýto vývoj sme predpokladali, na takúto možnosť som upozorňoval v dlhodobej prognóze na jeseň,“ informoval meteorológ. V tomto prípade pôjde podľa neho skôr o „suché“ ochladenie. „Bude to teda naozaj prechod akoby z leta do zimy, resp. z plaviek do kožucha,“ dodal.

SOBOTA

V sobotu sa začne pomaly ochladzovať. Od Od západu bude do strednej Európy zasahovať tlaková výš so stredom nad Britskými ostrovmi a po jej prednej strane začne do našej oblasti od severozápadu prúdiť chladnejší vzduch. Bude polooblačno až oblačno, na východe v noci zamračené.

Obdobie teplého počasia sa
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SHMÚ)

Ojedinele sa môžu vyskytnúť prehánky najmä na severe. Ráno na niektorých miestach môže byť hmla. Teplota vystúpi cez deň maximálne na 15 až 20 stupňov, na severe okolo 13. V noci klesne na 6 až 11 stupňov.

NEDEĽA

Nedeľa sa bude niesť v podobnom duchu, postupne bude chladnejšie. Bude premenlivá, prechodne až veľká oblačnosť. Ojedinele sa môžú vyskytnúť prehánky a dážď. Bude veterno a chladno a denná teplota sa bude pohybovať od 10 do 15 stupňov, na severe miestami okolo 8 stupňov. V noci klesne na 4 až 8 stupňov.

Obdobie teplého počasia sa
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SHMÚ)

Viac o téme: PočasieOchladeniePredpoveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu