Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ak spozorujete na sebe na toalete toto, môže ísť o príznak ALZHEIMERA

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Existuje dobrý dôvod, prečo sa ľudia s pribúdajúcim vekom viac obávajú rozvoja demencie. Podľa odborníkov žije s touto chorobou približne päť miliónov seniorov vo veku 65 rokov a starších. Očakáva sa, že do roku 2060 ich počet vzrastie na 14 miliónov. Podľa novej štúdie vás na skoré príznaky demencie môže upozorniť napríklad návšteva kúpeľne.

V štúdii zverejnenej začiatkom marca v lekárskom časopise The Lancet sa výskumníci zamerali na lepšie pochopenie včasných varovných príznakov Alzheimerovej choroby. Skúmali najmä pätnásťročné "okno" pred diagnózou, aby pomohli odhaliť skoré indikátory tohto stavu. Experti analyzovali lekárske údaje od 39 672 ľudí v Spojenom kráľovstve a Francúzsku, ktorým bola diagnostikovaná Alzheimerova choroba. Následne porovnali záznamy každej osoby so záznamom niekoho iného, ​​u ktorého sa tento stav nerozvinul. Celkovo bolo medzi účastníkmi štúdie hlásených 123 zdravotných stavov. Konečné zistenia preukázali súvislosť medzi potenciálnymi symptómami a Alzheimerovou chorobou, vrátane zápchy. 

Ak spozorujete na sebe
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Zatiaľ čo ostatné stavy uvedené vo výskume majú relatívne dobre preukázané súvislosti s nástupom kognitívneho poklesu, tento výskum predstavuje prvé spojenie medzi Alzheimerovou chorobou a zápchou v skorých štádiách ochorenia. Napriek tomu to ale neznamená, že ak trpíte zápchami, automaticky vás v neskoršom veku potrápi aj demencia. Podľa portálu WebMD trpí zápchou približne polovica všetkých ľudí vo veku nad 65 rokov, pričom je potrebné poznamenať, že zápchu môžu spôsobiť aj niektoré lieky používané na liečbu Alzheimerovej choroby. 

Okrem zápchy štúdia odhalila aj ďalšie príznaky spojené s Alzheimerom. Ide o depresiu, úzkosť, abnormálnu stratu hmotnosti, reakciu na silný stres, poruchy spánku, stratu sluchu, typ artritídy nazývanej cervikálna spondylóza či časté pády a únavu. Výskumníci poznamenali, že ich zistenia by mohli výrazne ovplyvniť spôsob, akým sa Alzheimerova choroba diagnostikuje a lieči v jej najskorších štádiách. Hlavný autor Thomas Nedelec z Parížskej univerzity však uviedol, že sa v tejto veci budú musieť vykonať ďalšie výskumy, aby odborníci pochopili základné mechanizmy týchto asociácií. "Otázkou zostáva, či sú zdravotné problémy, s ktorými sa stretávame, rizikovými faktormi, symptómami alebo varovnými príznakmi ochorenia," vysvetli. 

Obavy z Alzheimerovej choroby sú s pribúdajúcimi rokmi čoraz väčšie. Vyrovnať sa s týmto ochorením nie je vonkoncom jednoduché.
Zobraziť galériu (3)
Obavy z Alzheimerovej choroby sú s pribúdajúcimi rokmi čoraz väčšie. Vyrovnať sa s týmto ochorením nie je vonkoncom jednoduché.  (Zdroj: thinkstock)

Zvyšujúci sa vek je podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) najvýznamnejším rizikovým faktorom. Napriek tomu rodinná anamnéza tohto stavu, zlé zdravie srdca, ako je hypertenzia a vysoký cholesterol, fajčenie a anamnéza traumatického poranenia mozgu, môžu tiež zvýšiť pravdepodobnosť poklesu kognitívnych funkcií. Hoci neexistujú žiadne lieky na neurodegeneratívne demencie, ako je Alzheimerova choroba, CDC tvrdí, že niektoré lieky môžu pomôcť pri liečbe choroby a zvládaní jej symptómov. "Vedenie zdravého životného štýlu vrátane pravidelného cvičenia, zdravého stravovania a udržiavania sociálnych kontaktov znižuje riziko vzniku chronických ochorení a môže znížiť počet ľudí s demenciou," upozorňuje agentúra na svojej stránke.

Viac o téme: ToaletaZápchaWCAlzheimerova choroba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu