Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Radičová utiekla od Gašparoviča, celá vláda končí!

Iveta Radičová odchádza zo stretnutia s Ivanom Gašparovičom
Iveta Radičová odchádza zo stretnutia s Ivanom Gašparovičom

BRATISLAVA - Premiérka Iveta Radičová po viac ako polhodinovom stretnutí s prezidentom Ivanom Gašparovičom odišla z Prezidentského paláca bez toho, aby sa vyjadrila pre médiá.

Prezident Ivan Gašparovič jej na prvom stretnutí po predčasnom návrate zo zahraničnej služobnej cesty oznámil, že sa rozhodol odvolať celú vládu. Ako uviedol, Ústava SR nedáva hlave štátu po vyslovení nedôvery v Národnej rade SR iné právomoci než odvolať vládu, poveriť niekoho zostavením novej a následne ju vymenovať. Kedy tak urobí, ešte nie je známe.

Na otázku, či sa Radičová vyjadrila, že chce až do predčasných parlamentných volieb, ktoré budú v marci budúceho roka, viesť dočasnú vládu, Gašparovič reagoval, že jej prečítal ústavné články. "Tie hovoria jednoznačne, že nemôže ďalej viesť vládu, lebo vláda skončila vyslovením nedôvery Národnou radou. Nebolo o čom debatovať v tejto veci," poznamenal.

Gašparovič nepredpokladá, že poverí vedením jednotlivých rezortov tých istých ministrov, ako je tomu teraz. "Skôr nie, ako áno," dodal. Podľa neho by bolo najlepšie, keby bola Radičová abdikovala a až do vymenovania nového kabinetu by viedla ten súčasný okrem členov, ktorých sama namietala. Ide o štyroch ministrov SaS - Jozefa Mihála, Juraja Miškova, Ľubomíra Galka a Daniela Krajcera.

"V pondelok doobeda zvolám predsedov všetkých parlamentných strán, aby sme sa dohodli na ďalších krokoch. Či niekto bude schopný zostaviť novú vládu, ktorá by mala byť, samozrejme, väčšinová, a či sa dohodnú aj na vláde menšinovej. Inak ďalší krok je, že prichádza do úvahy, aby som sám zostavil úradnícku vládu," konštatoval Gašparovič.

Prezident premiérke poďakoval za "všetko úspešné a prospešné, čo urobila pre Slovensko" a dodal, že sa ešte určite raz stretnú. Ešte pred prijatím Radičovej sa Gašparovič na osobnú žiadosť stretol v paláci s predsedom Smeru-SD Robertom Ficom. Poobede sa pravdepodobne stretne aj s kresťanskými demokratmi.

Vláda Ivety Radičovej padla po utorkovom (11.10.) hlasovaní v parlamente. Poslanci koaličnej SaS a trojice zákonodarcov z OKS a hnutia Obyčajní ľudia nepodporili rozšírenie dočasného eurovalu napriek tomu, že bolo spojené s hlasovaním o dôvere vládnemu kabinetu.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu