Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Úroveň spisovnej slovenčiny je podľa vlády u žiakov a v médiách nevyhovujúca

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Súčasná úroveň spisovného jazyka je medzi žiakmi na školách či v slovenských médiách neuspokojivá. Vyplýva to zo Správy o stave používania štátneho jazyka na území Slovenskej republiky, ktorú vzala na vedomie vláda na svojom dnešnom rokovaní.

Materiál kabinetu predložil minister kultúry Marek Maďarič. Podľa správy si treba uvedomiť, že vzťah k jazyku sa vytvára nielen v školskom prostredí, ale vplýva naň aj mediálna sféra a sféra verejného života. "Preto sa súčasní žiaci a študenti stávajú tolerantnejšími k používaniu niektorých nespisovných výrazov a k preberaniu výrazov najmä z anglického jazyka," uvádza sa v materiáli. Využívanie internetu vedie deti k úspornému vyjadrovaniu sa, k nepoužívaniu interpunkčných a diakritických znamienok či k slabej štylizácii. Tento stav tak treba prehodnotiť a navrhnúť takú koncepciu vyučovania slovenského jazyka, ktorá by odzrkadľovala potreby súčasnej doby.

Neuspokojivé je podľa správy aj používanie spisovnej slovenčiny v médiách. "Moderátori a redaktori si budujú svoj originálny imidž, a to neraz aj na úkor spisovnej slovenčiny," konštatuje dokument. Napríklad používajú nesprávne, skomolené alebo vymyslené slová. Kultúra jazyka tak často ustupuje pod tlakom rýchleho šírenia informácií. Správa preto okrem iného navrhuje zaviesť alebo obnoviť funkciu jazykových redaktorov v tlačených a elektronických médiách.

Materiál ministerstva kultúry tiež konštatuje aj to, že by bolo potrebné zabezpečiť lepšiu kontrolu jazykovej úrovne návodov či iných písomných informácií pri výrobkoch určených pre spotrebiteľov. V dozorných orgánoch, ktoré kontrolujú výrobky by tak mal byť aj slovenčinár, ktorý by na toto dozeral.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu