Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Testovanie piatakov má poskytnúť obraz o kvalite slovenského vzdelania

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Vedomosti 2280 piatakov zo 70 základných škôl overí pilotné Testovanie 5, ktoré odštartuje v pondelok 15. októbra a skončí sa začiatkom decembra.

Tohtoročné pilotné testovanie je súčasťou prípravy na generálnu skúšku Testovania 5, ktorú Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM) plánuje v roku 2014. „Počnúc rokom 2015 by sme chceli celoplošne testovať už všetkých žiakov 5. ročníka základných škôl,“ uviedla pre agentúru SITA riaditeľka NÚCEM Romana Kanovská. Tohtoročné testovanie bude stáť približne 35 000 eur.

Do pilotného testovania sú zapojené mestské i vidiecke školy, školy s vyučovacím jazykom slovenským ako aj jazykom národnostných menšín. Piatakov otestujú zo slovenského jazyka a literatúry a matematiky, na školách s vyučovacím jazykom maďarským zasa z maďarského jazyka a literatúry a štátneho jazyka - slovenského jazyka. „V rámci neho budeme overovať komunikatívne kompetencie: čítanie s porozumením, počúvanie s porozumením, slovnú zásobu a písomný prejav,“ dodala Kanovská. Žiaci dostanú z každého predmetu 30 úloh a na ich vypracovanie budú mať 60 minút.

Testovanie zabezpečujú zamestnanci NÚCEM, ktorí do škôl prinesú testy, rozdajú ich žiakom, zabezpečia priebeh testovania za účasti vyučujúceho v danej triede a po ukončení práce žiakov testy zabalia a doručia na centrálne spracovanie v NÚCEM. „Tu budeme za účasti autorských tímov a hodnotiteľov z radov učiteľov 1. stupňa ZŠ úlohy opravovať a vyhodnocovať. Výsledky žiakov dostanú školy vo februári až marci 2013,“ doplnila šéfka NÚCEM.

Pilotné testovanie overí kvalitatívnu stránku testov, predovšetkým vhodnosť výberu úloh, ich zrozumiteľnosť, časovú náročnosť a jednoznačnosť riešení. „Na základe vyhodnotenia dôležitých parametrov úloh budeme zostavovať ostré testy pre generálnu skúšku a následné celoplošné testovanie piatakov,“ vysvetlila Kanovská.

Testovanie 5 má spolu s výsledkami Testovania 9 poskytnúť obraz o kvalite vzdelávania jednotlivých škôl tým, že zachytí pokrok školákov. Rodičia si budú môcť výsledky svojho školáka porovnať s priemerom v regióne i na celom Slovensku. Národné testovania sú spätnou väzbou aj pre ministerstvo školstva, ich výsledky zohrávajú úlohu pri zostavovaní štátneho vzdelávacieho programu. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu