Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Obrovská hrozba pre svet: Ani nechcite vedieť, čo sa uvoľňuje z topiaceho sa permafrostu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MARSEILLE - V dôsledku klimatických zmien stúpajú teploty v Arktíde dvakrát rýchlejšie ako v iných častiach sveta. Vedci preto tvrdia, že zombie vírusy staré desaťtisíce rokov by sa mohli vrátiť, keď sa arktický permafrost roztopí. To môže predstavovať riziko nielen pre ľudí, ale aj zvieratá.

Výskumníkovi Jean-Michelovi Claveriemu a jeho tímu sa podarilo oživiť zmrazený vírus a ďalšie kmene vrátane 27 000 rokov starej vzorky odobratej zo žalúdka mamuta srstnatého. "Je nesprávne naznačovať, že zombie vírusy nie sú hrozbou pre verejné zdravie," napísal profesor medicíny a genomiky na Lekárskej fakulte Univerzity Aix-Marseille v Marseille v správe zverejnenej minulý mesiac. 

Klimatické zmeny spôsobujú, že teplota v Arktíde sa ohrieva dvakrát rýchlejšie. Jedným z najviditeľnejších dôsledkov je globálne rozmrazovanie permafrostu. Toto rýchle topenie permafrostu spôsobuje mobilizáciu starodávnej organickej hmoty, ktorá sa predtým uchovávala po tisícročia v hlbokých vrstvách permafrostu, píše CNN. Klimatologička z NASA Jet Propulsion Laboratory na Kalifornskom technologickom inštitúte v Pasadene Kimberley Minerová uviedla, že aj napriek nízkemu riziku uvoľnenia vírusov je dôležité, aby sa permafrost nerozmrazil. 

Obrovská hrozba pre svet:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Permafrost, ktorý tvorí 25 percent severnej pologule, je studený a bez kyslíka. Nachádza sa pod zemou, takže doň nemôže preniknúť svetlo a žijú v ňom mikroorganizmy odolné voči antibiotikám. V Claverieho správe sa tiež uvádza, že epidémia antraxu, ktorá zabíja soby, súvisí s hlbším rozmrazovaním aktívnej vrstvy permafrostu na povrchu pôdy počas mimoriadne horúcich letných období. Varoval, že na rozdiel od baktérií neexistuje pre vírusy širokospektrálne riešenie.

Viac o téme: VírusArktídaPermafrost
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu