Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO Vedci ostali v úžase: Šimpanza prichytili v lese pri ojedinelom sexuálnom akte

(Zdroj: Youtube/The Bulindi Chimpanzee & Community Project)

HOIMA - Šimpanz v africkej Ugande bol prichytený pri tom, ako masturbuje s plastovou fľašou. Podľa vedcov ide o prvý prípad, kedy divo žijúca opica použila pri sebauspokojovaní predmet vyrobený človekom. Zviera malo na tvári blažený výraz, čo svedčí o tom, že si to užilo.

Dospievajúceho samca šimpanza Araaliho nakrútili v lese pri tom, ako skúma starú plastovú fľašu od herbicídu, ktorú tam zrejme vyhodil miestny farmár. Po chvíli si ju nastokol na svoj penis a masturboval. K udalosti došlo ešte pred tromi rokmi, výskumníci o nej ale informovali až teraz. Matthew McLennan a Kim van Dijk zverejnili výsledky svojich pozorovaní na Twitteri s komentárom, že "toto je správa, o ktorej by sme si nikdy neboli pomysleli, že ju budeme niekedy písať". 

Dvojica v roku 2018 pozorovala skupinu devätnástich šimpanzov, keď si jeden z nich všimol pohodenú fľašu a využil ju na svoje sebauspokojenie. "Asi 25 sekúnd robil panvové pohyby a vsúval svoj pohlavný úd do fľaše, ktorú mal položenú pred sebou. Na tvári mal uvoľnený výraz a miestami otvorené ústa," opísali bizarné momenty vedci. 

Masturbácia sa zvyčajne objavuje medzi šimpanzmi žijúcimi v zajatí, uvoľňujú prostredníctvom nej totiž stres alebo samotu. U voľne žijúcich šimpanzov ide o zriedkavejší jav. Používajú pri tom ovocie alebo hladké kamene. Araali použil fľašu zrejme preto, lebo žije neďaleko ľudských obydlí a pozná predmety, ktoré používajú. "Fyzikálne vlastnosti otvorenej fľaše pravdepodobne vyvolali Araaliho autoerotickú reakciu, čo naznačuje, že rozpoznal jej vhodnosť na tento účel," vysvetľujú autori správy, podľa ktorých toto pozorovanie prispieva k pochopeniu behaviorálnych reakcií divokých opíc na nové objekty. 

Viac o téme: OpicaŠimpanzMasturbácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu