Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pitie tohto NÁPOJA dvakrát denne výrazne zvyšuje riziko demencie v starobe

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BOSTON - Dodržiavanie správnej životosprávy v mladom a strednom veku môže ovplyvniť kvalitu života v starobe. Viaceré štúdie zamerané na konzumáciu sladených nápojov naznačujú, že je lepšie sa im vyhýbať a radšej uprednostniť vodu. A to nielen kvôli priberaniu alebo riziku civilizačných chorôb. Eliminovanie sladkých nápojov, či už s cukrom alebo bez neho, môže byť aj prevenciou proti stareckej demencii.

Viaceré štúdie priniesli podobné výsledky týkajúce sa súvislosti medzi správnou životosprávou v mladšom veku a vznikom stareckej demencie. Podľa nich má na stav psychického zdravia vo vyššom veku vplyv aj konzumácia sladkých sýtených nápojov. Ich príjem by sme mali znížiť na minimum. V čom sú tieto nápoje nebezpečné? 

Vedci odhalili kombináciu potravín, ktorá znižuje riziko vzniku Alzheimera: Budete prekvapení!

Pitie sladkých nápojov dvakrát denne môže zvýšiť riziko demencie

V štúdii publikovanej v časopise Alzheimer's & Dementia v marci 2017 analyzovali jej autori údaje zozbierané od 4000 potomkov tretej generácie výskumu Framingham Heart Study z roku 1948. Vedci vyhodnotili údaje týkajúce sa konzumácie sladkých nápojov u všetkých účastníkov. V prvej skupine boli tí, ktorí vypili denne dva sladké nápoje vrátane ovocnej šťavy alebo iných nealkoholických nápojov. Druhú skupinu tvorili ľudia, ktorí týždenne konzumovali viac ako tri nesladené sýtené nápoje. Pomocou magnetickej rezonancie a kognitívnymi testami experti zistili, že účastníci z prvej skupiny vykazovali viacnásobné známky zrýchleného starnutia mozgu vrátane menšieho celkového objemu mozgu, horšej epizodickej pamäte a zmenšeného hippocampu. Práve tieto faktory patria k rizikovým, čo sa týka Alzheimerovej choroby. 

Pitie tohto NÁPOJA dvakrát
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Pitie iba jedného diétneho nápoja denne môže zvýšiť riziko demencie alebo mozgovej príhody

Druhá štúdia publikovaná v časopise Stroke v apríli 2017 sa tiež zamerala na súvislosť medzi konzumáciou nápojov a kondíciou mozgu, ale skúmala iba staršiu skupinu Framingham Heart Study. Tím pozoroval 2888 ľudí vo veku najmenej 45 rokov a zaznamenával ich spotrebu nápojov v troch rôznych bodoch počas siedmich rokov. Potom ďalších desať rokov monitoroval akékoľvek príznaky mŕtvice. Rovnaká analýza bola vykonaná aj u 1484 účastníkov vo veku nad 60 rokov, ktorí boli namiesto toho vyšetrení na príznaky demencie. Na rozdiel od prvej štúdie sa nenašli žiadne presvedčivé súvislosti medzi vysokou konzumáciou sladkých nápojov a rizikom mozgovej príhody, resp. demencie. Údaje však ukázali, že u účastníkov, ktorí vypili jeden diétny nápoj denne, bola asi trikrát väčšia pravdepodobnosť, že budú mať mozgovú príhodu alebo sa u nich vyvinie demencia. 

Pitie tohto NÁPOJA dvakrát
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Voda je zdravšou alternatívou k diétnym a sladeným nápojom

Vedci nakoniec dospeli k záveru, že výsledky oboch štúdií poukazujú najmä na koreláciu medzi sladkými nápojmi a demenciou a nie na príčinné spojenie. V tomto smere bude ešte potrebný ďalší výskum, už teraz ale existuje dostatok údajov, ktoré varujú pred konzumáciou príliš veľkého množstva sladkých nápojov. "Tieto výskumy nie sú úplné a konečné, ale priniesli presvedčivé údaje. Vyzerá to tak, že pitie sladených nápojov nemá veľa pozitívnych účinkov a náhrada cukru umelými sladidlami nepomáha. Takže najlepšia je stará dobrá voda," uviedla hlavná autorka a profesorka neurológie Sudha Seshadriová z Bostonskej univerzity. 

Pitie tohto NÁPOJA dvakrát
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Ľudia majú sledovať svoj príjem diétnych a umelo sladených nápojov

Aj keď sa v týchto výskumoch objavili niektoré protichodné dáta, ich autori dokázali presvedčivo odhaliť, že umelé sladidlá nie sú zdravšou alternatívou. "Bolo trochu prekvapujúce, že konzumácia diétneho sýteného nápoja viedla k týmto výsledkom," skonštatoval Matthew Pase z Bostonskej univerzity. Ich štúdia je podľa neho dôkazom, že je potrebné vykonať viaceré výskumy v tejto oblasti vzhľadom na skutočnosti, ako často ľudia konzumujú umelo sladené nápoje. 

Viac o téme: DemenciaSladený nápoj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu