Štvrtok24. október 2024, meniny má Kvetoslava, zajtra Aurel

Nad záhadnými starovekými artefaktami si archeológovia dodnes lámu hlavu: Naozaj mohli byť TOTO rakety?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NOTTINGHAM – Archeológia poskytuje okno do našej spoločnej minulosti. Niektoré poklady či artefakty však zostávajú záhadou aj stovky rokov od ich prvého objavu, pričom ani tí najkvalifikovanejší vedci nedokážu potvrdiť, na aký účel kedysi slúžili. Toto je pár príkladov.

Komplikovane vyrezávané neolitické kamenné gule, ktoré pochádzajú z obdobia okolo 3 200 až 2 500 pred Kristom a nachádzajú sa prevažne v Škótsku, sú pre vedcov stále záhadou. Viac ako 425 týchto gúľ, ktoré sú vo všeobecnosti veľké ako kriketové loptičky, ľudia objavovali už od 19. storočia, tvrdí Natasha Harlowová, výskumníčka z katedry klasiky a archeológie University of Nottingham. Dekorácie vytesané do ich povrchu majú podobu špirál alebo koncentrických tvarov, v súlade s dizajnom nájdeným na keramike a iných pamiatkach tej istej doby.

Harlowová v článku na portáli The Conversation vysvetľuje, že niektoré gule boli nájdené na pohrebiskách, iné na sídliskách, ale väčšinou boli umiestnené samostatne a netvorili páry či zhluky. Pôvodné použitie týchto gúľ zostáva aj naďalej zdrojom veľkých diskusií. „Boli to rakety na odstrašenie predátorov a škodcov? Vojnové zbrane? Hračky? Alebo možno závažia, domáce ozdoby, mnemotechnické pomôcky, guľôčkové ložiská na presúvanie megalitov alebo držiakov na priadzu? Odpoveď nám stále uniká,“ uviedla Harlowová.

Rímske dodekaedry

Podivné predmety nazývané rímske dodekaedry predstavujú ďalšiu takúto záhadu. Datujú sa do rímskeho obdobia v Británii (približne od 43 do 410 pred Kristom), pričom v severozápadných provinciách bývalej rímskej ríše ich bolo doteraz objavených okolo 130. Každý z nich je vyrobený zo zliatiny medi, ale všetky sa líšia veľkosťou a zriedka vykazujú opotrebovanie, ktoré by mohlo naznačovať ich účel, poznamenáva Harlowová. Okrem toho sa v starovekom umení alebo literatúre nevyskytujú žiadne znázornenia týchto dodekaedrov, preto sú odborníci bezradní, pokiaľ ide o ich možné použitie.

Krúžky z doby bronzovej

Iným záhadným objavom sú takzvané uzamykacie krúžky z doby bronzovej: vysoko dekoratívne ozdoby vyrobené zo zlatého plechu a drôtu. Tieto malé, otvorené krúžky pochádzajú z neskorej doby bronzovej (okolo 1000 až 800 pred Kristom) a boli nájdené v Írsku, Spojenom kráľovstve a častiach Francúzska. Môžu byť hladké alebo majú jemné geometrické rytiny a podľa Harlowej boli často objavené v zodpovedajúcich pároch.

Nedávne štúdie dospeli k záveru, že to mohli byť prstene do nosa, náušnice alebo ozdoby do vlasov. „Žiadne z týchto vysvetlení nie je veľmi uspokojivé, pretože rôzne prvky ich dizajnu sťažujú či priam znemožňujú nosenie týchto artefaktov,“ priblížila Harlowová. Hlavným problémom je, že odborníkom chýba kontext: prstene neboli pochované blízko častí tela, čo by mohlo naznačovať, kde sa kedysi nosili.

Viac o téme: ArcheológoviaArtefaktyStarovek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu