Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nepríjemné zistenie o pekných študentkách: Toto sa im stalo počas online výučby v čase lockdownu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LUND - Pohľadné študentky začali dostávať horšie známky po tom, čo sa výučba kvôli pandémii covidu-19 presunula do on-line prostredia, tvrdia výskumníci zo švédskej Lundskej univerzity. Podľa denníka The Times by ich štúdia mohla pomôcť vyriešiť debaty o tom, či krása prináša v živote praktické výhody.

Už dlho sa vie, že atraktívni jedinci obvykle dostávajú vyššie platy ako ich menej pohľadní rovesníci, sú častejšie povyšovaní a menej často sa dostávajú do väzenia. A často tiež zbierajú lepšie známky na univerzitách. Dôvod tohto "bonusu za krásu" je však otázny. Niektorí odborníci sa domnievajú, že ide o obyčajnú pozitívnu diskrimináciu, ktorú vyučujúci uplatňujú v prospech atraktívnejších študentov. Iní naopak tvrdia, že pekní ľudia skutočne dosahujú lepšie výsledky pri plnení určitých úloh - možno preto, že majú väčšie sebavedomie. 

"Pandémia nám poskytla skvelú príležitosť rozlúštiť, či je tento bonus za krásu spôsobený diskrimináciou, alebo je výsledkom nejakej produktívnej vlastnosti," hovorí autor štúdie Adrian Mehic z Lundskej univerzity. Na základe získaných dát došiel k záveru, že príčinou môže byť oboje. Na účely výskumu vybral 307 študentov technických odborov, ktorí navštevovali univerzitu pred pandémiou aj počas nej. Krásu každého z nich potom zhodnotila porota zložená z 37 členov. Pred pandémiou krajší študenti aj študentky dostávali častejšie lepšie známky, pričom rozdiel predstavoval niekoľko percentuálnych bodov.

Nepríjemné zistenie o pekných
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Keď sa však skončila prezenčná výučba a prednášky presunuli na internet, atraktívne ženy o túto výhodu na rozdiel od mužov náhle prišli. Bonus za krásu sa u nich od začiatku online výučby znížil až o 80 percent, uvádza výskum. Dôvod je podľa Mehica sčasti ten, že väčšina profesorov sú muži. "Profesorky ale (pred pandémiou) tiež dávali atraktívnym študentkám lepšie známky," hovorí s tým, že pekní muži majú zrejme na rozdiel od pekných žien nejakú vlastnosť, ktorá zvyšuje ich produktivitu. "Možno preto, že majú vyššie sebavedomie, čo by malo viesť k lepším známkam bez ohľadu na spôsob výučby," uzatvára Mehic.

Viac o téme: KrásaŠtudentPandémiaŠvédskoKoronavírusCOVID-19Škola
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu