Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Rybára v roku 1954 zasiahol jadrový spad: Odvtedy prežíval hotové peklo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

TOKIO - V Japonsku tento mesiac zomrel rybár Matašiči Oiši, ktorý bol v roku 1954 na lodi v Tichom oceáne, keď ju zasiahol rádioaktívny spad z testu americkej vodíkovej bomby. Muž mal 87 rokov a zomrel na zápal pľúc, napísala agentúra Kjódó.

Matašiči Oiši začal na lodi prezývanej Lucky Dragon No. 5 (Šťastný drak číslo päť) loviť tuniaky v roku 1953. Po zásahu spadom trpel rakovinou a mnohými ďalšími chorobami, napriek tomu celý život rozprával poslucháčom svoj zážitok a varoval pred nebezpečenstvom jadrových zbraní. Po výbuchu elektrárne vo Fukušime v roku 2011 patril k najhlasnejším zástancom zákazu jadrovej energie v Japonsku. Pôsobil tiež ako správca nadácie prevádzkujúcej výstavnú sieň v Tokiu, kde je loď, na ktorej sa kedysi plavil, zakonzervovaná a vystavená.

Spojené štáty pri atole Bikini pri Marshallových ostrovoch vykonali 1. marca 1954 svoj najväčší test termonukleárnej zbrane v dejinách. Na lodi zasiahnutej rádioaktívnym spadom sa nachádzalo 23 rybárov, prvý z nich zomrel šesť mesiacov po nešťastí. V rámci operácie Castle Bravo Američania v oblasti v rokoch 1946 až 1958 uskutočnili celkovo 67 testov.

Viac o téme: JaponskoBikiniMatašiči OišiJadrový spad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu