Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Severná Kórea pokračuje vo vývoji jadrových zbraní, varujú experti OSN

Vodca KĽDR Kim Čong-un
Vodca KĽDR Kim Čong-un (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

NEW YORK - Severná Kórea pokračuje vo svojom programe vývoja jadrových zbraní napriek medzinárodným sankciám, uvádza sa v internej správe OSN. V utorok o tom informovala tlačová agentúra DPA.

Pchjongjang "naďalej zdokonaľuje svoje programy na vývoj jadrových a balistických striel, čím porušuje rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN", píše výbor odborníkov OSN v správe, ktorú mala možnosť vidieť DPA. Hoci počas roka 2020 neboli zaznamenané žiadne testy jadrových a balistických striel v Severnej Kórei (KĽDR), táto krajina ďalej "vyrábala štiepny materiál, prevádzkovala jadrové zariadenia a modernizovala infraštruktúru potrebnú pre balistické strely".

Tento nebezpečný štát sa takisto ďalej snažil v zahraničí získať materiály a technológie potrebné pre jadrové programy, upozorňuje interná správa OSN. Dodáva, že jadrový program je evidentne financovaný čiastočne aj hekerskými aktivitami, ktoré riadia priamo severokórejské tajné služby. Medzi cieľmi útokov je "virtuálny kapitál a poskytovatelia takýchto virtuálnych kapitálových služieb", ale aj zbrojárske firmy, konštatuje výbor expertov.

BR OSN po prvý raz zaviedla voči KĽDR sankcie v súvislosti s jadrovou skúškou z roku 2006 a odvtedy ich viackrát sprísnila, píše agentúra AP. Sankcie voči tejto krajine zaviedli i USA a EÚ. Zdroj z amerického ministerstva zahraničných vecí v pondelok podľa agentúry Reuters uviedol, že nová vláda Spojených štátov plánuje zaujať v súvislosti s KĽDR nový prístup.

Severná Kórea bojkotuje rokovania o denuklearizácii od druhého summitu medzi jej lídrom Kim Čong-unom a bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom z februára 2019 vo vietnamskom Hanoji. Ich prvý summit sa odohral v Singapure v júni 2018.

Viac o téme: VývojJadrové zbraneOSNKim Čong-unSeverná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu