Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kto bude vládnuť: Rozohral Dzurinda veľkú hru o premiérske kreslo?

Vláda končí: Čo bude ďalej?
Vláda končí: Čo bude ďalej? (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Udalosti po páde pravicovej štvorkoalície môžu mať aj nečakané rozuzlenie. Okrem predčasných volieb či úradníckej vlády totiž existuje aj možnosť, že sa do premiérskeho kresla vráti šéf SDKÚ Mikuláš Dzurinda. A možno v ňom nebude sedieť len do predčasných volieb.

Predčasné voľby - 40 %

Najpravdepodobnejšia možnosť samozrejme je, že Slovensko na jar čakajú predčasné voľby. K nim možno dospieť buď ústavným zákonom, na ktorý však treba ústavnú väčšinu, alebo rozhodnutím prezidenta - ten sa v týchto chvíľach stáva dôležitým hráčom. Otázkou je, či sa bude Dzurinda s Ficom "naťahovať" a euroval zostane nástrojom politického boja, alebo či bude s podporou Smeru schválený.

Krajinu k predčasným voľbám dovedie najskôr provizórna vláda, zložená z predstaviteľov KDH, SDKÚ a Mosta. Jarné voľby v súčasnosti považuje za najpravdepodobnejšie mnoho politikov -  napríklad šéf poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský. "S SaS sme nadobro skončili. Zrejme nám nezostane nič iné ako prijať ponuku Smeru na predčasné voľby," tvrdí aj náš zdroj z SDKÚ.

Dzurinda premiérom - 39 %

Podľa našich informácií sa Dzurinda, poverený vyjednávaním so Smerom o eurovale, môže pokúsiť o dohodu, ktorá by umožnila pravici dovládnuť do konca volebného obdobia.

"Smer si uvedomil, že Čierny Peter je v jeho rukách. Bude žiadať predčasné voľby, tie však určite nedostane, pretože s tým Dzurinda nebude súhlasiť. Jedinou možnosťou ako zahlasovať za euroval, je vymeniť to za generálneho prokurátora, alebo niečo iné. Dzurinda sa stane premiérom menšinovej vlády s podporou SaS z vonku. Kreslá vo vláde si rozdelia zvyšné tri strany," uviedol pre Topky poslanec jednej z vládnych strán. Menšinová vláda by však mala mimoriadne ťažkú pozíciu, keďže by o zahlasovanie za každý zákon musela vyjednávať. Dzurinda však už jednu takúto garnitúru viedol.

Úradnícka vláda - 10 %

Menej pravdepodobným scenárom je, že krajinu k jarným volbám dovedie úradnícka vláda. Na jej čele by mala stáť všeobecne uznávaná osobnosť a rezorty by riadili odborníci. Pred časom si ju vyskúšali naši západní susedia z Česka. Kabinet ekonóma a štatistika Jana Fishera u nich kvôli vnútopolitickej kríze fungoval vyše roka a získal si veľkú popularitu.

Nová vláda s účasťou Smeru - 10 %

Česko by moho byť inšpiráciou aj v prípade, že by sa strany dohodli na takzvanej opozičnej zmluve. Išlo by o spoluprácu najsilnejšej vládnej strany SDKÚ a opozičného Smeru. Ficova strana by sa mohla spojiť aj s KDH alebo Mostom. Bez volieb a nového "rozdania kariet" je však však oficiálna účasť Smeru vo vláde nepravdepodobná.

Sulíkov pád a Radičovej návrat - 1 %

Existuje ešte jedna exotická možnosť. Hoci SaS deklarovala jednotný postoj k otázke eurovalu, je možné, že vnútri strany jestvuje aj krídlo s iným názorom. Podľa kuloárnych informácií totiž zďaleka nie každý člen strany chcel dopustiť pád vlády. V prípade, že by sa SaS odvolala predsedu Sulíka, "polepšená" by sa mohla vrátiť do koalície a pokračovať pod patronátom staronovej premiérky Ivety Radičovej.

 


 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu