Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Volkswagen Slovakia vlani zvýšil tržby o štvrtinu

BRATISLAVA - Slovenský závod nemeckej automobilky Volkswagen vlani zvýšil tržby o štvrtinu na rekordných 195,5 miliardy korún. Stúpol tiež počet vyrobených vozidiel na viac ako 238.000 kusov z predvlaňajších zhruba 218.000 automobilov. Novinárom to dnes povedal predseda predstavenstva spoločnosti Volkswagen Slovakia Andreas Tostmann.

Takmer celá produkcia ťahúňa slovenského priemyslu v minulom roku smerovala na export, ktorý zaznamenal rovnako ako tržby štvrtinový nárast. "Dosiahli sme najlepší výsledok v histórii závodu," povedal Tostmann, ktorý nastúpil do čela fabriky na začiatku tohto roka. Volkswagen na Slovensku vyrába od roku 1991.

"Ťažiskom výroby sa čoraz viac stávajú športovo-úžitkové vozidlá (SUV)," poznamenal Tostmann. Bratislavský závod v súčasnosti produkuje ako jediný v rámci koncernu luxusné terénne automobily Audi Q7, VW Touareg a Porsche Cayenne. Podiel SUV na celkovej výrobe spoločnosti predstavuje takmer 70 percent, v budúcnosti ho chcú podľa Tostmanna zvýšiť na štyri pätiny. Zvyšnú časť by mal tvoriť menší model Polo.

Podľa Tostmanna by v budúcnosti mohol k súčasným štyrom vyrábaným modelom pribudnúť ďalší. "Zmeny by mohli nastať najskôr okolo roku 2010," odhadol. Za 15 rokov Volkswagen na Slovensku vyrobil 1,9 milióna automobilov, tento rok ich počet presiahne hranicu dvoch miliónov.

Spoločnosť v roku 2006 investovala 1,5 miliardy korún. Ku koncu vlaňajška zamestnávala viac ako 9.200 ľudí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu