Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pracovné inzeráty: Nenaleťte podvodníkom!

Najdostupnejším a často využívaným prostriedkom, ako si nájsť prácu, je internet.
Najdostupnejším a často využívaným prostriedkom, ako si nájsť prácu, je internet.

Hľadáte si prácu a neviete ako na to? Inzeráty na internete alebo v tlači sú najdostupnejším a často najefektívnejším spôsobom, ako k zamestnaniu prísť čo najskôr. Dajte si však pozor! Lákavé výzvy s výhľadom na nadpriemerný zárobok sú často len klamom. Preto si najskôr zamestnávateľa preverte, a až potom reagujte na jeho ponuku. Čo by mal obsahovať seriózny pracovný inzerát?

Pri hľadaní práce by ste si mali premyslieť nielen v akej oblasti chcete pracovať, ale aj to, či firma, ktorá prácu ponúka je skutočne seriózna. V súčasnosti je totiž na trhu veľké množstvo podvodníkov, ktorí síce v pracovnej ponuke, uvádzajú závratné zárobky za krátky čas, no v skutočnosti to splniť nemôžu.

Seriózny zamestnávateľ Najväčšou zárukou dobrej pracovnej ponuky je inzerát od známej a veľkej spoločnosti. Tu sa zvyčajne nemusíte obávať, že ide o nejaký podvrh. No často narazíte aj na stredné či menšie firmy, ktorých meno vám nič nehovorí. Pri takýchto ponukách by ste mali byť opatrní a overiť si, či ide o skutočne existujúcu a dobre prosperujúcu firmu. Najvhodnejším spôsobom, ako zistiť všetky podstatné informácie, je prezrieť si ich internetovú stránku alebo priamo zatelefonovať do firmy kontaktnej osobe, ktorá je v inzeráte uvedená. To isté by ste mali spraviť aj v prípade, že tam figuruje iba jedno meno - zväčša konateľa firmy.

Overte si údaje


Ak v inzeráte nenájdete adresu zamestnávateľa, ale iba telefónne číslo, mali by ste si takúto pracovnú ponuku poriadne preklepnúť alebo sa jej radšej úplne vyhnúť, nech je už akokoľvek lákavá. Podľa Ivany Velčickej z Profesie, s. r. o si môžete spoločnosť preveriť v obchodnom alebo živnostenskom registri, v prípade, že sa informácie o nej nedajú získať iným spôsobom. „Ak ide o sprostredkovateľa práce - napríklad personálnu agentúru alebo živnostníka, či má povolenie na sprostredkovanie práce od Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny SR,“ dodáva Velčická.

Čítajte medzi riadkami


Inzeráty s pracovnými ponukami bývajú štylizované rôzne. Najprehľadnejšie nájdete na internete alebo v riadkovej inzercii v novinách. No i tu sa nájdu výnimky. Opatrní by ste mali byť pri inzerátoch rozvešaných na zastávkach či verejných stĺpoch, ktoré bývajú obyčajne stručné a veľmi lákavé. Zväčša však upútajú „vyzývavými heslami“, ako napríklad: Možnosť zárobku až 50-tisíc mesačne alebo: Práca z domu - rýchly zárobok. V takýchto prípadoch ide väčšinou o sieť podomových predajcov alebo lepenie obálok, kde musíte poslať 50 Sk ako vstup „do hry“ a následne vám pošlú návod na to, ako zbohatnúť.

Ako sa orientovať v inzerátoch


Čo hovorí zákon
Podľa zákona nesmie zamestnávateľ pracovníkov diskriminovať. Do inzerátu teda nemôže napísať, že absolventi či matky s deťmi sú bez šancí. V požiadavkách na kvalifikáciu a prax neuvádza vek ani pohlavie.

Text v cudzom jazyku
Text inzerátu v inom jazyku naznačuje, že jeho ovládanie je jednou zo základných požiadaviek. V takýchto pracovných ponukách zamestnávateľ hľadá špecialistov alebo manažérov, ktorí sú obyčajne lepšie zaplatení.

Názov pozície
Aj keď sa po anglicky dohovoríte, nie vždy je jasné, čo sa skrýva za anglickým názvom pozície. Ak máte pochybnosti, najjednoduchšie je zavolať priamo inzerentovi, on najlepšie vie, koho vlastne hľadá.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu