Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Unikátny objav v jaskyni v Poľsku: Archeológovia ani len nesnili o tom, že tam nájdu toto

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SASPÓW - Praveké kamenné nástroje nájdené v poľskej jaskyni patria medzi najstaršie nástroje objavené v tomto regióne. Zaujímavá je najmä ich technika výroby. Podľa expertov rovnako vyrábali nástroje iba pravekí ľudia žijúci v Taliansku. Tento objav by im mohol pomôcť zistiť, prečo si naši predkovia zvolili takýto netradičný spôsob výroby.

Nástroje z jaskyne Tunel Wielki v Malopoľskom vojvodstve na juhu Poľska majú 450 000 až 550 000 rokov. Zdá sa, že ich vyrobil vyhynutý ľudský druh Homo heidelbergensis, zvyčajne považovaný za posledného spoločného predka neandertálcov a moderných ľudí (nás). A to znamená, že región bol obývaný ľuďmi v čase drsného podnebia a nehostinných podmienok. "Môžeme preskúmať hranice možností prežitia Homo heidelbergensis, a tak pozorovať, ako sa prispôsobil týmto nepriaznivým podmienkam," povedala archeologička Małgorzata Kotová z Varšavskej univerzity webu Science in Poland

Jaskyňa Tunel Wielki bola vykopaná v 60. rokoch 20. storočia a archeológovia sa na miesto opäť vrátili v roku 2016. Vrstvy materiálu boli datované do obdobia holokonu spred približne 11 700 rokov a do stredného paleolitu pred 40 000 rokmi. Archeológ Claudio Berto z Varšavskej univerzity si však myslel, že datovanie je v rozpore s tým, čo pozoroval. Dospel k záveru, že zvieracie kosti získané z miesta boli takmer určite staršie ako 40 000 rokov. V roku 2018 sa preto Kotová a jej tím vrátili do jaskyne. Znovu otvorili a rozšírili jeden zo zákopov, starostlivo skúmali rôzne vrstvy materiálu nahromadeného v priebehu rokov a zhromaždili viac kostného materiálu na analýzu. 

 

Prehistoric stone tools found in a cave in Poland 50 years ago have just been identified as some of the oldest ever...

Posted by poloniahsv on Tuesday, October 18, 2022

Zistili, že horné vrstvy skutočne obsahovali kosti zvierat, ktoré žili v neskorom pleistocéne a holocéne. Spodná vrstva však bola výrazne staršia. Obsahovala kosti niekoľkých druhov, ktoré žili pred pol miliónom rokov, ako jaguár európsky (Panthera gombaszoegensis), vlk Mosbach, predchodca moderných sivých vlkov (Canis mosbachensis) a medveď jaskynný (Ursus deningeri). Táto vrstva obsahovala aj hotové nástroje, napríklad nože. "Keďže tieto predmety pochádzajú z rovnakej vrstvy ako kosti, znamená to, že ich vek je veľmi podobný. Tento predpoklad potvrdili vykopávky, ktoré sa v jaskyni uskutočnili v roku 2018," uviedla Kotová. 

Nájsť artefakty pochádzajúce z tejto dávnej doby v jaskyni je podľa nej veľmi neočakávané. "Prekvapilo nás, že pred pol miliónom rokov sa ľudia v tejto oblasti zdržiavali v jaskyniach, pretože to neboli najlepšie miesta na táborenie. Na druhej strane jaskyňa predstavuje prirodzený úkryt. Je to uzavretý priestor, ktorý dáva pocit bezpečia. Našli sme stopy, ktoré môžu naznačovať, že ľudia, ktorí sa tam zdržiavali, používali oheň. Ten im pravdepodobne pomohol skrotiť tieto tmavé a vlhké miesta," poznamenala výskumníčka. 

Unikátny objav v jaskyni
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Zaujímavosťou bola aj technika, ktorou boli nástroje vyrobené. Táto technika patrí medzi najjednoduchšie techniky používané starovekými ľuďmi a v čase, keď boli nástroje vytvorené, sa zvyčajne používala len na nekvalitné materiály alebo počas nedostatku materiálu. Naši predkovia používali túto techniku ešte v jednej lokalite - Isernia La Pineta v Taliansku. Nájdenie ďalšieho miesta s rovnakými charakteristikami by mohlo pomôcť archeológom zistiť dôvod, prečo pradávni ľudia používali túto špecifickú techniku. Výskum bol zverejnený v akademickom žurnáli Scientific Reports.

Viac o téme: JaskyňaPoľskoArcheologický objav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu