Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ministerstvo: Tí, čo opravujú ruiny, by mohli žiadať o dotácie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Ond)

BRATISLAVA - O dotáciu na obnovu zrúcanín budú môcť požiadať aj občianske združenia a ďalšie právnické osoby, ktoré sa záchrane týchto pamiatok venujú. Túto zmenu plánuje Ministerstvo kultúry (MK) SR v návrhu novely zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti ministerstva kultúry, ktorý predložilo na stredajšie rokovanie vlády SR.

Kabinet by sa tiež mal venovať dvom návrhom z rezortu kultúry - Návrhu aktualizácie Projektu systematickej obnovy audiovizuálneho dedičstva Slovenskej republiky na roky 2013 -2015 a Návrhu Stratégie digitalizácie kín v Slovenskej republike.

Cieľom predloženej novely o poskytovaní dotácií v pôsobnosti ministerstva kultúry je úprava ustanovení zákona, ktoré sú pre žiadateľov o poskytnutie dotácie nejednoznačné a v praxi spôsobujú problémy. Okrem iného upravuje okruh oprávnených žiadateľov o dotáciu v programe ministerstva kultúry Obnovme si svoj dom.

"Za oprávnených žiadateľov navrhuje ustanoviť vlastníkov národných kultúrnych pamiatok a ich správcov. Pretože obnovu a záchranu hradov a hradných zrúcanín v praxi zabezpečujú aj rôzne občianske združenia, neziskové organizácie a nadácie so sídlom na území Slovenskej republiky, navrhuje sa medzi oprávnených žiadateľov doplniť aj tieto právnické osoby," uvádza sa v predkladacej správe k návrhu novely. Špecifikuje aj okruh právnických osôb, ktorým možno poskytnúť dotáciu na obnovu národnej kultúrnej pamiatky - bytového domu. Dopĺňa aj to, čo má obsahovať žiadosť o dotáciu. Novelizovaný zákon by mal nadobudnúť účinnosť 1. mája 2013.

Hlavným cieľom Projektu systematickej obnovy audiovizuálneho dedičstva na roky 2013 - 2015 je systematická ochrana a postupná obnova fondu audiovizuálneho dedičstva a jeho následné sprístupňovanie verejnosti. Obnova má niekoľko fáz - inventarizáciu, diagnostiku, ošetrovanie, obnovenie, digitalizáciu filmových materiálov a ich sprístupňovanie.

Projekt sa venuje nielen potrebám na inštitucionálnej, personálnej, či technologickej úrovni, ale píše sa v ňom aj o finančnom zaistení obnovy nášho audiovizuálneho dedičstva. Optimálna suma potrebná na zaistenie všetkých zložiek obnovy audiovizuálneho dedičstva je 6 072 628,40 eur. Financovanie bude v jednotlivých rokoch zabezpečené v rámci finančných možností rozpočtovej kapitoly Ministerstva kultúry SR.

V návrhu stratégie digitalizácie kín MK SR analyzuje súčasný stav digitalizácie kín na Slovensku a hľadá riešenia na digitalizáciu jednosálových kín. Ministerstvo sa obáva, že bez podpory jednosálové kiná zaniknú, zväčša sú totiž v správe miest a obcí.

"V roku 2011 návštevnosť kín na Slovensku dosiahla viac ako 3,6 mil. divákov a kiná predstavujú v absolútnych číslach najviac navštevované kultúrne inštitúcie. Digitalizácia kín však vyžaduje značné finančné prostriedky, ktoré je najmä v prípade jednosálových kín nemožné zabezpečiť z vlastných zdrojov prevádzkovateľov kín," píše MK SR v návrhu. Zaoberá sa aj možnosťami financovania digitalizácie jednosálových kín. Medzi iným navrhuje vyčleniť po rokovaniach s ministerstvom financií zo štátneho rozpočtu v rokoch 2013 a 2014 osobitne 700 tisíc eur ročne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu