Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Váš mozog je v ohrození, riskujete aj choroby: Stačí, že vaši priatelia nerobia TÚTO jednu zásadnú vec!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

HARVARD - Mnohé výskumy poukazujú na dôležitosť socializácie a udržiavania spoločenských kontaktov pre ľudské zdravie. Nedávna štúdia však naznačila, že existujú druhy medziľudských interakcií, ktoré nemajú priaznivý vplyv na fungovanie mozgu. Niektoré dokonca oslabujú jeho kognitívnu kondíciu a zvyšujú riziko vzniku demencie a pokiaľ chcú ľudia vyťažiť zo sociálneho kontaktu čo najviac, mali by sa obklopiť najmä dobrými poslucháčmi.

Sociálna interakcia prospieva ľudskému zdraviu a nemusí byť založená iba na vrúcnych a láskyplných pocitoch, ktoré vznikajú pri trávení času s najbližšími. „Sociálne prepojenie nám nielen prináša potešenie, ale ovplyvňuje aj naše dlhodobé zdravie rovnakým spôsobom ako dostatočný spánok, kvalitná strava a vyhýbanie sa fajčeniu,“ vysvetľujú odborníci z Harvard Health. „Desiatky štúdií uvádzajú, že ľudia, ktorí majú sociálnu podporu od rodiny, priateľov a komunity, sú šťastnejší, majú menej zdravotných problémov a žijú dlhšie." Upozornil na to portál bestlifeonline.

Výsledky nedávnej štúdie  však naznačujú, že určité typy sociálnych interakcií nemusia mať na zdravie mozgu priaznivý vplyv.  S akými ľuďmi by ste sa mali stretávať, aby ste si znížili riziko vzniku Alzheimerovej choroby a demencie?

Váš mozog je v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Vášmu mozgu môžu prospieť jednoduché návyky

Demencia  zaznamenáva  vo svete narastajúci trend. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uvádza, že v súčasnosti ňou trpí približne 55 miliónov ľudí a odhaduje, že do roku 2030 bude s touto chorobou žiť 78 miliónov z nás. Odhalenie skorých príznakov môže pomôcť stanoviť diagnózu čo najskôr, čo je podľa Asociácie Alzheimerovej choroby pri liečbe kľúčové, hoci demencia sa nedá vyliečiť.

Zníženie rizika kognitívneho poklesu však môže byť jednoduché. „Vzpruhou pre mozog“ je napríklad pravidelné cvičenie jogy a zlepšiť zdravie mozgu môže aj správna dentálna hygiena. Existujú dokonca dôkazy, že na pamäť priaznivo vplýva aj pitie čerešňovej šťavy. K poklesu kognitívnych funkcií prispieva aj sociálna izolácia a osamelosť. Pribúdajú však dôkazy, že  rozhovor nie je jediným aspektom sociálnej interakcie, ktorý je dôležitý.

Váš mozog je v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Pandémia skomplikovala sociálnu interakciu

Pandémia zasiahla ľudí vo viacerých ohľadoch a nedostatok príležitostí na socializáciu je len jedným z nich. Online platformy pomáhali ľuďom zostať v kontakte, ale nedokázali nahradiť osobné stretnutia. „Pokiaľ ide o našu ľudskú potrebu socializovať sa a spájať s ostatnými, stále je potrebná komunikácia tvárou v tvár,“ uvádza Psych Mind s odvolaním sa na štúdiu z roku 2011 publikovanú v Social Indicators Research. „Vedci zistili, že používanie internetu na medziľudskú komunikáciu negatívne ovplyvňuje kvalitu života, zatiaľ čo osobný rozhovor s priateľom alebo rodinným príslušníkom trvajúci len 10 minút, má na kvalitu života pozitívny vplyv."

Kamarátky v kaviarni
Zobraziť galériu (5)
Kamarátky v kaviarni  (Zdroj: Thinkcstock.com)

Mať dobrých poslucháčov je dôležité

Štúdia z roku 2021 publikovaná v časopise JAMA Network Open pomohla objasniť ako sociálne interakcie ovplyvňujú zdravie nášho mozgu a sústredila sa  najmä na súvislosť medzi počúvaním  a kognitívnou odolnosťou.  V článku publikovanom PLOS je kognitívna odolnosť definovaná ako „mechanizmus, ktorý umožňuje niektorým jednotlivcom stať sa odolnejšími voči patologickým zmenám mozgu spojených s Alzheimerovou chorobou."

Inými slovami: u ľudí  s kognitívnou odolnosťou sa nemusia prejaviť príznaky demencie alebo môžu byť schopní dobre fungovať aj s touto chorobou. „Identifikovali sme súvislosť medzi kognitívnou odolnosťou a vysokou dostupnosťou poslucháčov. Znamená to, že je dôležité, že sa ľudia môžu spoľahnúť na to, že ich niekto bude počúvať, keď potrebujú hovoriť,“ uviedla Holly Holmesová z Elysium Health. Takže mať vo svojom živote dobrého poslucháča vplýva na zdravie mozgu.

Váš mozog je v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Ak vás vaši priatelia nepočúvajú, môže to nepriaznivo ovplyvniť váš mozog

„Výhody dobrého poslucháča vo vašom živote ďaleko presahujú hranice zdravia mozgu,“ uviedol hlavný autor štúdie Joel Salinas. Zdôraznil, že mať priateľov, ktorí vás počúvajú, môže posilňovať časti tohto orgánu, ktoré prispievajú k udržaniu kognitívnych funkcií. Zároveň dochádza k minimalizovaniu akéhokoľvek poškodenia, ktoré súvisí so zdravím alebo vekom. „Predchádzajúce štúdie sa zaoberali interakciami medzi poznaním a sociálnou podporou. Avšak štúdia z roku 2021 publikovaná v JAMA poukazuje na poslucháčov ako na špecifickú formu domény sociálnej podpory, ktorá povzbudzuje kognitívne zdravie," povedal.

Vedci skúmali účinky iných aspektov sociálnej podpory, ako napríklad „mať po ruke niekoho, kto by vám poradil“, ale v týchto prípadoch „nezaznamenali rovnaké interakcie.“ Tento fakt  naznačuje, že „existujú jedinečné výhody, ak máte  blízkeho dôverníka, ktorý vás počúva, keď sa potrebujete porozprávať, čo môže byť dôležité pri udržiavaní dlhodobej kognitívnej vitality.“

Viac o téme: VýskumMozogPriateliaChorobyInterakcie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu