Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Morský biológ prišiel s bizarnou teóriou o lochneske: To, čo ľudia videli, bol v skutočnosti...

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LOCH NESS - Teórie o lochnesskej príšere sa stali legendou. Do dnešných dní sa výskyt tohto obludného tvora nepodarilo potvrdiť ani vyvrátiť. Ľudia, ktorí veria, že existuje, boli priam ohromení najnovšou teóriou o tom, čo by monštrum v skutočnosti mohlo predstavovať.

Podľa novej teórie nie je lochneska staroveký druh vodného plaza, živá fosília a dokonca ani mimozemská forma života, ktorá stroskotala na Zemi a usadila sa v škótskom jazere. Teoretici prišli s tvrdením, že v skutočnosti ide o penis veľryby v období párenia. Veľryby sú najväčšie živočíchy na Zemi, takže je zrejmé, že všetky časti tela sú u u nich viacnásobne väčšie ako u ostatných živočíchov. Platí to aj pre ich rozmnožovace orgány. 

Expert na morskú biológiu Michael Sweet verí, že celý mýtus o morských príšerách, ktorého súčasťou je jazero Loch Ness, sa mohol začať tým, že nejaký námorník videl veľrybu plávať blízko pri hladine, aby sa osviežila. Výskumník zdieľal obrázok, ktorý mal zobrazovať Nessie a napísal: "Cestovatelia a bádatelia kreslili v tých dňoch len to, čo videli. Odtiaľto pochádza mnoho príbehov o morských príšerách, napríklad obrovské mimozemské chápadla vynárajúce sa spod hladiny jazera. Všetci, ktorí tento úkaz videli, ho pripisovali niečomu zlovestnému a strašnému." V mnohých prípadoch to však podľa Sweeta boli len veľrybí hlupáci.

Obdobie párenia

Veľryby sa často pária v skupinách, takže zatiaľ čo jeden samec je zaneprázdnený svojou samicou, druhý jednoducho vytiahne svoj pohlavný orgán z vody a čaká, kým na neho príde rad. "Každá veľrybia samica sa zvyčajne pári s jedným samcom, no ďalšia skupina samcov sa pokúsi o ňu bojovať. Do tohto boja môže byť zapletených aj pätnásť veľrýb," vysvetľuje Sweet. Mohla sa teda veľryba dostať do jazera Loch Ness a rozhodnúť sa ukázať svoje intímne časti tela? Táto teória je rozhodne logickejšia než tá o obrovskej plávajúcej príšere v hlbinách. 

Morský biológ prišiel s
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

V Škótsku tomu neveria

Záujem o jazero Loch Ness vyvrcholil v 30. rokoch 20. storočia po objavení sa neslávne známej fotografie Nessie. Sweetovu teóriu neprijala široká verejnosť s veľkým nadšením. Tony Harmsworth, jeden z "lovcov lochnesky, zašiel dokonca tak ďaleko, že biológa označil za "nevedomého blázna". "Nevedomosť tohto človeka o prostredí pri jazere Loch Ness je ohromujúca. Akýkoľvek podobný úkaz by sa dal ľahko identifikovať. V Loch Ness nie je žiadna veľryba. Jeho neznalosť záhady je rovnako ohromujúca. Porovnáva penisy veľrýb s fotografiou, ktorá bola pred tridsiatimi rokmi označená za podvod. Takže môj odborný názor je, že je to ignorantský hlupák!" 

Morský biológ prišiel s
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Michael sa bráni tejto vlny kritiky a uviedol, že Nessie nikdy nepovažoval za veľrybu. "Len som naznačil, že pri mnohých 'príšerách' ide s najväčšou pravdepodobnosťou o veľrybie penisy. Nessie bola použitá ako príklad."


 

Viac o téme: LochneskaNessieLoch NessLochneská príšera
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu