Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Najdesivejší živočích našej prírody má v rodine zaujímavého člena: Kliešte napádajú aj v zime

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA/KOŠICE – Ak by ste mali vymenovať najhoršie parazity slovenskej prírody, celkom iste by medzi nimi bol kliešť. Odkedy musí planéta čeliť klimatickým zmenám, tomuto malému krv sajúcemu hmyzu sa v strednej Európe mimoriadne darí. Vedeli ste, že kliešťa môžete vonku „chytiť“ aj v zime?

Podľa parazitológa Branislava Peťka z Parazitologického ústavu SAV v Košiciach sa môžete kliešťovou encefalitídou nakaziť aj v zime. Mierne počasie v zimných mesiacoch spôsobilo, že sa u nás dobre darí aj kliešťovi lesostepnému, odborne Haemaphysalis inermis, ktorý je aktívny od októbra do mája, čiže od jesene do jari. Vyznačuje sa menším vzrastom a hnedastým svetlejším sfarbením tela.

Dovolenkové nástrahy z top miest Slovákov: Parazita si môžete doniesť aj z chorvátskej pláže

„Aktívny je počas zím a možno ho považovať za ‚spestrenie‛ našej parazitofauny. Vyskytuje sa prevažne v suchších južných oblastiach Slovenského krasu, ale nájdeme ho i v iných lesostepiach. Jeho obľúbenými hostiteľmi sú rôzne zvieratá, ktoré môže pri pricicaní nakaziť,“ vysvetlil Peťko počas prednášky na Festivale vedeckých filmov v Bratislave.

Nové kliešťové ochorenia

Podobne ako pijak či klasický kliešť obyčajný, aj kliešť lesostepný prenáša obávané kliešťové ochorenia. Laboratórnymi testami však bolo zistené, že kliešte sú schopné prenášať aj cudzokrajné ochorenia, ktoré môžu napadnúť nielen psí organizmus. Patrí sem napríklad subtropická Babesia gipsony, prenášaná medzi psami aj pohryzením, ďalej hepatozoonóza či anaplazmóza, ktorou je nakazených asi osem percent kliešťov. Baktéria anaplazma napáda biele krvinky a oslabuje imunitu organizmu. Hoci sa zo psa na človeka nemôže preniesť, môže sa ňou nakaziť aj človek práve prostredníctvom kliešťa (rizikovou oblasťou sú hlavne podhorské oblasti).

Hoci to znie cynicky, pred kliešťovou encefalitídou vás spoľahlivo neochráni ani vhodný odev, repelent či zima. Najlepším prostriedkom ochrany je očkovanie proti ochoreniu a „jediným nepriateľom kliešťa je sucho,“ doplnil Peťko a dodal ešte jednu zaujímavosť, o ktorej možno väčšina ľudí nevie: „Človek s veľmi dobrou imunitou na kliešťovú encefalitídu či lymskú boreliózu nemusí ochorieť ani po kontakte s nakazeným kliešťom.“

Najdesivejší živočích našej prírody
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR)

Viac o téme: KliešťBranislav PeťkoParazitológ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu