Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Topiaci sa permafrost vydal desivý objav: To, čo má nasledovať, je ešte horšie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ANN ARBOR - Vedci našli v niekoľkých hroboch zmrazené telá ľudí z čias Mongolskej ríše. K ich objavu pomohol topiaci sa permafrost. Archeologička poznamenala, že degradujúci permafrost síce odhaľuje expertom vzácne nálezy, no zároveň podnecuje laikov k rabovaniu dôležitých historických nálezísk.

Permafrost východoeurópskych hôr sa pomaly roztápa a odhaľuje pochované telá z čias Mongolskej ríše. Experti nedávno študovali pozostatky cintorína v lokalite Khorig, ktorá sa nachádza vysoko v pohorí Khövsgöl v Mongoslku. Datovanie naznačuje, že cintorín fungoval v 13. storočí približne v čase zjednotenia Mongolskej ríše v roku 1206 nášho letopočtu. Bol to rok, keď bol neslávne známy Džingischán vyhlásený za vládcu všetkých Mongolov. S pomocou nebojácnej armády spustil sériu krvavých vojenských ťažení po Ázii, čím položil základy najväčšej súvislej pozemnej ríše v histórii. Rozprestierala sa od tichomorského pobrežia Ázie až po východnú Európu. Svet už nikdy nebol ako predtým. 

Topiaci sa permafrost vydal
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

V rokoch 2018 a 2019 boli na elitnom pohrebisku objavené kostry jedenástich jedincov po tom, čo ich čiastočne odhalil topiaci sa permafrost. Telá boli stále v prekvapivo dobrom stave, napriek tomu, že mali viac ako 800 rokov. V dobrej kondícii ich udržali teploty pod nulou. Zdá sa, že ľudia, ktorí sú tu pochovaní, mali honosný pohreb a vysoký spoločenský status. Naznačuje to oblečenie z kvalitných materiálov. V najnovšej štúdii zverejnenej v časopise Communications Biology sa vedci zaujímali najmä o analýzu pozostatkov, aby pochopili životný štýl a stravu týchto aristokratov mongolskej ríše. Pri pohľade na bielkoviny nachádzajúce sa v starodávnom zubnom kalkule našli priamy dôkaz o tom, že pili mlieko koní, oviec, kôz, kráv a predovšetkým jakov. 

Výskumníci boli obzvlášť nadšení, keď objavili dôkazy o jakoch, pretože tieto zvieratá zohrávajú mimoriadne významnú úlohu v kultúre ľudí vo vysokohorských oblastiach východnej Eurázie. Sú tiež mimoriadne praktické pre život v tomto drsnom prostredí, pretože poskytujú vysokokalorický zdroj potravy, hustú srsť na výrobu teplých textílií a tuk na výrobu užitočných komodít, ako sú sviečky. "Naším najdôležitejším nálezom bola elitná žena pochovaná s klobúkom z brezovej kôry nazývaným bogtog a hodvábnym rúchom zobrazujúcim zlatého päťpazúrového draka. Naše analýzy dospeli k záveru, že počas svojho života pila jačie mlieko," uviedla odborná asistentka antropológie na Univerzite v Michigane Alicia Ventresca-Millerová. To výskumníkom pomohlo overiť dlhodobý chov ikonického zvieraťa v regióne a jeho väzby na elitných vládcov. 

 

Frozen "Mummies" Of The Mongol Empire Are Rising From Melted Permafrost

Posted by Ancient History and Archaeology on Sunday, April 9, 2023

Hoci rozmrazovanie permafrostu pomohlo vedcom nájsť telá, historické pozostatky sú tak náchylnejšie na rabovanie. Ak budú teploty naďalej stúpať a permafrost bude ďalej degradovať, niektoré zamrznuté archeologické pozostatky môžu byť zničené skôr, ako budú náležite ocenené. "Stupeň drancovania, ktorý vidíme, je bezprecedentný. Takmer každý hrob, ktorý nájdeme na povrchu, bol už nedávno vyrabovaný," doplnila archeologička Julia Clarková z projektu Nomad Science.

Viac o téme: MongolskoPermafrostArcheologický objav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu