Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Ostrov, z ktorého pred 90 rokmi utiekli všetci obyvatelia: Havarovali na ňom tri lietadlá!

St Kilda Zobraziť galériu (2)
St Kilda (Zdroj: Getty Images)

ŠKÓTSKO - Pár kilometrov od pobrežia Škótska sa nachádza opustený ostrov, ktorý kedysi prekvital životom. Obyvatelia sa z neho vysťahovali po tom, čo bolo takmer nemožné žiť v tomto prostredí. Dodnes ho navštevujú turisti, ktorí túžia zistiť viac o jeho zaujímavej histórii.

Ostrov Hirta bol obývaný ľuďmi tisíce rokov, kým sa jeho populácia v priebehu storočí zmenšila. V roku 1930 ho napokon opustili poslední obyvatelia. Hirta je najväčší ostrov v súostroví St Kilda a môže sa pochváliť štrnástimi kilometrami nádherného pobrežia. Rozbúrené more, známe pre svoj členitý terén a vysoké svahy, sťažuje prístup k ostrovu. Ľudia na ostrove žili tisíce rokov, pretože tu pramenia sladkovodné pramene. Živili sa mäsom a vajciami vtákov a chovom oviec. Najväčšia osada bola známa ako The Village a koncom 17. storočia v nej žilo viac ako 180 ľudí.

 

St.kilda St Kilda is an isolated archipelago situated 40 miles west-northwest of North Uist in the North Atlantic...

Posted by The Heart Of Scotland on Saturday, February 27, 2021

Počty sa však zmenšovali v dôsledku chorôb a migrácie. Sčítanie ľudu v roku 1861 ukázalo, že počet obyvateľov bol iba 71, v roku 1930 klesol iba na 36, informoval denník Daily Record. Otrávení drsným životom a malým počtom susedov požiadalo niekoľko zostávajúcich obyvateľov o evakuáciu na pevninu. V auguste 1930 zvyšní obyvatelia a väčšina ich oviec opustili ostrov na palube lode HMS Harebell. Ostrov však nezostal dlho prázdny, počas druhej svetovej vojny na ňom havarovali tri lietadlá. Predpokladá sa, že ho využívalo ministerstvo obrany,organizácia National Trust a vedci vykonávajúci experimenty. Je tiež často navštevovaný turistami, ktorí túžia zistiť viac o jeho histórii.

V roku 2016 sa konal pohreb posledného preživšieho obyvateľa Hirty, ktorý zomrel vo veku 92 rokov, informoval The Guardian. Poslednou žijúcou obyvateľkou ostrova sa tak stala Rachel Johnsonová, ktorá mala len osem rokov, keď ju a ďalších 35 ľudí v roku 1930 evakuovali zo vzdialeného súostrovia v Atlantiku. Johnsonová sa narodila na hlavnom ostrove Hirta v júli 1922. Stala sa poslednou rodáčkou zo St Kilda, ktorá zostala nažive po smrti 88-ročného Normana Gilliesa v roku 2013. Po evakuácii sa usadila v oblasti Clydebank, kde sa vydala za svojho dnes už zosnulého manžela Ronalda.

 

St Kilda is the UK’s only dual UNESCO World Heritage Site, and one of only 39 in the world. The archipelago consists of...

Posted by National Trust for Scotland on Wednesday, April 19, 2023

Mnoho mladých mužov opustilo ostrov počas prvej svetovej vojny a už sa nikdy nevrátilo a smrť štyroch ďalších mužov na chrípku a následná neúroda znemožnili obyvateľom život na ostrove. Johnsonová sa na ostrov vrátila iba dvakrát - raz kvôli dokumentárnemu filmu a raz na pozvanie armády, aby videla, ako sa oblasť zmenila. Bohužiaľ, dnes už nie je nažive. S jej odchodom odišla aj veľká časť histórie súostrovia St Kilda, ktoré je vo vlastníctve National Trust for Scotland (NTS).

Viac o téme: ŠkótskoOpustený ostrovHirta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu