Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Koalícia opäť vyzvala Sulíka, aby odstúpil, on odmieta

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predseda Národnej rady SR Richard Sulík (SaS) dnes dostal na rokovaní poslaneckého grémia od koaličných partnerov otázku, či sa sám nechystá odstúpiť z postu šéfa parlamentu. Jeho odpoveď bola negatívna. Novinárom to potvrdil predseda poslaneckého klubu SaS Jozef Kollár.

"Teraz sú na rade oni a niekto bude musieť to odvolanie predsedu NR SR navrhnúť. Richard Sulík opakuje, že ak bude odvolaný, tak si so cťou a pokorou vyprace kanceláriu a pôjde z tejto funkcie preč," povedal Kollár.

On sám si myslí, že niet najmenšieho dôvodu, aby Sulík odstupoval sám. "Za to, že sme neotočili? Že sme držali pol roka vopred známy a komunikovaný názor na euroval? Veď keď naši koaliční partneri chcú, tak s podporou Smeru-SD majú dostatok hlasov na jeho odvolanie," dodal Kollár.

Poslanec SDKÚ-DS Stanislav Janiš dnes Sulíkovi odkázal, že by sa mal inšpirovať minulosťou, teda odstúpiť z funkcie a pred odchodom poveriť kompetenciami šéfa parlamentu jedného z troch podpredsedov. "V roku 2006 kresťanskí demokrati vystúpili z vlády a skôr, ako Pavol Hrušovský rezignoval na post predsedu parlamentu, poveril svojimi právomocami vtedajšieho podpredsedu NR SR Bélu Bugára tak, aby bol parlament funkčný a aby mal kto vyhlásiť voľby. Sulík má veľmi dobrú inšpiráciu, aby odišiel ako chlap a môžeme potom inteligentne pokračovať ďalej," odkázal Janiš.

Sulíka na vzdanie sa funkcie vyzvala v utorok (11.10.) aj premiérka Iveta Radičová hneď po tom, ako pre chýbajúce hlasy poslancov SaS, troch poslancov z OKS a troch Obyčajných ľudí nebol schválený euroval a padla vláda. Sulík reagoval na výzvu tým, že nevidí najmenší dôvod na odstúpenie z funkcie len preto, že si to Iveta Radičová želá. Dodal, že svoje odvolanie však bude akceptovať s pokorou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu