Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Na Slovensku útočí centimetrová obluda: Prvé zlé znamenie, že vás žerú? Svrbenie zadku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Nie sú to len chrípkové ochorenia, hnačky či vši. Na slovenských školách môžu útočiť aj parazity, ktoré sú postrachom pre všetky vekové kategórie. Topky zistili, ktorého druhého najrozšírenejšieho parazita môže vaše dieťa priniesť zo školy domov.

Okrem vší sa môže dieťa v škole nakaziť napríklad aj mrľami. Našťastie, ich rozšírenie nie je také časté a celoplošné. Podľa Úradu verejného zdravotníctva SR  (ÚVZ SR) sa od 1. novembra vyskytlo najmenej 13 prípadov ochorenia Enterobiosis, spôsobeného mrľou detskou. Vyplýva to z údajov Epidemiologického informačného systému (EPIS).

Najdesivejší živočích našej prírody má v rodine zaujímavého člena: Kliešte napádajú aj v zime

“Mrľa detská je jedným z najrozšírenejších cudzopasných červov. Je to malý biely okrúhly červ, nitkovitého tvaru s dĺžkou do 12 milimetrov a hrúbkou do 1 milimetra. Prameňom nákazy a zároveň jediným hostiteľom je človek,“ vysvetlila Martina Merková, hovorkyňa ÚVZ SR. Ako doplnila, dospelé mrle žijú v hrubom čreve, niekedy v slepom čreve. Oplodnené samičky schádzajú do dolných častí čriev, vyliezajú z konečníka a v jeho okolí kladú vajíčka.

Príznaky ochorenia

„Typickým príznakom je svrbenie v oblasti konečníka, ktoré je vyvolané práve pohybom samičiek. Ochorenie sa vyskytuje najmä u detí a v kolektívoch. Pri nadmernom rozmnožení parazitov sa môže prejavovať aj bolesťami brucha, nechutenstvom, nočným pomočovaním a nervozitou,“ spresnila.

Pri mrliach prebieha proces nákazy tzv. samonákazou. Vajíčka parazita sa nalepia na prsty pri kontakte s oblasťou konečníka, zachytia sa za nechtami, a potom sa dostanú späť do úst. „Ak sa nezabráni samonákaze, príznaky sa môžu vystupňovať v 2 až 4-týždňových intervaloch. Rovnako sa prenos nákazy môže uskutočňovať aj prostredníctvom posteľnej bielizne, hračiek a iných predmetov, ktoré prišli do kontaktu s nakazenými osobami. Vajíčka sú prítomné aj v rozvírenom vzduchu, odkiaľ ich napr. ostatní členovia rodiny, kolektívu vdýchnu alebo prehltnú,“ upozornila Merková.

Na Slovensku útočí centimetrová
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Pozor na neumytú zeleninu a ovocie

Pri mrliach, ako aj iných parazitoch, je dôležitá prevencia, resp. dodržiavanie hygienických zásad. Patrí sem dôsledné umývanie rúk mydlom, pravidelné strihanie nechtov nakrátko. “Pri umývaní rúk kefkou je potrebné dôkladne odstrániť nečistoty spoza nechtov. Dôležitá je pravidelná hygiena oblasti konečníka ráno a večer, pravidelná výmena osobnej bielizne. Taktiež treba zabrániť znečisťovaniu jedla neumytými rukami nakazených osôb a rozprašovaniu vajíčok z bielizne nakazených detí. Ovocie a zeleninu je potrebné umývať pod tečúcou vodou,“ uviedla hovorkyňa s tým, že ak sa nakazí jeden člen rodiny či kolektívu, je potrebné preventívne podávať lieky aj ostatným členom. Na liečbu sa používa jednorazová dávka prípravku obsahujúceho účinnú látku pyrvínia,“ dodala.

Na Slovensku útočí centimetrová
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

 

Viac o téme: ParazitMrľa detská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu